Sputnikvaccinet misstänks bygga på fiffel och båg

2021 03 30

Beskedet att det ryska vaccinet Sputnik har 92% effektivitet misstänks bygga på fiffel och båg.

Ryska Sputnikvaccinet ledde till många frågetecken då det började användas innan det var färdigtestat men när anrika tidskriften The Lancet meddelade att Sputnik hade 92% effektivitet i en studie med 22 000 deltagare blev det jublande rubriker världen över.
Men ikväll avslöjar Dagens Industri att en internationell forskargrupp har stora funderingar kring Sputniks fas I/II-studie och The Lancets publiceringar om Sputnik.

– De kommer fram till väldigt konstiga resultat, men vi kan inte förstå om det beror på fel, bedrägeri eller något annat, säger Enrico Bucci som önskar tillgång till data för att granska Sputnikberäkningarna.
Även professor Anders Björkman vid Karolinska ifrågasätter Sputniks effektivitet på 90 till 93% i studier av fem olika åldersgrupper.

– Vi uppfattar att även där är data oförklarliga och vi har indirekt statistiskt stöd för det. Det är data som är så perfekta att det inte går att förklara. Vad är chansen att slumpen har givit så märkligt likartade resultat trots relativt låga antal, säger Anders Björkman till DI.
– Det är två stora krafter som spelar in. Det är dels politik på högsta nivå. Det här går ända upp till Vladimir Putin. Sedan är det ekonomi. Läkemedelsbolagen ser miljarder framför sig, säger Anders Björkman som har svartmålats i den ryska diktaturens regimvänliga TV-kanal Russia Today.

– Det var obehagligt. Jag exponerades som en lögnare. Det var precis när Alexej Navalnyj hade blivit förgiftad, säger Anders Björkman till DI.

[forminator_poll id="2253"]