Spädbarn fast på E22 – “Nu skiter vi i bilarna”

2024 01 04

Under torsdagsförmiddagen fortsätter det allvarliga trafikläget på E22 i Skåne.

Det omfattande arbetet med att få loss alla hundratals bilar som sitter fast på europavägen mellan Hörby och Kristianstad är långt ifrån över.

Över 1 000 människor uppskattas ha fastnat i trafiken. Vid 07-tiden i morse ska ett hundratal bilar ha kommit loss.

– Det är fortsatt svårt läge med snö på många vägar i Skåne. Vår uppmaning är att stanna hemma och inte ge sig ut på vägarna om man har möjlighet, lyder den skarpa rekommendationen från polisens presstalesperson Filip Annas enligt Svenska Dagbladet.

Bebis strandad: "Vi bad"

Rapporter trillar in om människor som spenderat nästan ett dygn i sina bilar. Hela natten har de suttit i sina bilar i den isande kylan.

Bland de strandade ska det bland annat ha funnits en tysk familj som satt fast på vägen i 20 timmar tillsammans med ett litet spädbarn.

– Vi bad för att bensinen skulle räcka, säger pappan Justin till Sveriges Radio.

Vädjar om mat och vatten

Trots omständigheterna ska bebisen vara vid gott mod och vid god hälsa och familjen ska nu ha räddats med bandvagn.

Men många sitter fortfarande fast. Utan toalett, mobiltäckning eller mat och vatten.

– Jag ser bakom min bil att en förare mår dåligt och att människor försöker ringa ambulans, säger Erika Sepeliovaite, 39 år och som suttit fast i bilen med två tonårssöner och deras hund i 19 timmar utanför Ekeröd vid Hörby, till SvD.

Oron ökar: "Det är hemskt"

Under torsdagsmorgonen arbetar Försvarsmakten med att skotta ut behövande och för att frakta ut förnödenheter.

Arbetet förväntas pågå länge till. Minst till lunch.

Och nu stiger oron hos räddningstjänsten.

– Vi har inte nått fram till alla än verkar det som, så vi är lite oroliga faktiskt. Jag tror att vi har sett över alla, men jag vet inte och jag behöver ha koll, säger räddningstjänstens samordnare för insatsen Anders Olofsson till Expressen.

– Det är hemskt för dem i bilarna.

"Nu skiter vi i bilarna"

Strax efter klockan 09 kommer rapporter om att halva vägsträckan mellan Kristianstad och Linderöd ska ha rensats efter att mitträcket klippts upp. 

Men det är fortfarande totalstopp mellan Linderöd och Hörby som ligger en bit söderut. Många människor är kvar i sina bilar.

– Nu skiter vi i bilarna. Nu handlar det primärt om att ta hand om alla människor, säger Dan Svensson, räddningstjänstens insatsledare, till Aftonbladet.

Vid 10.30 uppdaterade räddningstjänsten med information att samtliga bilar har evakuerats och Trafikverket tar över insatsen med att bärga fordon som fastnat i kön.

Däremot förväntas E22:an hålla stängt fram till och med fredag morgon.

Arkivfoto: JavyGO

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen