JUST NU: Ställer kriskrav på regeringen

2023 03 09

Socialdemokraterna anser att regeringen måste vidta flera nya åtgärder för att hjälpa hushåll i det tuffa ekonomiska läget.

Det framhåller partiledare Magdalena Andersson och partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

Regeringens elstöd räcker inte som en enda krisåtgärd, enligt Socialdemokraterna.

– Det är lika bra att säga som det är, hanteringen av det där stödet har ju varit ett haveri, framhåller Magdalena Andersson på pressträffen.

– För att hantera en kris måste man först inse att man befinner sig i en, det verkar regeringen inte göra, tillägger hon.

Tre krav

Socialdemokraternas kravlista till regeringen innehåller tre punkter.

För det första kräver S en plan för hushållens ekonomi för att lindra effekterna av inflationen och räntehöjningarna.

– Regeringen behöver kalla till sig aktörerna i livsmedelskedjan och säkerställa att de inte höjer marginalerna. Regeringen behöver också kalla till sig bankerna, när hårt pressade hushåll kämpar med elräkningar, matpriser och stigande räntor, framhåller partiet i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna uppmanar även regeringen att förlänga det höjda bostadstillägget för barnfamiljer som går ut den 30 juni.

För det andra kräver S en plan för att säkra välfärden.

– Regeringen måste återkomma med en plan för hur skolan, vården och omsorgen kan tryggas under lågkonjunkturen. Sjukvården, skolan och omsorgen kan inte användas som en krockkudde för att klara krisen, skriver Socialdemokraterna.

För det tredje kräver S att regeringen tar fram en plan för jobben.

– Regeringen behöver ta fram en plan för hur jobben ska skyddas i lågkonjunkturen och utbildningsmöjligheterna öka, uppger partiet.

Nytt elstöd

Tidigare under dagen har regeringen meddelat att ett andra elstöd kommer att betalas ut till hushåll under våren.

– Förordningen träder i kraft i slutet av mars och det är under våren som det kommer att betalas ut, bekräftar närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i en kommentar till Aftonbladet.

Stödet ska täcka november och december 2022 och ge ersättning för 80 procent av elförbrukningen under dessa månader.

Till skillnad från det första elstödet, som utgick till hushåll i södra Sverige, kommer det andra stödet att riktas till samtliga hushåll i Sverige som är berättigade att ta del av stödet. 

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen