– Som på beställning av Vladimir Putin

2023 08 01

Anders Ygeman (S) riktar hårda anklagelser.

Debatten kring koranbränningar i Sverige är fortsatt stor och ämnet har diskuterats flitigt under den senaste tiden.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) har uttryckt sig efter det att muslimska företrädare önskat en bredare dialog.

– Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed, framhöll han på twitter förra veckan.

Riktar kritik

Anders Ygeman (S), som är gruppledare i riksdagen, är kritisk till Jomshofs kommentarer och anser att han bör lämna sin post.

Han nämnde regeringens uttalande om att ryskstödda aktörer kan vara inblandade i krisen i sin kritik mot Jomshof.

– Samtidigt sitter en av de främsta företrädarna för Sverigedemokraterna och gör precis det som ministrarna varnar för, som på beställning av Vladimir Putin. Hans omdömeslösa uttalanden förvärrar krisen. Han bör skiljas från sin post, säger Ygeman enligt SVT.

“Syns för lite”

Ygeman går även hårt åt statsminister Ulf Kristersson (M).

Gruppledaren menar att Kristersson syns för lite, och att han bör agera tydligare under situationen som råder.

Samlat uttalande

De 57 länderna i den Islamiska Konferensorganisationen har efter måndagens möte kommit fram till ett gemensamt fördömande mot koranbränningarna i Sverige.

– Man fördömer, men går inte längre så. Man ger enskilda medlemsstater möjlighet att agera på egen hand. Både genom diplomatiska och ekonomiska sanktioner, förklarar professor Mohammad Fazlhashemi till SvD.

“Ska studera noga”

Utrikesminister Tobias Billström (M) framhåller att man nu kommer att noga studera den resolution som antagits av de 57 länderna.

Han understryker att det finns ett intresse för nära samarbete.

Foto: M. Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen