Starkt tal av Joe Biden – Torde få tydligt stöd av USA:s väljare

2021 08 18

USA:s president levererade ett starkt och övertygande tal om varför man lämnat Afghanistan och Joe Bidens tal lär få stöd av såväl höger- som vänsterväljare i USA.

– Jag är nu den fjärde USA-presidenten att leda kriget i Afghanistan. Två demokrater och två republikaner. Jag tänker inte föra det ansvaret vidare till en femte president. Det är fel att begära att USA:s trupper ska agera när inte Afghanistans egna trupper gör det, framhöll Joe Biden. Han betonade flera viktiga poänger:

◾USA:s mål var att decimera al Qaida och minska risken för terrordåd mot USA. Det har man lyckats med.

◾USA har stannat 20 år i Afghanistan – det är mer än tillräckligt.

◾Inget talar för att man hade lyckats bättre om man stannat 1, 3 eller 5 år till. Eller 15 år till.

◾Det går inte förbereda Afghanistans armé om Afghanistans egen armé inte vill.

◾USA har givit Afghanistans armé allt som behövs för att försvara sig  - men det finns en sak man inte kan ge och det är viljan.

◾Det är fel att offra ytterligare amerikanska liv i ett främmande land när det inte stärker USA:s nationella intressen.

Aldrig rätt tidpunkt

Joe Biden backade inte en centimeter i sitt beslut om att lämna Afghanistan.

– Jag står helt och hållet bakom mitt beslut. Efter 20 år har jag lärt mig den hårda vägen att det är aldrig någon bra tidpunkt att dra tillbaka USA:s trupper, sa han i talet.

Redo svara kraftfullt

Han var även tydlig med att USA kommer att svara med full kraft om talibanerna attackerar amerikaner och stör USA:s evakuering som nu väntas pågå ytterligare några dagar.

ANALYS

USA har gjort enorma insatser i Afghanistan men det finns alltid en del som gnäller. Som tycker att USA var dumma när de gick in och störtade talibanerna. Att USA var dumma när de ägnade 20 år till att bygga upp landet. Att USA är dumma när de lämnar landet.

Evakueringen viktig

Men USA har gjort enorma insatser i Afghanistan samtidigt som det begåtts fel under de fyra presidenter som verkat i landet; Bush, Obama, Trump och Biden.

Min bedömning är att en klar majoritet av USA:s väljare står helt bakom Bidens beslut att avsluta USA:s längsta krig någonsin.  Vad som dock är ytterst viktigt är att evakueringen genomförs fullt ut och blir lyckad.

Foto: The White House

[yop_poll id="490"]