NY STUDIE: Sötningsmedel kopplas till autism
2023 10 03
Aspartam, det vanligaste sötningsmedlet i världen, är återigen uppe för diskussion.
Aspartam är ett artificiellt sötningsmedel som har använts flitigt i olika mat- och dryckesprodukter sedan 1980-talet.
Det populära sötningsmedlet finns bland annat i sockerfria tuggummin och lightläsk.
”Möjligt cancerframkallande”
I juli gav världshälsoorganisationen WHO besked om att aspartam ska klassas som möjligt cancerframkallande.
– Med hänvisning till ”begränsade bevis” klassificerar IARC (WHO:s internationella byrå för cancerforskning, reds anm.) aspartam som möjligen cancerframkallande, framhöll WHO i ett pressmeddelande.
Det rekommenderade dagsintaget ändrades dock inte.
WHO bedömer fortfarande att intaget på 40 milligram per kilo kroppsvikt och dag inte innebär någon hälsorisk.
Det innebär att en person som väger 70 kilo kan konsumera mer än fyra liter aspartamsötad läsk per dag utan någon risk för hälsan.
Nya rön – kopplas till funktionsnedsättning
Nu kommer nya uppgifter om effekterna av att konsumera aspartam.
Enligt amerikanska forskare vid UT Health San Antonio ökar risken för autism hos pojkar om deras mamma konsumerar aspartam under graviditeten.
Det rapporterar tidskriften Illusterad Vetenskap som tagit del av studien.
– Våra resultat väcker farhågor om potentiella skador hos barn som dagligen exponeras för lightdrycker och aspartam under mammans graviditet, säger Raymond F. Palmer, professor i samhällsmedicin vid UT Health San Antonio och huvudförfattare till studien.
”Bör vara försiktiga”
Enligt studien är risken för autism tre gånger så stor hos pojkar om den gravida mamman har ett dagligt intag av motsvarande mängd aspartam som finns i en lightläsk.
Nu går forskarna ut med en varning.
– Resultaten tyder på att kvinnor bör vara försiktiga när de överväger att konsumera dessa produkter under graviditeten, betonar Raymond F. Palmer.
Livsmedelsverket kommenterar
Livsmedelsverket vill inte kommentera resultatet som framkommer i den amerikanska studien.
– Över tiden kommer nya studier om ingredienser eller ämnen som finns i livsmedel. Livsmedelsverkets roll är att ta ett övergripande grepp om den samlade vetenskapen för att formulera råd eller rekommendationer. Därför avstår Livsmedelsverket från att kommentera enskilda studier, framhåller myndigheten i en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna.
Fakta autism
- Autism är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det förkortas NPF. Det är något du föds med och som du har hela ditt liv. Exakt varför man får autism är inte klart, men det är delvis ärftligt. Det innebär att föräldrar och släktingar ofta har liknande svårigheter.
- Autism påverkar bland annat hur din hjärna hämtar in, bearbetar och hanterar information. Det påverkar till exempel hur du lär dig nya saker och kommunicerar med andra människor och hur du fungerar socialt.
- Det kan också påverka hur du uppfattar sinnesintryck som till exempel syn, hörsel eller känsel. Ibland påverkas även din motorik, det vill säga hur du styr och kontrollerar dina rörelser.
Källa: Vårdguiden 1177
Foto: Mikael Stenberg resp Sverre
Text: Redaktionen