Starkt tal av Joe Biden – Torde få tydligt stöd av USA:s väljare

2021 08 18

USA:s president levererade ett starkt och övertygande tal om varför man lämnat Afghanistan och Joe Bidens tal lär få stöd av såväl höger- som vänsterväljare i USA.

– Jag är nu den fjärde USA-presidenten att leda kriget i Afghanistan. Två demokrater och två republikaner. Jag tänker inte föra det ansvaret vidare till en femte president. Det är fel att begära att USA:s trupper ska agera när inte Afghanistans egna trupper gör det, framhöll Joe Biden. Han betonade flera viktiga poänger:

◾USA:s mål var att decimera al Qaida och minska risken för terrordåd mot USA. Det har man lyckats med.

◾USA har stannat 20 år i Afghanistan – det är mer än tillräckligt.

◾Inget talar för att man hade lyckats bättre om man stannat 1, 3 eller 5 år till. Eller 15 år till.

◾Det går inte förbereda Afghanistans armé om Afghanistans egen armé inte vill.

◾USA har givit Afghanistans armé allt som behövs för att försvara sig  - men det finns en sak man inte kan ge och det är viljan.

◾Det är fel att offra ytterligare amerikanska liv i ett främmande land när det inte stärker USA:s nationella intressen.

Aldrig rätt tidpunkt

Joe Biden backade inte en centimeter i sitt beslut om att lämna Afghanistan.

– Jag står helt och hållet bakom mitt beslut. Efter 20 år har jag lärt mig den hårda vägen att det är aldrig någon bra tidpunkt att dra tillbaka USA:s trupper, sa han i talet.

Redo svara kraftfullt

Han var även tydlig med att USA kommer att svara med full kraft om talibanerna attackerar amerikaner och stör USA:s evakuering som nu väntas pågå ytterligare några dagar.

ANALYS

USA har gjort enorma insatser i Afghanistan men det finns alltid en del som gnäller. Som tycker att USA var dumma när de gick in och störtade talibanerna. Att USA var dumma när de ägnade 20 år till att bygga upp landet. Att USA är dumma när de lämnar landet.

Evakueringen viktig

Men USA har gjort enorma insatser i Afghanistan samtidigt som det begåtts fel under de fyra presidenter som verkat i landet; Bush, Obama, Trump och Biden.

Min bedömning är att en klar majoritet av USA:s väljare står helt bakom Bidens beslut att avsluta USA:s längsta krig någonsin.  Vad som dock är ytterst viktigt är att evakueringen genomförs fullt ut och blir lyckad.

Foto: The White House

[yop_poll id="490"]

Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen