Statsministern sågar Nobelfesten

2023 09 01

Statsminister Ulf Kristersson (M) överväger att nobba Nobelfesten.

Det uppger han i en kommentar till SvD.

Anledningen är Nobelstiftelsens tvärvändning under gårdagen.

Ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran har tidigare portats från festligheterna. I går meddelade Nobelstiftelsen att aktörerna återigen välkomnas.

– Vi tänker att det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, sa  Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen till SR Ekot.

Kan nobba Nobelfesten

Statsministern köper inte förklaringen.

Han anser att det i synnerhet är magstarkt att bjuda in Rysslands ambassadör.

– Jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in. Jag hade inte gjort det om jag bjöd in till en prisceremoni och jag förstår att det upprör många människor i både Sverige och Ukraina, framhåller Ulf Kristersson i en kommentar till SvD.

Vidare uppger statsministern att han överväger att inte dyka upp på årets Nobelfest.

– Precis som för alla andra kom den här informationen till mig igår kväll och jag reagerade ganska starkt. Jag ber om att få återkomma i den här frågan.

Jimmie Åkesson välkomnas

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sedan SD:s inträde i riksdagen varit den enda partiledaren som inte bjudits in till Nobelfesten.

I år har Nobelstiftelsen beslutat att bjuda in representanter för alla partier som via demokratiska val har parlamentarisk representation i Sverige. Därmed är även SD-ledaren välkommen. 

– Det är tydligt att världen alltmer delas upp i sfärer där dialogen mellan oliktänkande reduceras. För att motverka den tendensen inbjuder vi nu brett att fira och förstå Nobelpriset och betydelsen av fri vetenskap, fri kultur och fria, fredliga samhällen, förklarar Vidar Helgesen i ett pressmeddelande.

Jimmie Åkesson har svarat på inbjudan.

– Tyvärr är jag upptagen den dagen, skriver han på Facebook.

Nobelfesten annordnas den 10 december.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen