JUST NU: Statsministern rasar – tydligt budskap till helgens våldsmakare

2022 04 20

Statsminister Magdalena Andersson går till hårt angrepp mot det våld som riktades mot polisen under påsken.

Under tisdagen åkte statsministern till stadsdelen Navestad i Norrköping för att träffa kommunrepresentanter, poliser, barn och andra boende i staden, rapporterar Expressen.

Där mötte hon även media och tog till hårda ord för att beskriva händelserna som utspelades bland annat i den besökta staden.

“Hatar vårt samhälle”

– Det var grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle. De vittnesmål vi fick av polisen var fruktansvärda. Att gå till sitt jobb och mötas av stenar och brandbomber när det enda man försöker göra är sitt jobb, säger Magdalena Andersson vid en pressträff.

“Vill splittra Sverige”

Magdalena Andersson riktade sig även direkt till den danska politikern Rasmus Paludan samt hans parti Stram Kurs. Statsministern anklagade Paludan för att försöka splittra Sverige och svenska folket.

– Tillsammans ska vi stå upp mot både högerextremism och andra krafter som vill splittra vårt samhälle, säger hon.

Regeringen lovar resurser

Regeringen har efter påskhelgens kravaller och upplopp lovat att stärka polisen och dess insatser. 

– Nu är tiden att ge polisen resurser. Tids nog får vi utvärdera insatserna, sade justitieminister Morgan Johansson till SVT på annandagen. 

Förtroendet i topp

Förtroendet för polisen är fortsatt intakt enligt regeringen. 

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, sade Morgan Johansson i samma intervju.

Utländsk påverkan

Det har även spekulerats i att utländska krafter har bidragit till att eskalera upploppen, bland annat genom hetsande inlägg på sociala medier.

Till exempel avslöjades i en granskning av Dagens Nyheter att samma konton som triggade upp stämningen vid helgens demonstrationer i flera fall var samma som drev påverkanskampanjer mot Socialtjänsten tidigare i år.

Myndigheten förnekar

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har förnekat att det skulle finnas någon riktad påverkanskampanj.

– Vi har beredskap för att det kan ske, men vi kan inte konstatera att det pågår någon enskild påverkanskampanj mot Sverige nu, säger Mikael Östlund som är kommunikationschef på myndigheten, enligt SVT.

Polisen med annan bild

Däremot har polisen insinuerat att så kan vara fallet.

– Vi vet inte med säkerhet men vi vet att det också finns information till uppvigling till våld mot poliser på sociala medier som också orkestreras från utlandet, sade kommenderingschef Jonas Hysing på en pressträff i måndags.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Republikaner tvärvänder i kärnfrågan – trendbrott efter fyra år

2025 07 11

Republikaner tvärvänder i en av partiets absoluta kärnfrågor.

President Donald Trump vann valet 2024 bland annat för att många väljare var djupt oroade över invandring och migration.

Men nu ser många amerikaner ut att ha tvärvänt i frågan.

Även bland republikaner syns ett tydligt trendbrott, enligt en ny undersökning.

Vänder en fyraårig trend

En ny undersökning från Gallup visar en stor minskning i andelen republikaner som vill att invandringen till USA ska minska, rapporterar Newsweek.

Det rör sig om en stor förändring – från 88 procent 2024 till 49 procent i juni 2025.

Samtidigt ökar också andelen republikaner som anser att invandringen medför positiva effekter för USA.

Enligt opinionsinstitutet rör det sig om ett betydande trendbrott.

– Dessa förändringar vänder en fyraårig trend av ökande oro kring invandring som började 2021 och återspeglar förändringar bland alla större partigrupper, kommenterar Gallups Lydia Saad, enligt tidningen.

Heta känslor 2024

Förändringen syns inte bara bland republikaner, utan även bland amerikaner i stort. 2024 vill 55 procent av amerikanerna att invandringen skulle minska. Nu har den siffran sjunkit till 30 procent.

Den stora förändringen kan bero på att 2024 var ett valår som rörde upp starka känslor och åsikter om bland annat invandring, och det fanns en stor frustration avseende Joe Bidens sätt att hantera frågan.

Redan under 2024 hade invandringen dock börjat minska, vilket den har fortsatt att göra under Trumps tid i Vita huset.

Bland republikaner är stödet för Donald Trumps politik fortfarande starkt, även i invandringsfrågan, vilket också bekräftas i Gallups undersökning.

Oron har minskat

Ändå visar undersökningen alltså att många republikaner har blivit mindre skeptiska till invandring den senaste tiden. Det kan bero på att den allmänna oron över frågan har minskat.

– Ökningen av illegala gränsövergångar under Biden-administrationen utlöste ökad allmän oro över invandring och ökat krav på strängare tillämpning. Trump-administrationens snabba och synliga reaktion verkar ha avvärjt den oron, särskilt bland republikaner, säger Gallups Lydia Saad, enligt tidningen.

– Som ett resultat har amerikanernas attityder till invandring i stort sett återgått till hur de var före den senaste ökningen vid gränsen, tillägger hon.

Foto: Dyana Wing So

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trump stoppas – får inte hålla prestigefyllt tal

2025 07 11

Donald Trump kan stoppas från att hålla ett prestigefyllt tal.

President Trump kommer att göra ett statsbesök i Storbritannien i september.

När Frankrikes president Emmanuel Macron besökte de brittiska öarna tidigare i veckan, bjöds han in till att hålla tal inför det brittiska parlamentet.

Men Donald Trump kan stoppas från att tala till parlamentet vid sitt besök, enligt brittiska medieuppgifter.

Kan stoppas från att tala

Ingen formell begäran har lämnats in om att Donald Trump ska tala inför Storbritanniens parlament, rapporterar Sky News.

Mycket tyder på att presidenten inte kommer att få det privilegiet, enligt kanalen.

Många i Storbritannien, däribland parlamentsledamöter, vill inte att Trump ska få tala.

Och det kan finnas ett sätt att undvika det utan att det uppstår diplomatiska pinsamheter, enligt kanalen.

Parlamentet har nämligen uppehåll under delar av september, vilket kan anges som skäl till att Trump inte får tala, trots att exempelvis Macron har fått göra det.

”Glad att se Macron – inte Trump”

En av dem som inte vill se Trump i parlamentet är Labours parlamentsledamot Kate Osborne, som redan i april skrev till talmannen och vädjade om att Trump inte skulle inbjudas till att tala.

– Jag var glad att se Macron här men känner väldigt annorlunda inför Trump, säger hon, enligt kanalen.

– Trump har gjort några mycket obekväma och oroande kommentarer om den brittiska regeringen, demokratin, Mellanöstern, särskilt kring jämställdhet och, naturligtvis, Ukraina, menar Kate Osborne.

– Så jag tror att det finns många anledningar till varför vi, när vi tittar på ett statsbesök, bör titta på varför de ges det privilegiet. För det är naturligtvis ett privilegium för någon att komma och tala till båda kamrarna, anser parlamentsledamoten.

”Ingår inte automatiskt”

Från talmannens kansli har det kommit ett svar där det understryks att man inte automatiskt blir inbjuden att tala inför parlamentet vid ett statsbesök.

– Formella tal till båda parlamentskammarna ingår inte automatiskt i resplanen för ett sådant statsbesök. Huruvida en utländsk statschef talar till parlamentet, under ett statsbesök eller på annat sätt, är en del av planeringsbesluten, heter det i meddelandet.

Det är dock fortfarande oklart huruvida Trump kommer att få tala eller inte. Vid sitt tidigare statsbesök i Storbritannien 2019 talade han inte till parlamentet.

Det är fortfarande inte bestämt när i september Donald Trumps statsbesök kommer att äga rum.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen