JUST NU: Statsministern kommenterar Natouppgifter

2022 04 13

– Vi måste analysera situationen väldigt noggrant och sedan ta ett beslut.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin på onsdagen.

Hon ville inte svara på trovärdigheten i uppgifterna som gör gällande att Sverige kommer att lämna in en ansökan till Nato i slutet av juni, vilket SvD var först med att rapportera om.

Vill inte skjuta på beslutet

Statsministern poängterade att den säkerhetspolitiska analysen kommer att ta tid. Samtidigt konstaterade hon att ett svenskt besked kommer att förhålla sig till den utstakade tidsplanen.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, säger hon.

Om vikten av Finlands beslut

Magdalena Anderssons kommenterade även ett scenario där Sverige och Finland tar olika beslut om Nato.

– Det finns risker och möjligheter med alla olika säkerhetsalternativ och alla olika scenarier, säger Magdalena Andersson och tillade:

– Varje land fattar sina beslut, men de beslut som ett av våra länder fattar påverkar det andra landet. Det är därför det är så viktigt att vi har kunnat ha de här diskussionerna de senaste veckorna och att vi kommer kunna fortsätta att ha dem. Det vägval som Finland gör kommer såklart att påverka oss

En politisk allians

Finlands statsminister Sanna Marin framhävde att Finland har gjort en grundlig analys om vad ett medlemskap i Nato skulle betyda för landet. Hon menar att ett medlemskap i alliansen inte bara skulle stärka Finlands ställning militärt, utan även politiskt.

– Nato är inte bara en militärallians, det är också en politisk allians, säger hon.

Risker

Samtidigt konstaterade den finska statsministern att med ett Natomedlemskap kommer även risker.

–  Det finns såklart flera risker som vi måste vara redo för. Hot från Ryssland kan innebära cyberangrepp, hybridattacker och så vidare. Det måste så klart tas i beaktning.

Finlands besked kommer inom kort.

– Jag kan inte ge någon exakt tid för ett beslut, men det kommer att gå snabbt. Det handlar om veckor och inte om månader, säger Sanna Marin.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen