JUST NU: Statsministern går till hårt angrepp mot M

2022 08 09

Statsminister Magdalena Andersson (S) går till hårt angrepp mot Moderaterna i Ekots partiledarutfrågning.

Moderaterna  insinuerar att S vill återinföra fastighetsskatten och framhäver att M lovar att stoppa en sådan skatt om de får makten.

Bland annat har partiet drivit en kampanj med budskapet på sina sociala medier. 

I Ekots partiledarutfrågning får Magdalena Andersson (S) återigen svara på frågan.

Hon är märkbart irriterad på Moderaternas strategi.

–  Det är helt absurt att Moderaterna driver kampanj om detta för tredje, fjärde gången i rad. Vi har suttit i regeringsställning i åtta år. De var och vevade runt med detta 2014, 2018 och nu 2022. Vi har inte återinfört fastighetsskatten, vi har inga som helst planer eller förslag på att återinföra fastighetsskatten, säger statsministern enligt Expressen.

Hon tillägger:

– Att för tredje gången i rad köra detta när vi suttit i regeringsställning i åtta år andas desperation.

"Finns ingen tvekan"

På frågan om S lovar att inte införa en ny fastighetsskatt vid nästa mandatperiod, svarar hon:

– Vi har i flera år samarbetat med Vänsterpartiet som ville införa fastighetsskatt, men det har vi visat under de senaste åtta åren att det har vi inte gjort.

Statsministern betonar dock att hon inte vill ”ställa upp röda linjer” och riskera ytterligare låsningar efter höstens val.

– Men det finns ingen tvekan om vad jag tycker, vi vill inte ha återinförd fastighetsskatt. 

Oppositionen: Tydligt besked av statsministern

Flera företrädare för högeroppositionen reagerar på statsministerns utspel.

– Tidigt i ekots partiledarutfrågning med Magdalena Andersson vet vi att Socialdemokraterna kommer införa beredskapsskatt och skicka notan till alla de som redan betalar höga skatter. Och hon kan inte lova att Fastighetsskatten inte ska höjas. Klara besked 34 dagar kvar till valet! twittrar Gulan Avci, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

Martin Borgs, kommunikationschef för Moderaterna, tolkar statsministerns uttalande som en öppning för en ny fastighetsskatt.

– Magdalena Andersson ger besked: hon är öppen för att höja fastighetsskatten, om det krävs för att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska rösta för henne som statsminister, skriver han på Twitter.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Risk för jättekrasch – ”värre än finanskrisen”

2024 12 21

Hösten 2008 kraschade den amerikanska bostadsmarknaden, vilket ledde till en global finanskris.

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader.

Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och kronans värde störtdök med 40 procent. Samtidigt sköt arbetslösheten i höjden och räntan tickade uppåt i en snabb takt.

”Panik på marknaden”

Orsaken till finanskrisen 2008 var en katastrofalt fungerande amerikansk bolånemarknad.

– Folk hade fått lån på felaktiga grunder. Sedan hade de här lånen paketerats om och sålts vidare, har Swedbanks dåvarande chefsekonom Anna Breman förklarat i en intervju med SVT.

– När huspriserna sedan började falla visste man inte vem i det finansiella systemet som satt på riskerna. Då blev det panik på marknaden.

Stort larm: ”Kan bli värre än 2008”

Nu kan det återigen vara dags för panik på marknaden.

Världen riskerar en ny finanskris och den här gången kan det bli ännu värre än förra gången.  

Det framhåller den amerikanska senatens finansutskott i en ny rapport

– Den växande instabiliteten på de amerikanska bostadsförsäkringsmarknaderna kan leda till en bostadskrasch värre än 2008 om inte beslutsfattare agerar snabbt, står det i rapporten. 

Ökad risk 

Den ökade risken för extrema väderhändelser pekas ut om orsaken till den potentiella kraschen. 

Bostäder som drabbas av naturkatastrofer har blivit ett stort problem för försäkringsbolag i USA.

Detta eftersom klimatförändringarna har ökat risken för extrema väderhändelser, vilket tvingar försäkringsbolagen att betala ut mer pengar. 

I dag vägrar många försäkringsbolag att teckna försäkringar i utsatta områden. Alternativt chockhöjer försäkringsbolagen priserna eller begränsar omfattningen av ersättningen.

Finansutskottet varnar för att utvecklingen riskerar att leda till en ny finanskris.

– Om försäkringsbolagen vägrar att täcka fastigheter, som riskerar extrema väderhändelser, kommer inte bolånebolag att låna ut till dem.  Som ett resultat av den ökade svårigheten att få ett bolån kommer fastighetsvärdena sannolikt att sjunka. Det kommer innebära farliga konsekvenser för hela den amerikanska bostadsmarknaden.

Foto: E.J Sutcliffe

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen