JUST NU: Statsministern kommenterar Natouppgifter

2022 04 13

– Vi måste analysera situationen väldigt noggrant och sedan ta ett beslut.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin på onsdagen.

Hon ville inte svara på trovärdigheten i uppgifterna som gör gällande att Sverige kommer att lämna in en ansökan till Nato i slutet av juni, vilket SvD var först med att rapportera om.

Vill inte skjuta på beslutet

Statsministern poängterade att den säkerhetspolitiska analysen kommer att ta tid. Samtidigt konstaterade hon att ett svenskt besked kommer att förhålla sig till den utstakade tidsplanen.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, säger hon.

Om vikten av Finlands beslut

Magdalena Anderssons kommenterade även ett scenario där Sverige och Finland tar olika beslut om Nato.

– Det finns risker och möjligheter med alla olika säkerhetsalternativ och alla olika scenarier, säger Magdalena Andersson och tillade:

– Varje land fattar sina beslut, men de beslut som ett av våra länder fattar påverkar det andra landet. Det är därför det är så viktigt att vi har kunnat ha de här diskussionerna de senaste veckorna och att vi kommer kunna fortsätta att ha dem. Det vägval som Finland gör kommer såklart att påverka oss

En politisk allians

Finlands statsminister Sanna Marin framhävde att Finland har gjort en grundlig analys om vad ett medlemskap i Nato skulle betyda för landet. Hon menar att ett medlemskap i alliansen inte bara skulle stärka Finlands ställning militärt, utan även politiskt.

– Nato är inte bara en militärallians, det är också en politisk allians, säger hon.

Risker

Samtidigt konstaterade den finska statsministern att med ett Natomedlemskap kommer även risker.

–  Det finns såklart flera risker som vi måste vara redo för. Hot från Ryssland kan innebära cyberangrepp, hybridattacker och så vidare. Det måste så klart tas i beaktning.

Finlands besked kommer inom kort.

– Jag kan inte ge någon exakt tid för ett beslut, men det kommer att gå snabbt. Det handlar om veckor och inte om månader, säger Sanna Marin.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen