Socialdemokraterna riskerar jättesmäll

2024 09 17

Socialdemokraterna kan inte räkna med fackförbundens fortsatta stöd om de inte levererar i två viktiga frågor.  

Det uppger LO:s nya ordförande Johan Lindholm i en intervju med GP.

Den första frågan som Lindholm syftar på är förslaget om arbetstidsförkortning.

Socialdemokraterna har öppnat för en kortare arbetsvecka från och med 2035.

LO vill däremot att förslaget ska bli verklighet senast 2028.

– LO-kongressen sa inte att vi ska vänta elva år det kan jag säga, säger Johan Lindholm till tidningen.

Utöver förslaget om en kortare arbetsvecka är ett skrotande av karensavdraget en viktig fråga för LO.

Om inte Socialdemokraterna levererar i hjärtefrågorna och anpassar sig efter fackförbundens krav kan stödet ryka, menar Lindholm.

– Det är inget som är hugget i sten, säger han till GP.

"90 miljoner kronor" 

Det är oklart hur stort stödet från LO till S är, eftersom fackförbunden inte behöver redovisa stödet. Enligt tidningen Arbetet ger fem av 14 LO-föbund pengar till Socialdemorkaterna. 

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro hävdar att LO:s stöd till S uppgick till 90 miljoner kronor under valåret 2022. 

Het debatt

Det råder delade meningar om förslaget om arbetstidsförkortning.

LO har tagit ställning för en kortare arbetsvecka. Organisationen hänvisar till att tempot och kraven i arbetslivet har ökat.

– Färre ska hela tiden göra mer. Dessutom har riktåldern för pensionen höjts och kommer fortsätta att höjas. En arbetstidsförkortning är ett sätt att fler arbetare ska orka och hålla ett helt arbetsliv, framhåller LO i sitt beslut.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är kritiska till förslaget. De menar att en arbetstidsförkortning kan få stora ekonomiska konsekvenser för Sverige.

Enligt organisationen kan en förkortad arbetsvecka från 40 till 35 timmar per vecka leda till en minskning av BNP med 509 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 8,1 procent av BNP eller 46 000 kronor per person och år.

– Med oförändrade välfärdsambitioner skulle det innebära ett kraftig ökat skattetryck motsvarande en höjning av skatten med 2 400 kronor i månaden per vuxen person, skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

Hänvisar till grannländerna 

Annika Strandhäll (S) leder den S-grupp som tagit fram förslaget om en kortare arbetsvecka. Hon anser inte att förslaget är kontroversiellt.

– Alla andra nordiska länder har genomfört arbetstids­förkortningar. Faktum är att i Sverige har vi det längsta arbets­livet i hela Europa, sade Strandhäll till Sveriges Radio när förslaget presenterades.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Svindlande nedgång – för den ryska ekonomins motor

2025 07 23

Nya siffror pekar på en ny drastisk nedgång för rysk olja och gas.

Som bekant är försäljning av olja och gas Rysslands viktigaste inkomstkälla.

Försäljningen är i praktiken den motor som driver vidare krigföringen i Ukraina och tillåter Ryssland att investera enorma summor pengar i militären.

Nu pekar nya siffror på en svindlande nedgång vad gäller Rysslands inkomster från olje-och gasförsäljning, rapporterar Reuters.

Kraftigt fall

Ryska statens olje- och gasintäkter förväntas falla i juli med hela 37 procent jämfört med samma månad 2024 till 680 miljarder rubel (8,66 miljarder dollar) på grund av billigare olja och en starkare lokal valuta. 

Olje- och gasintäkterna har varit den viktigaste källan till inkomster för Kreml, och utgör en fjärdedel av de totala federala budgetintäkterna.

Under budgetmålen

Enligt Reuters beräkningar har det genomsnittliga ryska oljepriset som beräknas i rubel legat under det federala budgetmålet för 2025. 

Rysslands inkomster från olja och gas för januari-juli kan minska med 20 procent jämfört med föregående år till 5,4 biljoner rubel. 

Finansministeriet hade ursprungligen planerat att tjäna 10,94 biljoner rubel på olje- och gasförsäljning i år, men på grund av fallande oljepriser reviderade man den förväntningen ner till 8,32 biljoner rubel.

Läs mer: EU rasar mot Ukraina – skickar skarp varning till Zelenskyj

Civil avrättad

Samtidigt fortsätter den ryska krigföringen i Ukraina.

Ryska styrkor genomförde nyligen en avrättning av en civilperson i Lyman-regionen, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

“Indikation på brutaliteten”

En ukrainsk brigad som opererar i Lyman-distriktet publicerade den 22 juli en video som visar flera män klädda i ryska militäruniformer som attackerar och skjuter en civilperson som cyklar på en gata nära Torske.

– Denna incident är en indikation på den brutalitet med vilken Ryssland behandlar ukrainarna som lever under rysk ockupation, uppger ISW.

Läs mer: Panik i Ryssland – på väg mot massiv konkursvåg

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Åhléns går ut med skarp varning till alla kunder

2025 07 23

Modejätten Åhléns tvingas varna kunderna.

Bedrägerivågen fortsätter i Sverige.

Den här gången är det klädjätten Åhléns som har drabbats.

På grund av falska kampanjer på Facebook går nu Åhléns ut med en varning till alla kunder.

Åhléns varnar

Det handlar om bedrägliga inlägg som cirkulerar på sociala medier.

– Varning! Just nu förekommer det bluffinlägg på Facebook där användare tipsar om att man kan få en gratis gåvobox med skönhetsprodukter om man svarar på en kundenkät från Åhléns, genom att klicka på en länk som användaren delar, skriver Åhléns via sin hemsida.

Länken leder till en enkät där man, efter att ha svarat på frågor, uppmanas att betala 20 kr för att få sin gåvobox.

“Är falska”

Åhléns understryker att “påståendena i dessa inlägg är falska”.

– Åhléns är inte avsändare för vare sig informationen i inläggen eller för den länkande enkäten, menas det.

– Vi skulle aldrig be våra kunder att betala för att svara på en kundenkät. Vi uppmanar till att inte klicka på länkar från okända användare samt att rapportera misstänkta bluffinlägg till Facebook.

Läs mer: Polisen varnar allmänheten – “Kontaktar via telefon”

Det ska du göra

Den som blir utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök bör anmäla detta till polisen.

Brottsoffermyndigheten framhåller att många som blir utsatta känner en skam som gör att de inte vill berätta om det – men att det är viktigt att övervinna skamkänslorna.

– Brottsutsatta vill inte berätta om vad de har varit med om, säger Kristoffer Morén Lingehall, förundersökningsledare på Polismyndigheten. 

– Det känns skamligt, de som blivit drabbade kanske känner sig irriterade och utnyttjade. 

Är vanligt

Att utsättas för bedrägeri blir allt vanligare. 

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälda bedrägeribrott ökat med drygt 50 procent under de senaste tio åren.

Brottsoffermyndigheten får även in allt fler ansökningar om brottsskadeersättning till följd av bedrägerier. 

Läs mer: FI går ut med varning – konsumenter luras och hotas med fängelse

Foto: Åhléns

Text: Redaktionen