JUST NU: Statsministern kommenterar upploppen

2022 04 18

Statsminister Magdalena Andersson (S) har kommenterat de senaste dagarnas våldsamma upplopp i flera svenska städer.

– Jag vill vara mycket tydlig: den som angriper svensk polis angriper det svenska demokratiska samhället. De ansvariga ska gripas, dömas och avtjäna sina straff, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Statsministern har under måndagen pratat med kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Linköping, Malmö och Örebro, erfar tidningen.

Kopplingar till kriminella gäng

I likhet med polisen pekar Magdalena Andersson på att upprorsmakarna misstänks för att ha starka kopplingar till gängkriminaliteten.

– Precis som Rikspolischefen sa idag: det här är inga vanliga motdemonstranter. Det här är inte heller representanter för de berörda bostadsområdena. Polisen har starka misstankar att det finns kopplingar till kriminella gäng, skriver hon.

De vill minska sammanhållningen

Vidare menar statsministern att både de högerextrema och de kriminella gängen har samma mål. De vill minska sammanhållningen i samhället,  öka spänningarna och de vill att samhället ska ge upp och dra sig tillbaka.

– Polisen ska fortsätta växa och få ännu fler verktyg. Nyrekryteringen och segregationen som göder gängen ska vi tillsammans arbeta för att bryta med alla till buds stående medel. Sverige kan bättre, skriver Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Flera personer har omhändertagits

Polisen har uppgett att de hittills har gripit 44 personer efter påskhelgens kravaller.

Totalt har 26 poliser och 14 personer ur allmänheten skadats under upploppen. 20 polisfordon har skadats eller förstörts. Det konstaterade polisen på en pressträff tidigare på måndagen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen