JUST NU: SR:s besked – oavsiktliga misstag

2022 05 10

Det finns inga systematiska fel som ligger bakom de felaktigt översatta citaten från KD-ledaren Ebba Busch som publicerats av SR:s arabiska, kurdiska och somaliska redaktioner.

Det konstaterar Sveriges Radios ansvariga utgivare i ett  nytt uttalande.

SR skriver att översättningarna har ”brustit i noggrannhet”, men att det rör sig om ”oavsiktliga misstag”.

Stor granskning

Ekots chef  och ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz har tillsammans med Gaby Katz, redaktionschef på Radio Sweden, granskat tusentals publiceringar flera år bakåt i tiden för att säkerhetsställa att inga liknande fel har gjorts.

I genomgången hittade man ytterligare tre fel som behövde rättas.

Inslag om socialtjänsten

De tre felen som identifierades gäller inslag från december 2021. De var en del av en granskning av socialtjänstens omhändertagande av barn. Inslagen publicerades på tigrinja, somaliska och arabiska, uppger SR.

Slutsats: De flesta uttalandena är korrekta

I en slutsats konstaterar SR att ”de allra flesta publiceringar i huvudämnet, alltså Ebba Buschs uttalande om påskkravallerna är helt korrekta från Radio Swedens språkgrupper”. 

– Totalt gjordes 25 publiceringar av Radio Swedens språkgrupper i ämnet med tillhörande publiceringar i sociala medier. I fem publiceringar, baserade på tre inslag, finns fel, skriver SR.

Lösningen: Rekrytera mer personal

Som en följd av de felaktiga publiceringarna skriver SR att man kommer att rekrytera två nya arbetsledare och även kommer att se över och stärka sina rutiner kring kontroll av inslag och rättelser. Ekot Radio Sweden kommer även ta hjälp av extern kompetens vid översättning av svårtolkade ord och begrepp.  

Bakgrund 

Efter Ebba Buschs (KD) uttalande efter påskhelgens upplopp har SR ertappats med följande felaktigheter:

 Sveriges Radios arabiska redaktion bytte felaktigt ut ordet islamister till muslimer.

 Sveriges Radios somaliska redaktion bytte ut ordet islamister till muslimer.

Sveriges Radios kurdiska redaktion bytt ut islamister till muslimer.

Sverige Radios somaliska redaktion har publicerat följande mening: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Foto: Emanuel Ström Kristdemokraterna

Text: Redaktionen