JUST NU: Ställer kriskrav på regeringen

2023 03 09

Socialdemokraterna anser att regeringen måste vidta flera nya åtgärder för att hjälpa hushåll i det tuffa ekonomiska läget.

Det framhåller partiledare Magdalena Andersson och partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

Regeringens elstöd räcker inte som en enda krisåtgärd, enligt Socialdemokraterna.

– Det är lika bra att säga som det är, hanteringen av det där stödet har ju varit ett haveri, framhåller Magdalena Andersson på pressträffen.

– För att hantera en kris måste man först inse att man befinner sig i en, det verkar regeringen inte göra, tillägger hon.

Tre krav

Socialdemokraternas kravlista till regeringen innehåller tre punkter.

För det första kräver S en plan för hushållens ekonomi för att lindra effekterna av inflationen och räntehöjningarna.

– Regeringen behöver kalla till sig aktörerna i livsmedelskedjan och säkerställa att de inte höjer marginalerna. Regeringen behöver också kalla till sig bankerna, när hårt pressade hushåll kämpar med elräkningar, matpriser och stigande räntor, framhåller partiet i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna uppmanar även regeringen att förlänga det höjda bostadstillägget för barnfamiljer som går ut den 30 juni.

För det andra kräver S en plan för att säkra välfärden.

– Regeringen måste återkomma med en plan för hur skolan, vården och omsorgen kan tryggas under lågkonjunkturen. Sjukvården, skolan och omsorgen kan inte användas som en krockkudde för att klara krisen, skriver Socialdemokraterna.

För det tredje kräver S att regeringen tar fram en plan för jobben.

– Regeringen behöver ta fram en plan för hur jobben ska skyddas i lågkonjunkturen och utbildningsmöjligheterna öka, uppger partiet.

Nytt elstöd

Tidigare under dagen har regeringen meddelat att ett andra elstöd kommer att betalas ut till hushåll under våren.

– Förordningen träder i kraft i slutet av mars och det är under våren som det kommer att betalas ut, bekräftar närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i en kommentar till Aftonbladet.

Stödet ska täcka november och december 2022 och ge ersättning för 80 procent av elförbrukningen under dessa månader.

Till skillnad från det första elstödet, som utgick till hushåll i södra Sverige, kommer det andra stödet att riktas till samtliga hushåll i Sverige som är berättigade att ta del av stödet. 

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen