JUST NU: Socialdemokraterna redo att ta över regeringsmakten

2022 09 25

Socialdemokraterna måste vara redo att ta över makten i Sverige om den mycket svajiga högerregeringen faller.

Det är beskedet från justitieminister Morgan Johansson nu när regeringsskiftet närmar sig.

Väldigt, väldigt oförberett

I egenskap av det statsråd som har flest antal år som minister är Morgan Johansson den som skall ta över som statsminister om Magdalena Andersson (S) av okänd anledning faller ifrån.

Och han markerar att Ulf Kristerssons regeringsunderlag är väldigt skört.

– Det vi ser nu, det är någonting som är väldigt, väldigt oförberett, säger Morgan Johansson (S) till SR.

– Och som dessutom mycket väl kan sluta i att det blir en väldigt svag minoritetsregering, betonar han.

När som helst
Han klargör att Socialdemokraterna står beredda att ta över styret i Sverige om och när Regeringen Kristersson faller omkull.

– Vi måste ju vara ett parti som är beredda att när som helst under den här kommande mandatperioden vara en del av en lösning för Sverige, säger Morgan Johansson (S).

Han framhåller att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet då ska kunna kliva fram och regera landet.

Bryta sig ur högerburen

Dessutom betonar han att att det finns ett av partierna i högersidans regeringsunderlag som kanske kan ansluta till vänster-mittensidan.

– Kanske Liberalerna också, poängterar justitieministern.

– Om de bryter sig ur den här högerburen som de nu är på väg att sätta sig i.

Liberalerna väntas inom några dagar eller möjligen veckor meddela att man kommit överens med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna om att bilda regering och styra Sverige de kommande fyra åren.

Regeringen ska lyda

Socialminister Lena Hallengren (S) blir Socialdemokraternas nya gruppledare som ska leda partiets arbete i riksdagen. Hon framhäver att partiet kommer att driva en stark och rak politik mot högerregeringen.

– Nu är det ju faktiskt fortsatt så som Ulf Kristersson har sagt några gånger att det är riksdagen som bestämmer och regeringen som lyder, säger hon till SR.

Främja demokratin

Hon indikerar att Socialdemokraterna avser att använda misstroendeinstrumentet på ett sätt som kan få större uppskattning hos allmänheten jämfört med hur högerpartierna har hanterat det mot Socialdemokraterna under den senaste mandatperioden.
– Vi ska göra det på ett sätt som gör att det främjar demokratin säger hon.

Talmansbesked under dagen

Moderatledaren Ulf Kristersson (M) väntas tillsammans med Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) i dag söndag meddela vem regeringsunderlaget nominerar som talman samt vilka partier och personer som skall besätta de olika ordförandeposterna i riksdagens olika utskott.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen