Statsministern sätter ned foten – svarar Orbán

2024 01 26

 I dag har jag skickat en inbjudan till statsminister Ulf Kristersson för ett besök till Ungern för att förhandla Sveriges Natoansökan.

Det skrev Ungerns premiärminister Viktor Orbán i tisdags i ett inlägg på sociala medie-plattformen X.

Nu svarar Sveriges statsminister på Orbáns erbjudande.

Det blir inga förhandlingar.

Det fastslår Ulf Kristersson (M) i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi kan inte förhandla Natomedlemskap men däremot kan vi diskutera hur vi samarbetar bäst som Natomedlemmar. Flyg är en sådan uppenbar fråga, säger statsministern.

Ska få stridsflyg 2026

Kristersson hänvisar till att den ungerska staten för närvarande leasar svensktillverkade stridsflygplan av märket Jas Gripen 39.

Ambitionen är att stridsflygplanen ska övergå i Ungerns ägo 2026.

Ulf Kristersson framhåller att han kommer diskutera Gripen-planen med Orbán om en vecka i samband med ett EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi har mycket att prata om. Det är några länder i Europa som använder Jas 39 Gripen, Ungern är ett av dem. De går in i ett EU-ordförandeskap. Vi ska ses i Bryssel och diskutera stöd till Ukraina, säger statsministern till TV4.

Svängde om Sverige

Efter Turkiets ja till ett svenskt medlemskap i Nato har pressen ökat på Ungern, som är den enda Natomedlemmen som inte har godkänt Sverige.

I onsdags försäkrade Orbán att han  ställer sig bakom ett svenskt medlemskap och uppgav att ett ungerskt ja kan komma inom kort. 

I ett inlägg på X skrev premiärministern att han pratat i telefon med försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag upprepade den ungerska regeringens stöd för ett svenskt Natomedlemskap.

– Jag betonade även att vi kommer att fortsätta att skyndsamt uppmana den ungerska nationalförsamlingen att rösta för ett svenskt Natomedlemskap vid första möjliga tillfälle, framhöll Orbán.

Frostig relation

Ungerns regering har tidigare riktat kritik mot svenska politikers uttalande om landet.

I oktober omdgjorde sig Gergely Gulyás,  som är ansvarig för premiärminister Viktor Orbáns kansli, över den svensk-ungerska relationen.

På en pressträff konstaterade Gulyás att relationen kraftigt försämrats efter att svenska politiker utryckt sig kritiskt om demokratiutvecklingen i Ungern.  

Något som kan skada den svenska Natoprocessen, enligt kanslichefen. 

– Om de anser att deras åsikt är ett misstag så får det göra det tydligt. Om de anser att de hade rätt vet jag inte varför de vill vara med i en klubb med oss, sa Gergely Gulyás enligt SVT.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen