Statsministern sätter ned foten – svarar Orbán

2024 01 26

 I dag har jag skickat en inbjudan till statsminister Ulf Kristersson för ett besök till Ungern för att förhandla Sveriges Natoansökan.

Det skrev Ungerns premiärminister Viktor Orbán i tisdags i ett inlägg på sociala medie-plattformen X.

Nu svarar Sveriges statsminister på Orbáns erbjudande.

Det blir inga förhandlingar.

Det fastslår Ulf Kristersson (M) i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi kan inte förhandla Natomedlemskap men däremot kan vi diskutera hur vi samarbetar bäst som Natomedlemmar. Flyg är en sådan uppenbar fråga, säger statsministern.

Ska få stridsflyg 2026

Kristersson hänvisar till att den ungerska staten för närvarande leasar svensktillverkade stridsflygplan av märket Jas Gripen 39.

Ambitionen är att stridsflygplanen ska övergå i Ungerns ägo 2026.

Ulf Kristersson framhåller att han kommer diskutera Gripen-planen med Orbán om en vecka i samband med ett EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi har mycket att prata om. Det är några länder i Europa som använder Jas 39 Gripen, Ungern är ett av dem. De går in i ett EU-ordförandeskap. Vi ska ses i Bryssel och diskutera stöd till Ukraina, säger statsministern till TV4.

Svängde om Sverige

Efter Turkiets ja till ett svenskt medlemskap i Nato har pressen ökat på Ungern, som är den enda Natomedlemmen som inte har godkänt Sverige.

I onsdags försäkrade Orbán att han  ställer sig bakom ett svenskt medlemskap och uppgav att ett ungerskt ja kan komma inom kort. 

I ett inlägg på X skrev premiärministern att han pratat i telefon med försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag upprepade den ungerska regeringens stöd för ett svenskt Natomedlemskap.

– Jag betonade även att vi kommer att fortsätta att skyndsamt uppmana den ungerska nationalförsamlingen att rösta för ett svenskt Natomedlemskap vid första möjliga tillfälle, framhöll Orbán.

Frostig relation

Ungerns regering har tidigare riktat kritik mot svenska politikers uttalande om landet.

I oktober omdgjorde sig Gergely Gulyás,  som är ansvarig för premiärminister Viktor Orbáns kansli, över den svensk-ungerska relationen.

På en pressträff konstaterade Gulyás att relationen kraftigt försämrats efter att svenska politiker utryckt sig kritiskt om demokratiutvecklingen i Ungern.  

Något som kan skada den svenska Natoprocessen, enligt kanslichefen. 

– Om de anser att deras åsikt är ett misstag så får det göra det tydligt. Om de anser att de hade rätt vet jag inte varför de vill vara med i en klubb med oss, sa Gergely Gulyás enligt SVT.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bank-ID går ut med varning till användare

2024 10 02

Bank-ID varnar på nytt sina användare.

Just nu får många svenskar olika typer av besvärande meddelanden.

Bland annat sprids på nytt meddelanden och e-mailutskick som påstår sig komma från Bank-ID.

Det varnar nu legitimationsstjänsten för.

Dykt upp på nytt

På nytt har en varning dykt upp på Bank-ID-hemsidan som uppmanar användare att vara redo på att SMS inkommer.

– Just nu förekommer det falska SMS-utskick, telefonsamtal och e-postmeddelanden som utger sig för att komma från BankID. Vi kontaktar aldrig användare på det sättet. Radera meddelandet eller avsluta samtalet utan att följa några uppmaningar i det, lyder meddelandet.

“Är viktigt”

Bank-ID understryker att det är viktigt att man som användare aldrig använder tjänsten på uppmaning från någon annan.

– Använd aldrig ditt BankID när någon som kontaktar dig ber dig göra det. 

– De myndigheter, banker, polis eller företag som erbjuder BankID kontaktar dig aldrig via telefon, mail eller liknande för att uppmana dig att logga in på eller ladda ner nytt BankID.

Tre steg

Den som utsätts för bedrägeri har tre tydliga steg att följa.

Det första steget man bör se till att följa är att direkt spärra sitt Bank-ID.

Därefter gör man rätt i att ta kontakt med banken och förklara vad som har hänt.

Det sista steget handlar om att göra en polisanmälan om saken.

Anmäl saken

Det finns ett visst nummer som är till för att folk som blir utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök ska kunna använda.

Det gör man rätt i att bruka.

– Om du har fått ett bluff-sms som gör dig misstänksam och som du vill rapportera behöver du bara vidarebefordra meddelandet till nummer 7726. På så sätt får operatörerna information om sms:et och dess innehåll, och kan förhindra att det skickas till fler personer.

Bedrägeriförsök är alltjämt ett växande problem i Sverige och folk luras hela tiden på sina pengar.

Polisen arbetar kontinuerligt med att försöka komma åt problemet, just nu med en insats som innefattar övriga nordiska länder där förekomsten av bedrägerier också är hög.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Ny lag införs – bilägare riskerar kalldusch

2024 10 02

Lagen om nya regler för bensin och diesel är nu officiellt klubbad.

Beslutet fastställdes av riksdagen genom en omröstning förra veckan.

Det handlar om det nya EU-handelssystemet ETS2 som innebär utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Från och med 1 januari 2025 måste drivmedelsbolagen nu börja rapportera sina utsläpp. Därefter behöver de till år 2027 köpa en utsläppsrätt för att kompensera för sin försäljning av bensin och diesel.

Kort sagt rör det sig om ett successivt ökat pris på koldioxid inom hela EU för att minska utsläppen.

Kritiker: priserna kan skjuta i höjden

Men i samband med att riksdagen nu klubbat igenom regeln för Sveriges räkning höjs upprörda röster.

Kritiker menar att priserna på bränsle fullständigt kan skjuta i höjden som följd av ETS2.

– Utsläppsrätten är en rörlig komponent som läggs ovanpå övriga delar av drivmedelspriset. Eftersom det är marknaden som styr är det svårt att sia om hur stor den exakta effekten blir, säger Viktor Gunnarsson, som representerar branschorganisationen Drivkraft Sverige där han ansvarar för konkurrenskraftfrågor, till Sveriges största bilmagasin Vi Bilägare.

"Världens bästa styrmedel"

Regeringen ställde sig tidigt bakom implementerandet av det nya utsläppshandelsystemet i svensk lag. Redan i maj gav man första klartecknet.

– EU:s utsläppshandelssystem är världens bästa styrmedel för att minska utsläppen. Eftersom det är väldigt bråttom så har regeringen beslutat att Sverige ska ligga i framkant och införa fler sektorer i det nya ETS-systemet, som vi är med i redan från start, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari vid tillfället.

Kallduschen: "40 kronor vid pump"

I propositionen räknar regeringen med ungefär en krona högre literpris 2027.

Men framåt 2040 kan priset ha ökat betydligt kraftigare. Konsumentorganisationen M Sverige har kallat det en “kalldusch” för bilister.

– Vi har haft möten med företrädare inom bränslebranschen som tror att bränslepriset kan öka till uppemot 40 kronor per liter, har även Bränsleupprorets talesperson Peder Blohm Bokehielm tidigare sagt till motormagasinet Carup.

Lovar kompensera bilägare

Redan i maj underströk Romina Pourmokhtari att man planerar att kompensera konsumenter och verksamheter för effekterna på drivmedelpriserna som införandet av ETS2 innebär.

Det beskedet står kvar, men exakt hur det ska gå till finns det vid tidpunkten för klubbandet fortfarande inte något konkret svar på. För det väntar en utredning som ska tillsättas.

Jag vet att frågan bereds på Regeringskansliet just nu, och jag förväntar mig att utredningen kommer att presenteras nu under hösten, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, under riksdagsdebatten.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen