JUST NU: Statsministern ryter ifrån

2022 06 14

– Det är respektlöst mot riksdagen.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) under ett möte på tisdagen med de nordiska statsministrarna på Bommersvik i Södertälje.

Hon går till hårt angrepp mot högerpartierna efter att vänstersidan och Centerns pensionskompromiss stoppats av oppositionen i finansutskottet.

Respektlöst mot svenska folket

- Det är också respektlöst mot valresultatet och därmed mot svenska folket. Det finns två förslag, låt förslagen ställas mot varandra, och så får folkviljan som den uttrycks i Sveriges riskdag komma till uttryck. Högeroppositionen vet att de kommer att förlora den omröstningen och då försöker de stoppa omröstningen, säger statsministern. 

Extra ändringsbudget

Enligt uppgifter till Expressen förbereder Socialdemokraternas finansdepartement en extra ändringsbudget som bygger på den nya uppgörelsen mellan de rödgröna partierna. 

Den nya, uppdaterade varianten av budgeten kommer offentliggöras inom de närmsta veckorna för att därefter behandlas av riksdagen innan politikerna går på sommaruppehåll, erfar tidningen.

När Magdalena Andersson får frågan vill hon inte svara.

– Vi kommer att kunna återkomma till det, det rimligaste är att detta får prövas i kammaren.

Kritiserar regeringen

Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson och vice partiledare Elisabeth Svantesson tycker att regeringen har hanterat pensionsförslaget på ett slarvigt sätt.

Moderaterna pekar på att dagens situation är ett stort svaghetstecken för Magdalena Anderssons regering.

– Regeringen har hanterat den här frågan väldigt oseriöst. Det här handlar om landets pensionärer. Vi jobbade ju under flera veckor, lade vårt förslag får en och en halv månad sedan, säger Elisabeth Svantesson enligt Expressen.

Oppositionen har hänvisat till att regeringens, V, C och MP:s förslag stoppades för att de lämnades in för sent och bröt mot riksdagsordningen. 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen