I KVÄLL: Statsministern håller tal till nationen

2022 03 01

Sveriges statsminister kommer i kväll att hålla ett extrainsatt tal till nationen på grund av det rådande säkerhetsläget.

Ikväll klockan 20.01 kommer statsminister Magdalena Andersson (S) tala till svenska folket från Sagerska huset. Talet hålls som reaktion på Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget.

Diktatorn allt hotfullare

Den ryska diktatorn Vladimir Putin beter sig allt mer aggressivt och har gjort flera mycket hotfulla uttalanden mot omvärlden. Flera bedömare har ifrågasatt hans mentala hälsa.

Kärnvapen

Han har till och med indikerat att kärnvapen kan komma att användas och han har höjt den ryska diktaturens kärnvapenberedskap.

Hotfull mot Sverige och Finland 

Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, gick på fredagen ut i hårda uttalanden mot Sverige på en presskonferens i Moskva.

Hon varnade för att en ansökan till Nato från Sverige eller Finland kommer resultera i ett allvarligt svar från Moskva.  När hon fick frågan om vilka konsekvenser ett sådant svar skulle innehålla var gjorde hon mycket hotfulla uttalanden.

Militära och politiska konsekvenser

– Om de skulle ta ett sådant beslut kommer det få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser”, som skulle kräva att vårt land svarar med ömsesidiga åtgärder, framhävde Zakharova, enligt flera ryska nyhetsbyråer.

Agerandet för oss närmare Nato

– Ryssland driver Finland närmare ett Nato-medlemskap än någonsin tidigare, skrev Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb på Twitter i ett inlägg som hänvisar till Rysslands uttalande om Sverige och Finland.

Sverige avvisar 

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) besvarade de hotfulla ryska uttalandena.

– Jag vill vara oerhört tydlig. Det är Sverige som själva och självständigt beslutar om vår säkerhetspolitiska linje, betonade Magdalena Andersson.

Texten uppdateras.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen