JUST NU: Statsministern ger besked om Anders Ygemans (S) uttalande

2022 08 07

Statsminister Magdalena Andersson (S) ger stöd till Anders Ygemans linje om att motverka områden där en majoritet har utomnordiskt ursprung.

Integrationsminister Anders Ygeman fick hård kritik efter sitt uttalande om att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung.

Han öppnade för ett möjligt kriterium som utgörs av att andelen av de boende med utomnordisk bakgrund i utsatta områden kan ha en viss gräns.

MP, C och V upprörda

Men Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet gick i taket. 

MP-ledaren Märta Stenevi kallade det djupt förödande att dela in människor baserat på etnicitet och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato gav också tummen ned.

– En väldigt farlig och beklaglig väg, sa han till DN.

Även Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou dömde ut Ygemans förslag i SVT Aktuellt.

– Det är rasistiskt, det är inte ansvarsfullt och det är inte seriöst, sade han.

Statsministern stödjer Ygeman

Men Sveriges statsminister ger nu sitt stöd till Anders Ygemans (S) inriktning om färre utomnordiskt födda i särskilt utsatta områden. Aftonbladet har i dag frågat Magdalena Andersson (S) om det skulle kunna bidra till att minska gängskjutningarna.

– Det skulle kunna bidra till att minska segregationen, säger hon till tidningen.

– Och att alla som bor i Sverige också känner att man är en del av Sverige, ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är på så sätt som vi också kan göra att ungdomar inte dras in i kriminalitet, betonar statsministern.

Avvisar inte

Magdalena Andersson framhåller också att Socialdemokraterna alltid varit positiva till blandade bostadsområden och hon understryker att det är viktigt att svenska är det huvudsakliga språket i bostadsområden i Sverige.

På en direkt fråga om det behövs regler för att se till att majoriteten har utomnordiskt ursprung svarar hon inte avvisande.

ANALYS

Socialdemokraterna har en helt annan politik än till exempel Miljöpartiet när det gäller integrations- och migrationsfrågorna.

Opinionsmätningarna har under flera år varit tydliga när det gäller att Socialdemokraterna kan vinna på att gå en annan väg än Miljöpartiet i integrations- och migrationsfrågan och partiets uppgång efter att Miljöpartiet lämnade regeringen lär ytterligare ha stärkt S i den inriktningen.

Här finns det både en styrka och en svaghet för S.

Socialdemokraterna i Danmark

När partiet kan föra en egen valkampanj med en stramare inriktning än MP, Centern och Vänsterpartiet så gynnas S av det. Men samtidigt finns det stora frågetecken för vad S kan leverera av sin politik i ett läge där partiet kan bli beroende av stödet från de tre andra partierna i eventuella regeringsförhandlingar.

Socialdemokraterna i Danmark lyckades med konststycket att få stöd från partierna till vänster samtidigt som de fick igenom en mycket stramare invandringspolitik.

Kan sända signaler

Huruvida Socialdemokraterna i Sverige kan lyckas med samma sak beror bland annat på hur tydligt S betonar den frågan i valkampanjen.

Om S är mycket tydliga så sänder det en signal till MP-C-V om att S inte kommer att kompromissa vilket ökar sannolikheten för att MP-C-V får inrikta sig på att få igenom andra profilfrågor och att S får styra inom integrations- och migrationsområdet.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Man och hund döda – tragedi i hemmet

2024 06 23

En äldre man och hans hund har förlorat livet.

Det är i Västsverige som det har brunnit i ett hus.

Närmare bestämt var det i Vargön i Vänersborgs kommun som en brand rasade under natten till midsommardagen.

I huset befann sig en 80-årig man och hans hund, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tog sig ut

Stora resurser från räddningstjänsten och polisen, såväl som ambulans, tog sig direkt till adressen och mannen lyckades ta sig ut från det brinnande huset.

Han fördes till Norra Älvsborgs läns sjukhus för intensivvård, där man fastslog att det rörde sig om mycket allvarliga skador.

Nu framgår att mannens liv inte gick att rädda, och inte heller hunden överlevde branden.

Anhöriga har underrättats.

Oklar anledning

Polisen vet i nuläget inte varför huset började brinna och kommer att undersöka saken framöver.

De har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Den rubriceringen kvarstår, säger Andreas Hansson, jourutredningsbefäl i Östra Fyrbodal, till GP.

Flera bränder

På söndagen har räddningstjänsten arbetat med flera bränder runt om i landet.

I Haninge utanför Stockholm har en altan brunnit, och polisen tror att branden kan vara anlagd.

– Räddningstjänst och polis larmas till Krogtäppan i Jordbro där det brinner på altanen till en bostad. De boende har spontanevakuerat och branden släcks av räddningstjänsten, meddelar polisen via sin webbsida.

– Spår på brottsplatsen pekar i riktning mot att branden är anlagd och polisen inleder därför en förundersökning om mordbrand. 

Brann i garage och personbil

Under natten har det även brunnit i Lidköping och Helsingborg.

– Ett garage tillhörande en villa brann under natten. Ingen person kom till skada, och branden kunde släckas. En polisanmälan upptogs gällande brand, utan misstanke om brott, framhåller polisen om branden i Lidköping.

– Det har brunnit i en parkerad personbil på Skaragatan. Branden misstänks vara anlagd och en anmälan om skadegörelse upprättas, framhåller de om branden i Helsingborg.

Foto: B. Pisani

Text: Redaktionen


Statsministern firar: “Striden är över – vi har vunnit”

2024 06 23

Statsministern och finansministern går ut i gemensamt segerrop.

Under de senaste åren har inflationen i Sverige varit mycket hög, vilket urholkat köpkraften och lett till högre räntor.

På sistone har inflationstakten dock saktat ned, och Riksbanken har genomfört en första räntesänkning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker nu att kampen mot inflationen är vunnen.

– Striden är över – vi har vunnit mot inflationen, framhåller han i en debattartikel i Expressen.

Skiftar fokus

Det är tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) som statsministern nu går ut i ett gemensamt segerrop.

– Tillsammans med Riksbankens penningpolitik och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden, ger vår politik nu resultat, meddelar de båda i Expressen.

– Inflationsbekämpningen har lyckats. Nu skiftar vi fokus till att bygga Sverige rikare.

Tre faktorer

Att vänta framöver kan därmed vara en mindre åtstramande ekonomisk politik.

Statsministern och finansministern menar att tre faktorer har gjort att de vågar ta beslutet.

Dels en serie av låga inflationsutfall, men även långsiktiga förväntningar gällande inflationen som är nära målet och mindre risk för störningar i den globala ekonomin.

“Goda förutsättningar”

Även riksbankschef Erik Thedéen ser positivt på utvecklingen.

– I takt med att de globala störningarna har avtagit och den strama penningpolitiken har dämpat efterfrågan har inflationen nu fallit och är nära 2 procent, säger han.

– Det skapar förutsättningar för en god ekonomisk utveckling på sikt för de svenska hushållen och företagen. 

– Det finns en del frågetecken om vad som har hänt med de strukturella ekonomiska sambanden efter åren med hög inflation och det finns, som alltid, risker för en sämre utveckling framöver. 

– Men så här långt ser en ’mjuklandning’ ut att vara inom räckhåll.

Positivt för hushåll och företag

Att kampen mot inflationen, och den restriktiva ekonomiska politiken, nu går mot sitt slut är ett mycket välkommet besked för såväl företag som hushåll.

Det efter ett par mycket tuffa år för svensk ekonomi.

Foto: K. Pohl Regeringskansliet

Text: Redaktionen