Socialdemokraterna sågas av egna

2022 11 25

Socialdemokraterna får skarp kritik från deras eget ungdomsförbund SSU.

Kritiken riktas mot den skuggbudget som S lade fram i veckan, och som SSU:s ordförande Lisa Nåbo först trodde var ett resultat av ett samarbete med Centerpartiet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Så var inte fallet.

– Jag har väldigt svårt att se varför man lägger en så extremt försiktig budget. Jag har haft förståelse för att det inte går när vi inte har haft egen majoritet, men nu behöver man kunna visa vad som är Socialdemokraternas politiska projekt, säger Lisa Nåbo.

“Verkar väldigt dumt”

Enligt SSU-ledaren saknar moderpartiet både mod och visioner. Hon menar även att S inte lyckas visa upp det socialdemokratiska alternativet när man anklagar regeringen för att bryta sina vallöften.

– Nu har vi förlorat valet för att vi inte hade den politik som svenska folket ville se. Då förstår inte jag varför vi fortsätter på samma sätt. Det verkar väldigt dumt att fortsätta med förlorande politik i fyra år till, säger hon till SvD.

Vill höja barnbidraget

Det var i onsdags som Socialdemokraterna presenterade sin skuggbudget, där de bland annat gjorde det tydligt att man vill höja barnbidraget.

– Jag vet att det är många föräldrar som har en klump i magen för om pengarna kommer räcka till. Inte minst mot bakgrund av att regeringen inte har uppfyllt sitt vallöfte om högkostnadsskyddet för elkompensationen, sade Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, på en pressträff vid tillfället.

Kritiserar regeringens budget

Den förre finansministern kallade även regeringens budget för “helt otillräcklig” och syftade bland annat på de omdiskuterade beskeden om prissänkningar på bränsle, som hittills varit betydligt mindre än vad som utlovades inför valet.

– Det utlovades 6,50 på bensinen men blev 14 öre vid pump. SD:s ultimata krav om 20 miljarder till rättsväsendet blev betydligt lägre än så. Högkostnadsskyddet som skulle vara på plats den 1 november lyser fortfarande med sin frånvaro, säger han på en pressträff enligt SVT.

Ilsknade till

Kommentarerna fick Moderaterna att ilskna till.

– S vill göra precis det vi varnat för, högre skatt för Sveriges hushåll. De vill nu ändra lagen så att exempelvis var femte barnmorska och polis betalar högre skatt än vad de annars skulle ha gjort nästa år, framhöll partiet på Twitter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen