Socialdemokraterna hotar två partier: ”Göra det jävligt för dem”

2024 04 24

Regeringen och SD utreder lagändringar för partipolitiska lotterier.

I början av mars meddelade regeringen att man överväger flera skärpningar i villkoren för partibundna lotterier – bland annat ska lotter inte längre kunna köpas på kredit och försäljningen ska omfattas av spelskatt.  

Tidigare har partilotterierna varit undantagna från skatteregler.

Reformerna väntas slå hårt mot oppositionspartiet Socialdemokraterna, som finansierar en stor del av sin verksamhet genom att just sälja lotter. Partiets inkomster väntas minska med 25 miljoner kronor per år.

Det uppger partisekreterare Tobias Baudin (S). Han hänvisar till att regeringens utredning föreslår en skatt på 22 procent av nettoinkomsten.

– Det innebär ungefär 25 miljoner, alltså detsamma som vi idag får ut i vinst. Så skulle regeringen gå vidare med förslaget kommer vi gå från 25 miljoner till noll över en natt, säger Tobias Baudin till GP.

Öppnar för hämnd

Socialdemokraterna har tidigare reagerat kraftigt på Tidöpartiernas hantering av partipolitiska lotterier.

S-ledaren Magdalena Andersson anklagar regeringen och SD för att försöka ”tysta oppositionen” och nedmontera den svenska demokratin.

– Det handlar om att tysta oppositionens röst, sa hon i en intervju med SVT.

Tobias Baudin delar partiledarens kritik.

– Det öppnar en farlig väg, säger han till GP och konstaterar att Socialdemokraterna kan känna sig tvungna att svara.  

Baudin stänger inte dörren för en hämndaktion.

–  Om vi kommer till makten nästa mandatperiod, vilket jag hoppas att vi gör, kommer det att komma krav och tryck inifrån vårt parti att vi ska göra olika saker som gör det jävligt för Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det finns säkerligen saker man skulle kunna göra.

Statsministern: Finns många skäl

Regeringen framhåller att förslaget om skarpare krav för partipolitiska lotterier inte handlar om att strypa Socialdemokraternas finansiering.

– Vi har ju alltid varit skeptiska till partilotterierna av ganska många skäl. I ljuset av diskussioner om partifinansiering och transparens men också i ljuset av allt vi vet om risker för spelmissbruk så tycker jag att det finns starka skäl att inte partierna ska finansieras på just det sättet, sa statsminister Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet när förslaget presenterades.

– Det är en gammal ståndpunkt vi har haft och nu diskuterar vi hur den utredningen ska se ut som ser över reglerna och ifrågasätter om partierna ska ha lotterier, tillade han.

SD-toppen Tobias Andersson har dock utryckt sig annorlunda.

– Vi ger oss på det korrumperade system som Socialdemokraterna har riggat för sig själva. Det blir ett fattigare första maj-tåg för sossarna, framhöll han i en intervju med DN.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Martin Arvebro

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen