ERDOGAN: Ställer krav inför mötet med Kristersson

2022 10 21

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Turkiet.

Det bekräftar Erdogan i dag, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska tv-kanalen NTV.

I en intervju med tv-kanalen berättar Turkiets president om sin syn på Sveriges nye statsminister och parternas kommande möte.

Han inleder med att konstatera att Ulf Kristersson ställer sig på ”rätt sida i kampen mot terrorism”.

– Den nye statsminister ställer sig på rätt sida i kampen mot terrorism och terrorister. Han har gjort uttalanden som är gynnsamma, säger Erdogan.

Han tillägger:

– Självklart kommer vi att testa uppriktigheten i denna fråga.

Lovade svenskt stöd

På en gemensam pressträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lovade Ulf Kristersson att Sverige kommer att engagera sig tydligare och djupare i Natos arbete mot terrorism.

– Om jag ska understryka någonting, förutom överenskommelsens alla delar, så är det kampen mot terrorism, sa Kristersson och tillade:

– Den är fundamental för båda våra länder [Sverige och Turkiet] och jag har väldigt stor respekt för de länder som systematiskt utsätts för terrorangrepp, och om man ska samarbeta militärt med ett nytt land då vill man vara hundra procent säker på att det landet också är väldigt starkt engagerad i kampen mot terrorismen.

Ställer krav

Trots lovorden är Erdogan tydlig med att hans krav på Sverige kvarstår. Framför allt när det kommer till utlämning av personer som är efterlysta som terrorister av Turkiet.

– Dessa terrorister borde fångas och överlämnas till oss. Vår hållning kommer inte att förändras. Eftersom vi är kompromisslösa i kampen mot terrorismen har vi ingen avsikt att göra några eftergifter, säger presidenten till turkiska Daily Sabah.

I enlighet med avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet har de nordiska länderna gått med på att ”visa solidaritet till Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer”.

Sverige och Finland ska även ”vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt”.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey resp Nato

Text: Redaktionen