JUST NU: Statsministern ryter ifrån

2022 06 14

– Det är respektlöst mot riksdagen.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) under ett möte på tisdagen med de nordiska statsministrarna på Bommersvik i Södertälje.

Hon går till hårt angrepp mot högerpartierna efter att vänstersidan och Centerns pensionskompromiss stoppats av oppositionen i finansutskottet.

Respektlöst mot svenska folket

- Det är också respektlöst mot valresultatet och därmed mot svenska folket. Det finns två förslag, låt förslagen ställas mot varandra, och så får folkviljan som den uttrycks i Sveriges riskdag komma till uttryck. Högeroppositionen vet att de kommer att förlora den omröstningen och då försöker de stoppa omröstningen, säger statsministern. 

Extra ändringsbudget

Enligt uppgifter till Expressen förbereder Socialdemokraternas finansdepartement en extra ändringsbudget som bygger på den nya uppgörelsen mellan de rödgröna partierna. 

Den nya, uppdaterade varianten av budgeten kommer offentliggöras inom de närmsta veckorna för att därefter behandlas av riksdagen innan politikerna går på sommaruppehåll, erfar tidningen.

När Magdalena Andersson får frågan vill hon inte svara.

– Vi kommer att kunna återkomma till det, det rimligaste är att detta får prövas i kammaren.

Kritiserar regeringen

Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson och vice partiledare Elisabeth Svantesson tycker att regeringen har hanterat pensionsförslaget på ett slarvigt sätt.

Moderaterna pekar på att dagens situation är ett stort svaghetstecken för Magdalena Anderssons regering.

– Regeringen har hanterat den här frågan väldigt oseriöst. Det här handlar om landets pensionärer. Vi jobbade ju under flera veckor, lade vårt förslag får en och en halv månad sedan, säger Elisabeth Svantesson enligt Expressen.

Oppositionen har hänvisat till att regeringens, V, C och MP:s förslag stoppades för att de lämnades in för sent och bröt mot riksdagsordningen. 

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen