SISTA-MINUTEN-KNEP: Statsministerkandidaternas kändispush inför valdagen

2022 09 10

Med bara timmar kvar till vallokalerna öppnar har de båda statsministerkandidaterna träffat flera kändisar som ger en sista draghjälp.

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått besök på sin kampanjbuss av två välkända borgerliga profiler.

Anders Borg

Inga mindre än före detta finansministern Anders Borg och hans Dominika Peczynski – som själv kandiderar för Liberalerna i årets val – har anslutit till Moderaternas valspurt.

Anders och Dominika har bjudits in till kampanjbussen av Ulf Kristersson och hustrun Birgitta Ed Kristersson.

De fyra kan ses umgås under avslappnande och glada former på Ulf Kristerssons Instagram story.

Dominika har även lanserat en valvideo där hon sitter med Anders Borg i en soffa.

–Visst vill Liberalerna ha en moderat statsminister, frågor hon Anders.

– Självklart älskling, svar han.

Se videon här.

Flörtar

Den moderata flörten med Liberalerna under valkampanjen har också kunnat skönjas i form av att Johan Pehrson och Ulf Kristersson träffats flera gånger och bland annat spelat innebandy tillsammans.

Moderaterna har fortfarande dörren aningen på glänt till Liberalerna när det gäller möjligheten att släppa in partiet i en framtida M-KD-regering.

Ebba Busch

Ebba Busch är dock avvisande och ser inte framför sig att Liberalerna får ministerposter.

Även Sverigedemokraterna säger nej till en liberal entré i regeringen. Frågan är dock ännu inte avgjord enligt uppgifter från Moderaterna.
Poddstjärnor

Även Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Magdalena Andersson har spenderat tid med kändisar i valets slutspurt.

Det handlar om de båda podd-profilerna Amanda Schulman och Hannah Lindh Widell som hade bjudits in till Magdalena Andersson för ett samtal om valet.

Och därefter gick Schulman ut med följande budskap till sina 160 000 följare.

Normalisera SD

– Mina kära borgerliga vänner och följare. I år ber jag er tänka efter innan ni röstar.

– En röst på Moderaterna, Liberalerna och KD är i själva verket en röst på SD.

– Moderaterna och resten av borgerligheten har försökt normalisera SD under de senaste åren, men det går inte att komma ifrån: SD är ett främlingsfientligt parti som bygger hela sin politik på att splittra, framhåller Amanda Schulman.

– Jag vill inte leva i ett land där främlingsfientlighet sitter i regeringsmakt, framhäver hon.

Statsministern kommenterar

Statsministern har själv gått in och kommenterat på hennes instagramkonto och inlägget är uppe i  över 1 500 kommentarer.

– Du har helt rätt @mandyschulman. Mycket står på spel i valet imorgon. Sverige ska hålla ihop, kommenterar Magdalena Andersson (S).

Foto: Moderaterna resp. Magdalena Andersson

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen