JUST NU: Statsministern går till hårt angrepp mot M

2022 08 09

Statsminister Magdalena Andersson (S) går till hårt angrepp mot Moderaterna i Ekots partiledarutfrågning.

Moderaterna  insinuerar att S vill återinföra fastighetsskatten och framhäver att M lovar att stoppa en sådan skatt om de får makten.

Bland annat har partiet drivit en kampanj med budskapet på sina sociala medier. 

I Ekots partiledarutfrågning får Magdalena Andersson (S) återigen svara på frågan.

Hon är märkbart irriterad på Moderaternas strategi.

–  Det är helt absurt att Moderaterna driver kampanj om detta för tredje, fjärde gången i rad. Vi har suttit i regeringsställning i åtta år. De var och vevade runt med detta 2014, 2018 och nu 2022. Vi har inte återinfört fastighetsskatten, vi har inga som helst planer eller förslag på att återinföra fastighetsskatten, säger statsministern enligt Expressen.

Hon tillägger:

– Att för tredje gången i rad köra detta när vi suttit i regeringsställning i åtta år andas desperation.

"Finns ingen tvekan"

På frågan om S lovar att inte införa en ny fastighetsskatt vid nästa mandatperiod, svarar hon:

– Vi har i flera år samarbetat med Vänsterpartiet som ville införa fastighetsskatt, men det har vi visat under de senaste åtta åren att det har vi inte gjort.

Statsministern betonar dock att hon inte vill ”ställa upp röda linjer” och riskera ytterligare låsningar efter höstens val.

– Men det finns ingen tvekan om vad jag tycker, vi vill inte ha återinförd fastighetsskatt. 

Oppositionen: Tydligt besked av statsministern

Flera företrädare för högeroppositionen reagerar på statsministerns utspel.

– Tidigt i ekots partiledarutfrågning med Magdalena Andersson vet vi att Socialdemokraterna kommer införa beredskapsskatt och skicka notan till alla de som redan betalar höga skatter. Och hon kan inte lova att Fastighetsskatten inte ska höjas. Klara besked 34 dagar kvar till valet! twittrar Gulan Avci, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

Martin Borgs, kommunikationschef för Moderaterna, tolkar statsministerns uttalande som en öppning för en ny fastighetsskatt.

– Magdalena Andersson ger besked: hon är öppen för att höja fastighetsskatten, om det krävs för att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska rösta för henne som statsminister, skriver han på Twitter.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen