JUST NU: Spaniens premiärminister uppmanar folket att sluta bära slips

2022 07 29

Spanska regeringen vill att allmänheten ska upphöra med att använda slips.

Den oväntade uppmaningen riktas i första hand till anställda inom såväl den offentliga som den privata sektorn.

Men även allmänheten generellt bör tänka sig för innan man tar på sig slipsen enligt regeringens budskap.

39 grader varmt

Passande nog kom premiärminister Pedro Sanchez utan slips till presskonferensen där det oväntade beskedet kablades ut till spanska folket.

Samma dag som presskonferens hölls – det vill säga dag fredag – så var det återigen extremt varmt i landet och temperaturen kröp upp till 36 grader i huvudstaden Madrid och 39 grader i Sevilla.

Och det är också den höga temperaturen som ligger bakom uppmaningen.

För att hjälpa Ukraina

Spaniens regering menar att nationen kan spara på energi genom att dumpa slipsen – och i förlängningen handlar det om att hjälpa Ukraina genom att inte förse Rysslands diktator med pengar som används till dödandet i Ukraina.

Runt om i Europa riktar man nu in sig på att minska på energianvändningen för att kunna dra ned inköpen av rysk gas till ett minimum samtidigt som man ställer om och skaffar andra energikällor.

Alla ministrar

Genom att låta slipsarna hänga kvar i klädgarderoben och istället knäppa upp en knapp eller två i skjortan så blir man inte lika varm och då minskar behovet av att air condition menar Spaniens regering.

– Det innebär att vi alla kan spara på energi, säger premiärminister Sanchez med riktning till alla kontorsanställda som bär slips i Spanien.

Han underströk också att han vill att alla ministrar i regeringen ska upphöra med slips och han hoppas att övriga spanjorer ska följa efter.

Dörrar ska vara stängda

– Spanien är inte först ut med att vidta dylika åtgärder. 2011 uppmuntrade Japan kontorsanställda att bära svalare kläder på sommaren.

– Och under de höga temperaturerna i Storbritannien nyligen så uppmanades politikerna att slopa kavajerna när de var i parlamentet, rapporterar BBC News.

Spaniens regering väntas presentera ett påbud om energibesparing nu på måndag och dagens slipsbesked kan ses som en signal om att alla och envar – inklusive landets ministrar – bör anpassa sig för att spara på energin.

Uttrycket ”Alla bäckar små” kommer väl till pass.

Frankrike agerar

Ett av kraven tros bli att affärsverksamheter ska ha sina dörrar stängda för att inte släppa in värme och på så vis spara på energin. Frankrike införde ett liknande påbud nyligen.

– Åtgärden är en del av EU-kommissionens plan för att minska europeiska länders beroende av rysk gas efter invasionen av Ukraina, rapporterar TV-kanalen.

Bara kalla duschar

Även Tyskland har infört energibesparingsåtgärder och staden Hannover har meddelat att man endast kommer att erbjuda kalla duschar i de allmänna polerna och sportanläggningarna.

Världshälsoorganisationen WHO har konstaterat att den senaste tidens värmeböljor i Europa har lett till onödiga dödsfall.

Foto: B. Rascoe

Text: Redaktionen