JUST NU: Socialdemokraterna KU-anmäler Ulf Kristersson (M)

2023 01 23

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) efter att statssekreterare PM Nilsson dömts för olovligt ålfiske.

Det meddelar partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

– Med tanke på de problem vi har med grov brottslighet i Sverige är det oacceptabelt att statsministerns statssekreterare ljuger för polisen, säger han på pressträffen.

Vidare framhåller Shekarabi att statsminister Ulf Kristersson var ”väl medveten” om PM Nilssons brottshistoria när statssekreteraren anställdes.

– Det har framkommit under en intervju i dag. Det väcker en mängd frågor,  säger han och tillägger:

– Har statsministern brustit i sin tjänsteutövning när han haft kännedom om lagbrotten och lögnen till myndigheterna, och ändå anställt PM Nilsson? Vad framkom vid säkerhetsprövningen? Hur påverkades säkerhetsprövningen av de uppgifter som PM Nilsson lämnade i samband med prövningen?

– För att få klarhet i dessa frågor kommer vi socialdemokrater att anmäla statsminister Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet.

”Dumt”

I en intervju i SVT:s Morgonstudio beskrev statsminister Ulf Kristersson PM Nilssons agerande som ”dumt”. Samtidigt betonade Kristersson att brottet inte innebär att Nilsson måste lämna tjänsten som statssekreterare.

 Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåligt. Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen, sa statsministern och tillade att han under en längre tid varit väl medveten om händelsen.

– Han berättade för mig vad som skett  för nästan ett och ett halvt år sedan. Han berättade också att det var dumt gjort,

Bakgrund

PM Nilsson blev under hösten 2021 ertappad med att tjuvfiska ål i Karlskronas skärgård.

Han nekade först till att ålryssjorna var hans. Statssekreteraren ljög för både Havs- och vattenmyndighetens kontrollanter och polisen.

Över ett år senare medgav dock PM Nilsson att ryssjorna var hans. Statssekreteraren dömdes till 38 800 kronor i dagsböter.

I ett inlägg på Facebook ber PM Nilsson återigen om ursäkt för sitt agerande.

– Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumplad och tyckte situationen var så pinsam att det låste sig för mig. Det enda jag gjorde rätt var att ringa tillbaka till Karlskronapolisen och erkänna att det var mina ryssjor, skriver han och tillägger:

– Det har varit några tuffa och tankeväckande dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens.

Kräver PM Nilssons avgång

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har tidigare krävt PM Nilssons avgång.

–Det är en sak om det hänt för 20-30 år sedan, men detta är nu, i december, när han var utnämnd till statssekreterare som han ljuger för polisen. Det är klart han inte kan vara kvar, sa hon till TV4 Nyheterna i slutet av förra veckan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen