Statsministern orolig för att Sveriges demokrati är i fara

2021 03 18

Statsministern gör sin kraftigaste markering hittills mot M-KD-SD och uttrycker stark oro för vad som kan ske med Sverige om Ulf Kristersson (M) får makten och är beroende av SD.

– Ulf Kristersson har ju låtit sig dras med under åren här nu. Först var det tal om att man skulle inte samarbeta, samtala, samverka med SD. Det var ett heligt löfte inför valet 2018. Sen gick valet 2018, så var det helt plötsligt ”jo man kan nog samtala”. Nu säger man att man kan nog samverka. Det senaste var, ”ja vi ska nog ha SD-tjänstemän i Regeringskansliet”.  Så med den här takten så har snart Kristersson utlovat en ministerpost till SD, säger Löfven (S) i SVT 30 minuter ikväll.

Angående SD får Löfven frågan om Ulf Kristersson skulle gå med på reformer i odemokratisk riktning som skett i Ungern.

– Vad är ni oroliga för, frågar SVT:s Anders Holmberg.

– Precis det. Jag är orolig för det. Därför att får du ett högerkonservativt block – det skulle vara det mest högerkonservativa blocket som Sverige någonsin har sett. Och är man då beroende av SD med sin politik. Då måste man vara varse den risken. Det är den vi inte ska ha. Sverige är inte det landet. Sverige är demokrati, Sverige är samarbete, Sverige är sammanhållning, svarar statsministern.

– Om man sätter sig i det där sällskapet, då tar man en rejäl risk. Kristersson ska inte tro att SD bara lägger sig och säger "gör du som du vill". Det kommer SD inte att göra. Och då är det fara å färde för vårt land, säger Stefan Löfven (S).

ANALYS

Det är en engagerad och viljestark statsminister som framträder i SVT-intervjun i kväll. Han gör den starkaste markeringen hittills mot Sverigedemokraterna och han betonar att Sveriges demokrati är i fara om M-KD-SD vinner valet .

Det råder ingen tvekan om att statsministerns budskap lär skapa oro hos väljare som står och väger mellan de båda regeringsalternativen och som mycket väl kan avgöra valet 2022.

Moderaterna lär svara på kritiken inom timmar och även SD lär respondera. Temperaturen skruvas nu upp rejält i svensk politik.

[forminator_poll id="1902"]