VAL 2022: Ställer krav på SD

2022 09 02

Sverigedemokraterna bör redovisa samtliga kontakter som partiet har haft med Ryssland före och efter invasionen av Ukraina.

Det betonar försvarsminister Peter Hultqvist (S) och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.  

Ministrarna pratade om ”det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”.

– Jag vill påminna om att en vecka före valet kunde inte Jimmie Åkesson välja mellan Biden och Putin, säger Peter Hultqvist och tillägger:

– SD har också röstat för ryska intressen i EU-parlamentet. Den 14 februari 2022 röstade Europaparlamentet för ett stödpaket för Ukraina för att stärka landets motståndskraft, där la SD:s ledamöter ner sina röster.

Hultqvist konstaterar att han ser ”mycket problematiskt” på att SD kan få hantera uppgifter som handlar om rikets säkerhet efter valet.

Han nämner att en riksdagsledamot från SD, som tidigare var partiets försvarspolitiske talesperson, spred desinformation om Ryssland och kriget i Ukraina.

”Säkerhetsrisk för Sverige”

Anders Ygeman instämmer i Hultqvist resonemang och ställer en öppen fråga till Moderaterna och Ulf Kristersson.

– Det råder ingen tvekan om att SD:s kopplingar till Putins Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige, säger migrationsministern och tillägger:

– Är Moderaterna beredda att ge SD insyn, tjänstemän eller ministerposter när det gäller justitie, försvar och utrikesdepartementet? 

Kritik mot fikainbjudan

Försvarsminister Peter Hultqvist  riktar även skarp kritik mot gårdagens uppgifter om att en SD-tjänsteman bjöd in ett 30-tal kollegor från Sverigedemokraternas riksdagskansli på en uppmärksammad fika. 

Aftonbladet delade mejlet och rapporterade att SD-politikern ville fira dagen då Nazityskland invaderade Polen.

Uppgifterna har tillbakavisat av SD. Partiet hävdar att budskapet har feltolkats.

– Det är en polsk medarbetare som vill högtidlighålla en polsk högtid, sa Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen