JUST NU: Statsministern rasar – tydligt budskap till helgens våldsmakare

2022 04 20

Statsminister Magdalena Andersson går till hårt angrepp mot det våld som riktades mot polisen under påsken.

Under tisdagen åkte statsministern till stadsdelen Navestad i Norrköping för att träffa kommunrepresentanter, poliser, barn och andra boende i staden, rapporterar Expressen.

Där mötte hon även media och tog till hårda ord för att beskriva händelserna som utspelades bland annat i den besökta staden.

“Hatar vårt samhälle”

– Det var grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle. De vittnesmål vi fick av polisen var fruktansvärda. Att gå till sitt jobb och mötas av stenar och brandbomber när det enda man försöker göra är sitt jobb, säger Magdalena Andersson vid en pressträff.

“Vill splittra Sverige”

Magdalena Andersson riktade sig även direkt till den danska politikern Rasmus Paludan samt hans parti Stram Kurs. Statsministern anklagade Paludan för att försöka splittra Sverige och svenska folket.

– Tillsammans ska vi stå upp mot både högerextremism och andra krafter som vill splittra vårt samhälle, säger hon.

Regeringen lovar resurser

Regeringen har efter påskhelgens kravaller och upplopp lovat att stärka polisen och dess insatser. 

– Nu är tiden att ge polisen resurser. Tids nog får vi utvärdera insatserna, sade justitieminister Morgan Johansson till SVT på annandagen. 

Förtroendet i topp

Förtroendet för polisen är fortsatt intakt enligt regeringen. 

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, sade Morgan Johansson i samma intervju.

Utländsk påverkan

Det har även spekulerats i att utländska krafter har bidragit till att eskalera upploppen, bland annat genom hetsande inlägg på sociala medier.

Till exempel avslöjades i en granskning av Dagens Nyheter att samma konton som triggade upp stämningen vid helgens demonstrationer i flera fall var samma som drev påverkanskampanjer mot Socialtjänsten tidigare i år.

Myndigheten förnekar

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har förnekat att det skulle finnas någon riktad påverkanskampanj.

– Vi har beredskap för att det kan ske, men vi kan inte konstatera att det pågår någon enskild påverkanskampanj mot Sverige nu, säger Mikael Östlund som är kommunikationschef på myndigheten, enligt SVT.

Polisen med annan bild

Däremot har polisen insinuerat att så kan vara fallet.

– Vi vet inte med säkerhet men vi vet att det också finns information till uppvigling till våld mot poliser på sociala medier som också orkestreras från utlandet, sade kommenderingschef Jonas Hysing på en pressträff i måndags.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen