Stålmannen kysser en kille – Skapar stora reaktioner i USA

2022 01 30

Känslorna svallar i USA efter att Stålmannen börjat dejta en kille.

Serieförlaget DC Comics har nu avslöjat att Stålmannen är bisexuell och har inlett en kärleksrelation med en manlig reporter

Kysser sin killkompis

Det har blivit stora reaktioner i USA i samband med att världens mest kända superhjälte kysser sin killkompis Jay Nakamura i den nya utgåvan av tidningen. Det är närmare bestämt den nya Stålmannen, Stålmannen Clark Kents son, Jon Kent, som har samma fantastiska superkrafter som sin pappa, som har utvecklat en intim relation med en kille han träffade för någon månad sedan.

Bekämpat skogsbränder

Beskedet kommer i samband med National Coming Out Day som är USA årliga HBTQ-dag med syfte att öka kunskapen om HBTQ-frågor. Stålmannen har under sommaren engagerat sig i flera samhällsaktuella frågor och bland annat bekämpat skogsbränder som orsakats av klimatförändringar och han har även stoppat skolskjutningar.

Stålmannen utbränd

Unga Stålmannens romantiska relation med reportern Jay Nakamura kommer att utvecklas ytterligare i kommande tidningsutgåvor uppger DC Comics som avslöjar att Stålmannen även kommer att kämpa med utbrändhet.

Numret med kyssen mellan Stålmannen och hans manlige reportervän har ännu inte publicerats men DC Comics har bland annat släppt bilderna där de båda kysser varandra och intresset från allmänheten har blivit jättestort.

– Det slog mig att vi skulle missa en stor möjlighet om Stålmannens son skulle vara ytterligare en vit heterosexuell karaktär, säger Tom Taylor vid DC Comics.

Folk började gråta

DC Comics har fått väldigt positiva reaktioner.

– Folk har sagt att de började gråta när de läser detta. De trodde aldrig att de under sin livstid skulle få uppleva att Stålmannen – världens mäktigaste superhjälte – skulle vara precis som dom själva, säger Tom Taylor.

Trollen rasar

På en plats har det dock varit sedvanligt raseri – nämligen bland trollen i sociala medier, enligt BBC.

– Det finns alltid de som säger att man inte ska blanda seriefigurer och politik men som inte tänker på att alla serier i alla tider har handlat om politik. Marvel X-Men var en reflektion av medborgarrättsrörelsen, säger Tom Taylor.

– Vi vill få med oss de människorna också men vi skriver för folk som förhoppningsvis ser på Stålmannen och säger ’Stålmannen är som jag. Denna Stålman kämpar för saker som är betydelsefulla för mig’.

ANALYS

Så sent som 2008 förbjöd stora delstater som Kalifornien, Florida och Arizona samkönade äktenskap ivrigt påhejade av Republikanerna och dåvarande presidenten George W Bush. Men sen vände vinden och 2015 beslutade Högsta Domstolen att godkänna samkönade äktenskap i alla 50 delstater.

USA har gjort en stor och viktig resa och nu kan till och med Stålmannens son dejta både tjejer och killar.

Foto: DC Comics

[yop_poll id="761"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen