JUST NU: Spaniens premiärminister uppmanar folket att sluta bära slips

2022 07 29

Spanska regeringen vill att allmänheten ska upphöra med att använda slips.

Den oväntade uppmaningen riktas i första hand till anställda inom såväl den offentliga som den privata sektorn.

Men även allmänheten generellt bör tänka sig för innan man tar på sig slipsen enligt regeringens budskap.

39 grader varmt

Passande nog kom premiärminister Pedro Sanchez utan slips till presskonferensen där det oväntade beskedet kablades ut till spanska folket.

Samma dag som presskonferens hölls – det vill säga dag fredag – så var det återigen extremt varmt i landet och temperaturen kröp upp till 36 grader i huvudstaden Madrid och 39 grader i Sevilla.

Och det är också den höga temperaturen som ligger bakom uppmaningen.

För att hjälpa Ukraina

Spaniens regering menar att nationen kan spara på energi genom att dumpa slipsen – och i förlängningen handlar det om att hjälpa Ukraina genom att inte förse Rysslands diktator med pengar som används till dödandet i Ukraina.

Runt om i Europa riktar man nu in sig på att minska på energianvändningen för att kunna dra ned inköpen av rysk gas till ett minimum samtidigt som man ställer om och skaffar andra energikällor.

Alla ministrar

Genom att låta slipsarna hänga kvar i klädgarderoben och istället knäppa upp en knapp eller två i skjortan så blir man inte lika varm och då minskar behovet av att air condition menar Spaniens regering.

– Det innebär att vi alla kan spara på energi, säger premiärminister Sanchez med riktning till alla kontorsanställda som bär slips i Spanien.

Han underströk också att han vill att alla ministrar i regeringen ska upphöra med slips och han hoppas att övriga spanjorer ska följa efter.

Dörrar ska vara stängda

– Spanien är inte först ut med att vidta dylika åtgärder. 2011 uppmuntrade Japan kontorsanställda att bära svalare kläder på sommaren.

– Och under de höga temperaturerna i Storbritannien nyligen så uppmanades politikerna att slopa kavajerna när de var i parlamentet, rapporterar BBC News.

Spaniens regering väntas presentera ett påbud om energibesparing nu på måndag och dagens slipsbesked kan ses som en signal om att alla och envar – inklusive landets ministrar – bör anpassa sig för att spara på energin.

Uttrycket ”Alla bäckar små” kommer väl till pass.

Frankrike agerar

Ett av kraven tros bli att affärsverksamheter ska ha sina dörrar stängda för att inte släppa in värme och på så vis spara på energin. Frankrike införde ett liknande påbud nyligen.

– Åtgärden är en del av EU-kommissionens plan för att minska europeiska länders beroende av rysk gas efter invasionen av Ukraina, rapporterar TV-kanalen.

Bara kalla duschar

Även Tyskland har infört energibesparingsåtgärder och staden Hannover har meddelat att man endast kommer att erbjuda kalla duschar i de allmänna polerna och sportanläggningarna.

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att den senaste tidens värmeböljor i Europa har lett till onödiga dödsfall.

Foto: B. Rascoe

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen