JUST NU: Statsministern ger besked om Anders Ygemans (S) uttalande

2022 08 07

Statsminister Magdalena Andersson (S) ger stöd till Anders Ygemans linje om att motverka områden där en majoritet har utomnordiskt ursprung.

Integrationsminister Anders Ygeman fick hård kritik efter sitt uttalande om att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung.

Han öppnade för ett möjligt kriterium som utgörs av att andelen av de boende med utomnordisk bakgrund i utsatta områden kan ha en viss gräns.

MP, C och V upprörda

Men Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet gick i taket. 

MP-ledaren Märta Stenevi kallade det djupt förödande att dela in människor baserat på etnicitet och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato gav också tummen ned.

– En väldigt farlig och beklaglig väg, sa han till DN.

Även Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou dömde ut Ygemans förslag i SVT Aktuellt.

– Det är rasistiskt, det är inte ansvarsfullt och det är inte seriöst, sade han.

Statsministern stödjer Ygeman

Men Sveriges statsminister ger nu sitt stöd till Anders Ygemans (S) inriktning om färre utomnordiskt födda i särskilt utsatta områden. Aftonbladet har i dag frågat Magdalena Andersson (S) om det skulle kunna bidra till att minska gängskjutningarna.

– Det skulle kunna bidra till att minska segregationen, säger hon till tidningen.

– Och att alla som bor i Sverige också känner att man är en del av Sverige, ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är på så sätt som vi också kan göra att ungdomar inte dras in i kriminalitet, betonar statsministern.

Avvisar inte

Magdalena Andersson framhåller också att Socialdemokraterna alltid varit positiva till blandade bostadsområden och hon understryker att det är viktigt att svenska är det huvudsakliga språket i bostadsområden i Sverige.

På en direkt fråga om det behövs regler för att se till att majoriteten har utomnordiskt ursprung svarar hon inte avvisande.

ANALYS

Socialdemokraterna har en helt annan politik än till exempel Miljöpartiet när det gäller integrations- och migrationsfrågorna.

Opinionsmätningarna har under flera år varit tydliga när det gäller att Socialdemokraterna kan vinna på att gå en annan väg än Miljöpartiet i integrations- och migrationsfrågan och partiets uppgång efter att Miljöpartiet lämnade regeringen lär ytterligare ha stärkt S i den inriktningen.

Här finns det både en styrka och en svaghet för S.

Socialdemokraterna i Danmark

När partiet kan föra en egen valkampanj med en stramare inriktning än MP, Centern och Vänsterpartiet så gynnas S av det. Men samtidigt finns det stora frågetecken för vad S kan leverera av sin politik i ett läge där partiet kan bli beroende av stödet från de tre andra partierna i eventuella regeringsförhandlingar.

Socialdemokraterna i Danmark lyckades med konststycket att få stöd från partierna till vänster samtidigt som de fick igenom en mycket stramare invandringspolitik.

Kan sända signaler

Huruvida Socialdemokraterna i Sverige kan lyckas med samma sak beror bland annat på hur tydligt S betonar den frågan i valkampanjen.

Om S är mycket tydliga så sänder det en signal till MP-C-V om att S inte kommer att kompromissa vilket ökar sannolikheten för att MP-C-V får inrikta sig på att få igenom andra profilfrågor och att S får styra inom integrations- och migrationsområdet.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen


Vattenfall uppmanar hushållen – läge att agera

2023 12 01

Elpriserna i Sverige är återigen på uppgång.

I slutet av november ökade elpriserna kraftigt på grund av kyligt väder, ökad elkonsumtion och diverse oplanerade kärnkraftsstopp.

Uppgången innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med föregående månad.

Det uppger statliga energijätten Vattenfall i dag, fredag. 

–  Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Uppmanar hushållen

Elpriserna pressas uppåt.

Nu går Jonas Stenbeck ut med en uppmaning till hushållen: Det kan vara läge att se över elavtalet.   

– De rörliga elpriserna har under hösten varit populärare men med de stigande elpriserna så kan det vara bra att se över sitt elavtal. Många faktorer påverkar elpriset och ett fastprisavtal ger en förutsägbarhet om man vill ha kontroll på sin elkostnad, framhåller Stenbeck.

Han betonar dock att det finns flera positiva signaler på elmarknaden jämfört med samma period förra året.

Terminspriserna för tysk el ligger betydligt lägre än föregående år och dessutom är Europas gaslager fyllda.

– Det motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

–  Har man möjlighet att styra sin elkonsumtion till timmar då elpriset är lägre, kan det vara värt att se om ett timprisavtal skulle passa hushållet bättre, säger Jonas Stenbeck.

Dyrare för ett år sedan

Under november månad förra året var elpriserna betydligt högre.

Så stora skillnader var det jämfört med i år:

November 2023 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  60,90 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 60,90 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 82,13 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 84,72 öre/kWh 

November 2022 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  122,07 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 122,07 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 130,88 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 134,84 öre/kWh 

Källa. Vattenfall

Foto: S. Panel

Text: Redaktionen