FINLAND: Stängsel mot Putin

2022 10 18

Finlands riksdag har enats om att bygga ett stängsel vid gränsen mot Ryssland.

Det bekräftar landets statsminister Sanna Marin i kväll.

– Riksdagspartierna är ense om att det behövs ett stängsel vid gränsen mellan Finland och Ryssland, säger hon enligt Yle.

På ett gemensamt möte i riksdagen under tisdagen fick den finska regeringen även klartecken från  Gränsbevakningsväsendet – myndigheten som ansvarar för gränsbevakningen.

– Som statsminister ifrågasätter jag inte Gränsbevakningens syn på saken, säger Sanna Marin till Hufvudstadsbladet (HBL).

Stor summa

Myndigheten beräknar att slutsumman för stängslet kommer att landa på hundratals miljoner euro.

Stängslet beräknas omfatta en sträcka på 130–260 kilometer av den över 1 300 kilometer långa gränsen mot Ryssland, erfar HBL

Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartiet i Finland, understryker att dagens beslut är nödvändigt.

– Situationen i världen har tyvärr förändrats. Vår östra granne beter sig varje dag så, att vi är tvungna se över vårt hus och lyssna på våra myndigheter. Gränsbevakningen är entydig i sin bedömning av läget. Där anser man att det behövs ett stängsel längs en del av östgränsen på grund av förändringarna i Finlands säkerhetsmiljö, säger hon till Yle.

Hon fortsätter:

– Stängslet handlar om att skydda Finlands nationella säkerhet. Man ska inte kunna överrumpla oss med vare sig stora mängder människor som på en gång vill till Finland, eller på annat sätt störa vår självständighet.

Skärpta regler

Finlands riksdag har tidigare beslutat om att  stänga gränsen för ryska turister.

– Explosionerna vid gasledningarna i Östersjön och de så kallade ”folkomröstningarna” i Ukraina har påskyndat regeringens beslut, sa utrikesminister Pekka Haavisto efter beslutet som togs den 29 september.

Foto: Finska regerinskansliet President of Russia

Text: Redaktionen