JUST NU: Statsministern ger besked om Anders Ygemans (S) uttalande

2022 08 07

Statsminister Magdalena Andersson (S) ger stöd till Anders Ygemans linje om att motverka områden där en majoritet har utomnordiskt ursprung.

Integrationsminister Anders Ygeman fick hård kritik efter sitt uttalande om att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung.

Han öppnade för ett möjligt kriterium som utgörs av att andelen av de boende med utomnordisk bakgrund i utsatta områden kan ha en viss gräns.

MP, C och V upprörda

Men Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet gick i taket. 

MP-ledaren Märta Stenevi kallade det djupt förödande att dela in människor baserat på etnicitet och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato gav också tummen ned.

– En väldigt farlig och beklaglig väg, sa han till DN.

Även Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou dömde ut Ygemans förslag i SVT Aktuellt.

– Det är rasistiskt, det är inte ansvarsfullt och det är inte seriöst, sade han.

Statsministern stödjer Ygeman

Men Sveriges statsminister ger nu sitt stöd till Anders Ygemans (S) inriktning om färre utomnordiskt födda i särskilt utsatta områden. Aftonbladet har i dag frågat Magdalena Andersson (S) om det skulle kunna bidra till att minska gängskjutningarna.

– Det skulle kunna bidra till att minska segregationen, säger hon till tidningen.

– Och att alla som bor i Sverige också känner att man är en del av Sverige, ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är på så sätt som vi också kan göra att ungdomar inte dras in i kriminalitet, betonar statsministern.

Avvisar inte

Magdalena Andersson framhåller också att Socialdemokraterna alltid varit positiva till blandade bostadsområden och hon understryker att det är viktigt att svenska är det huvudsakliga språket i bostadsområden i Sverige.

På en direkt fråga om det behövs regler för att se till att majoriteten har utomnordiskt ursprung svarar hon inte avvisande.

ANALYS

Socialdemokraterna har en helt annan politik än till exempel Miljöpartiet när det gäller integrations- och migrationsfrågorna.

Opinionsmätningarna har under flera år varit tydliga när det gäller att Socialdemokraterna kan vinna på att gå en annan väg än Miljöpartiet i integrations- och migrationsfrågan och partiets uppgång efter att Miljöpartiet lämnade regeringen lär ytterligare ha stärkt S i den inriktningen.

Här finns det både en styrka och en svaghet för S.

Socialdemokraterna i Danmark

När partiet kan föra en egen valkampanj med en stramare inriktning än MP, Centern och Vänsterpartiet så gynnas S av det. Men samtidigt finns det stora frågetecken för vad S kan leverera av sin politik i ett läge där partiet kan bli beroende av stödet från de tre andra partierna i eventuella regeringsförhandlingar.

Socialdemokraterna i Danmark lyckades med konststycket att få stöd från partierna till vänster samtidigt som de fick igenom en mycket stramare invandringspolitik.

Kan sända signaler

Huruvida Socialdemokraterna i Sverige kan lyckas med samma sak beror bland annat på hur tydligt S betonar den frågan i valkampanjen.

Om S är mycket tydliga så sänder det en signal till MP-C-V om att S inte kommer att kompromissa vilket ökar sannolikheten för att MP-C-V får inrikta sig på att få igenom andra profilfrågor och att S får styra inom integrations- och migrationsområdet.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen