Statsministern bjuder in till partiledarsamtal om ryska hotet

2022 01 11

Magdalena Andersson (S) bjuder in partiledarna för att diskutera det ökade hotet mot Europa från Rysslands diktator Putin.

I dag inleds samtalen mellan USA och Ryssland avseende Västs oro för att Ryssland ska gå till fullskaligt anfall mot Ukraina och Sveriges statsminister har Rysslandshotet högt upp på sin nuvarande agenda.

Risk för rysk invasion

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg understryker att det finns risk för att Ryssland försöker invadera Ukraina och Putin har ställt en rad krav som bland annat innebär att han vill styra och diktera Sveriges försvars- och säkerhetspolitik.

Ryska krav på Sverige

Bland annat kräver Rysslands diktator att Sverige, Finland, Ukraina och andra länder inte går med i Nato och han kräver även att Nato drar tillbaka sin trupper från Polen, Estland, Lettland, Litauen och övriga östländer som gått med i Nato efter 1997.

Återgång till kalla kriget

I praktiken innebär det att Ryssland ska återfå sin skräckstatus i östra Europa precis som under kalla kriget. Då Rysslands lista på åtta olika punkter betecknas som villkor för att mildra krisen runt Ukraina – samtidigt som alla redan på förhand inser att Nato kommer att säga nej – är det möjligt att utspelet är en taktik för att användas som orsak till att inom kort anfalla och invadera hela Ukraina befarar Nato.

Bekymmersamt enligt Andersson (S)

– Det är bekymmersamt att vi har ökade säkerhetspolitiska spänningar i vårt närområde. Jag har samtalat med Finlands president och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och vi har också haft nära kontakter med USA och flera andra EU-länder, säger Magdalena Andersson (S) till GP.

Inte förhandlingsbart

Precis som Nato och Finland ser hon Putinregimens krav som oacceptabla och betonar Sveriges rätt att på egen hand besluta sin säkerhetspolitik.

– Det är en del av den europeiska säkerhetsordningen, som inte är förhandlingsbar. Det är väldigt bra att det är en uppfattning som också delas av Nato och av de länder vi haft kontakt med, säger hon.

Bjuder in partiledarna

S-regeringen avser att bjuda in de andra partiledarna till samtal i den heta frågan om det ökade ryska hotet.

– Självklart kommer jag att samtala med partiledarna i den här frågan i närtid. Även utrikesministern och försvarsministern har varit tydliga med att de är naturligtvis intresserade av att föra dialog med riksdagens partier, säger Magdalena Andersson (S) till GP.

Samtalen ska ske i närtid.

Ukrainas 27 regioner

Ukraina har 44 miljoner invånare och består av 27 regioner inklusive 24 så kallade oblaster, de 2 storstadsregionerna Kiev och Sevastopol och den självstyrande regionen Krim.

De två regionerna Luhansk, Donetsk anfölls 2014 av ryskstödda separatister som nu kontrollerar båda oblasterna. Krim angreps och invaderades av Ryssland.

Historisk bakgrund

Bakgrunden till oron längs Ukrainas gräns är följande:

◾2014 Rysslands diktator Putin invaderar Krim.

◾2014 Ukrainas ryssvänliga ledare Viktor Yanukovych störtas i den Europavänliga gaturevolutionen 2014 och EU-vänliga Petro Poroschenko vinner valet och tar över som president.

◾2014 Rysslandsstödda separatister attackerar de två regionerna Donetsk och Luhansk och ett så kallat lågintensivt krig utbryter mellan separatisterna och Ukraina.

◾2019 TV-stjärnan Volodymyr Zelensky från EU-vänliga mittenpartiet Folkets Tjänare vinner presidentvalet och tar över som president.

Många dödade

FN bedömer att nära 13 200 personer har dödats och 31 000 skadats i konflikten mellan Ukraina och de ryskstödda separatisterna under perioden 14 april, 2014 och 15 februari, 2020 med följande uppdelning:

🔺 3 400 döda och 8 000 skadade civila

🔺 4 100 döda och 10 000 skadade i Ukrainas armé

🔺 5 700 döda och 13 000 skadade separatister

Ukrainas militär har förstärkts

Ukrainas militär är underlägsen Rysslands militär men Ukraina har samtidigt förstärkt sin armé betydligt sedan separatisterna anföll Luhansk och Donetsk, som tillsammans kallas Donbasområdet.

Ukraina har 255 000 militärer samt 900 000 reservister enligt TRT World. Med sina 2 430 stridsvagnar och 11 435 pansarfordon ligger Ukraina på 13:e respektive 7:e plats i världen sett till storleken.

Rysslands mål

Ryssland försöker pressa och skrämma Ukraina från att närma sig väst och EU ytterligare och framförallt vill Ryssland hindra landet från att gå med i försvarsalliansen Nato vilket skulle skänka Ukraina skydd från den ryska diktaturens militärmakt.

Nära förestående hot

Ryssland bedöms ha samlat omkring 100 000 militärer nära Ukrainas gräns och USA och EU har upprepade gånger varnat Putin från att anfalla Ukraina. Experter i väst befarar att en attack ske så snart som i januari 2022.

– Den troligaste tidpunkten för att vara redo för en eskalering är i slutet av januari, säger Ukrainas försvarsminister Oleksiy Rezinov enligt BBC.

Kraftfulla sanktioner

Ryssland hävdar dock att trupperna bara övar och att något anfall inte är aktuellt.

USA:s president Joe Biden har tillsammans med Nato betonat att kraftfulla ekonomiska sanktioner och konsekvenser väntar om Ryssland anfaller Ukraina.

Den ryska diktatorn har ännu så länge svarat avvisande och hotfullt.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet


Populärt godis stoppas

2024 10 11

Snacksjätten Mondelez återkallar nu choklad.

Det är en variant av den mycket populära chokladsorten Marabou som nu återkallas.

Närmare bestämt rör det sig om Marabou Frukt & Mandel som stoppas med anledning av att produkten kan innehålla hårdplast.

Kunder som har köpt produkten uppmanas att lämna tillbaka chokladen dit den har köpts från.

Det framhåller Mondelez i ett pressmeddelande.

“Prioriterar säkerheten”

Mondelez meddelar att det är av säkerhetsskäl som produkten nu stoppas.

– Säkerheten för våra konsumenter och kvaliteten på våra produkter har högsta prioritet, framhåller företaget.

– Konsumenter som har köpt Marabou Frukt & Mandel 100 g med angivet utgångsdatum och batchnummer ombeds därmed returnera produkten till butiken där de köpt den för återbetalning, alternativt kontakta Mondelēz kundtjänst. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär.

Dessa produkter gäller

Det är dessa produkter som omfattas av återkallelsen:

- Marabou Frukt & Mandel 100gr - 06.06.2025 - OUV0643632

- Marabou Frukt & Mandel 100gr - 06.06.2025 - OUV0643633

Mycket populärt märke

Marabou är ett av Sveriges mest populära chokladmärken och finns i många olika varianter.

Eftersom choklad länge sågs som en lyxvara tog det ett tag innan det blev vanligt förekommande i Sverige, men mot slutet av 30-talet lyckades man få ner priserna.

– Choklad var länge en lyxvara, men tack vare det löpande bandets intåg i chokladfabriken kunde priserna sänkas till en folklig nivå i slutet av 30-talet, förklarar Marabou själva om märket.

– 1957 fick Marabou Mjölkchoklad sin unika nya smak och är fortfarande svenskarnas favoritchoklad.

Köpte sliten fabrik

Det var en norsk kolonialhandlarson som hette Johan Throne Holst som satte fart på saker och ting.

–  I slutet av 1800-talet köpte han den då slitna chokladfabriken Freia i Christiania för 9000 kronor och förvandlade den till en modern arbetsplats, som snart kom att bli landets ledande chokladtillverkare.

– 1916 etablerade Freia dotterbolaget Marabou, som namngavs efter den maraboustork som prydde chokladförpackningarna. 

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Bilister betalar helt i onödan – Transportstyrelsen varnar

2024 10 11

Falska mejl cirkulerar som får bilister att betala i onödan.

Transportstyrelsen varnar nu för att falska mejl och meddelanden når fram till bilister.

Mejlen uppmanar bland annat till att betala för parkeringsböter, men de kommer från bedragare.

Det rapporterar Råd & Rön.

Transportstyrelsen varnar

Transportstyrelsen har utfärdat en skarp varning för mejlen, som förekommer ofta just nu.

– Just nu cirkulerar falska mejl där avsändaren utger sig för att vara Transportstyrelsen. Mejlet har inte skickats ut från oss. Klicka aldrig på länkar som uppmanar dig att lämna ut personliga och ekonomiska uppgifter, framhåller myndigheten.

Betalar i onödan

Råd & Rön har varit i kontakt med flera läsare som har larmat.

Bilister betalar för parkeringsböter trots att de inte har parkerat fel.

Detta efter de meddelanden som skickas ut från bedragarna.

– Flera läsare har hört av sig om att de får bluffmejl som ska se ut att komma från Transportstyrelsen och som handlar om olaglig parkering, rapporterar Råd & Rön.

Så här kan ett bluffmejl se ut:

– Vi informerar dig att du har fått böter för olaglig parkering. Om betalningen inte sker inom denna tidsram kommer vi tvingas överlämna överträdelsen till domstol.

Därtill följer OCR-nummer och förfallodatum samt länkar som offret ska klicka in sig på för att betala.

“Ser verkliga ut”

TV4 har pratat med en person som har utsatts för bedrägeriförsöket flera gånger.

På några veckor skedde det tre gånger.

– De ser så verkliga ut, det är det som är så ruskigt. Loggan ser ut som Transportstyrelsens och inte nog med det, längst ner står det att man kan kontakta Transportstyrelsen, säger personen till TV4.

Håll koll

Såväl polisen som flera olika organisationer, myndigheter och företag fortsätter att varna för bedrägeriförsök.

I takt med att bedragarna blir smartare blir det dock allt svårare att skydda sig mot bedrägerierna.

Att vara skeptisk mot avsändare, följa bankernas och polisens uppmaningar samt aldrig klicka på okända länkar är bra råd att följa.

Foto: M. Teirlinck

Text: Redaktionen