Statsministern rasar mot svensk lag

2023 04 18

På kort tid har två uppmärksamma rymningar skett från Kriminalvården.

I februari fritogs en 20-åring, som dömts för mordförsök, av maskerade män vid ett sjukhus i Norrköping.

I slutet av förra veckan var det dags igen.

En 17-årig dömd mördare fritogs av flera beväpnade och maskerade personer i Södertälje.

Den 17-årige mördaren fritogs i samband med att han eskorterades till ett tandläkarbesök av Kriminalvårdens vakter. På ungdomshemmet ska han haft tillgång till mobil och tros ha kommunicerat med personerna som hjälpte honom.

”En rent skandalös händelse”

Uppgifterna får statsminister Ulf Kristersson (M) att ilskna till.

– Det visar på att lagen är grotesk. Det är många frågor som väcks av detta. Den ena frågan går till Kriminalvården. Har ni verkligen, ärligt, gjort allt ni kan för att det här inte skulle hända? Den andra frågan går till riksdag och regering, har vi lagar som överhuvudtaget är gjorda för den sortens situation? Jag tror svaret är nej på båda frågorna, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Kriminalvården får svara på sitt, men att lagen tillåter dem att ha teknisk utrustning som gör att de kan planera en fritagning är en naivitet som är helt osannolik. Jag tycker det är en rent skandalös händelse.

Pekar ut viktig tidsperiod

En av regeringens och samarbetspartiet Sverigedemokraternas profilfrågor är kampen mot den grova brottsligheten.

Statsministern lovar att mycket kommer att hända. Han framhåller att de kommande 18 månaderna kommer att bli viktiga.

Regeringen planerar att genomföra en rad lagstiftningspaket.

Längre och hårdare straff, samt polisens utökade möjligheter att genomföra avlyssning, är två åtgärder som statsministern pekar ut som särskilt viktiga i kampen mot brottsligheten.  

”Det är helt groteskt”

Kristersson vill även att Sverige ska kunna utvisa fler personer som begår grova brott.

Han är frustrerad över att den fritagne 17-åringen tilldelats ett svenskt medborgarskap. Den morddömde 17-åringen ska enligt uppgift ha blivit svensk medborgare förra sommaren, under tiden som han var efterlyst för mordet.

– Den personen får enligt nu gällande svensk rätt, som vi ännu inte har hunnit ändra på, svenskt medborgarskap. Det är helt groteskt. Vi ger alltså en person som har begått ett grovt brott svenskt medborgarskap så att vi inte kan utvisa honom, säger statsministern till Aftonbladet

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen