JUST NU: Socialdemokraterna KU-anmäler Ulf Kristersson (M)

2023 01 23

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) efter att statssekreterare PM Nilsson dömts för olovligt ålfiske.

Det meddelar partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

– Med tanke på de problem vi har med grov brottslighet i Sverige är det oacceptabelt att statsministerns statssekreterare ljuger för polisen, säger han på pressträffen.

Vidare framhåller Shekarabi att statsminister Ulf Kristersson var ”väl medveten” om PM Nilssons brottshistoria när statssekreteraren anställdes.

– Det har framkommit under en intervju i dag. Det väcker en mängd frågor,  säger han och tillägger:

– Har statsministern brustit i sin tjänsteutövning när han haft kännedom om lagbrotten och lögnen till myndigheterna, och ändå anställt PM Nilsson? Vad framkom vid säkerhetsprövningen? Hur påverkades säkerhetsprövningen av de uppgifter som PM Nilsson lämnade i samband med prövningen?

– För att få klarhet i dessa frågor kommer vi socialdemokrater att anmäla statsminister Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet.

”Dumt”

I en intervju i SVT:s Morgonstudio beskrev statsminister Ulf Kristersson PM Nilssons agerande som ”dumt”. Samtidigt betonade Kristersson att brottet inte innebär att Nilsson måste lämna tjänsten som statssekreterare.

 Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåligt. Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen, sa statsministern och tillade att han under en längre tid varit väl medveten om händelsen.

– Han berättade för mig vad som skett  för nästan ett och ett halvt år sedan. Han berättade också att det var dumt gjort,

Bakgrund

PM Nilsson blev under hösten 2021 ertappad med att tjuvfiska ål i Karlskronas skärgård.

Han nekade först till att ålryssjorna var hans. Statssekreteraren ljög för både Havs- och vattenmyndighetens kontrollanter och polisen.

Över ett år senare medgav dock PM Nilsson att ryssjorna var hans. Statssekreteraren dömdes till 38 800 kronor i dagsböter.

I ett inlägg på Facebook ber PM Nilsson återigen om ursäkt för sitt agerande.

– Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumplad och tyckte situationen var så pinsam att det låste sig för mig. Det enda jag gjorde rätt var att ringa tillbaka till Karlskronapolisen och erkänna att det var mina ryssjor, skriver han och tillägger:

– Det har varit några tuffa och tankeväckande dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens.

Kräver PM Nilssons avgång

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har tidigare krävt PM Nilssons avgång.

–Det är en sak om det hänt för 20-30 år sedan, men detta är nu, i december, när han var utnämnd till statssekreterare som han ljuger för polisen. Det är klart han inte kan vara kvar, sa hon till TV4 Nyheterna i slutet av förra veckan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen