Snön drar vidare – nya varningar i fem län

2022 11 22

Snöovädret är på väg vidare och nu utfärdar SMHI nya varningar som gäller för tisdagsdygnet.

Det plötsliga snöfallet under helgen har ställt till stora problem i flera delar av landet. Värst var det i Stockholm och på Gotland där SMHI hade gått ut med orange varning för måndagen – den näst högsta varningsnivån.

Nu drar snöovädret vidare och nya varningar utfärdas i fem län under tisdagen, rapporterar Aftonbladet.

20 centimeter snö väntas

För följande fyra län gäller gul varning till och med 22 november klockan 12, då det förväntas komma lokalt upp till 20 centimeter snö.

- Västmanland

- Dalarna

- Norra Värmland

- Örebro

Varningarna klargör även att det finns risk för långsammare trafik, begränsad framkomlighet och kraftiga förseningar eller inställda avgångar i kollektivtrafiken.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen, meddelar SMHI på sin hemsida.

Varning i femte län

Ytterligare en gul varning har utfärdats även i Sörmland. Här gäller dock enbart varningen fram till och med 09.00 på tisdagsförmiddagen.

– Tidvis snöfall som bland annat kan orsaka trafikstörningar, framhåller SMHI att Sörmlands invånare måste vara beredda på.

Fortsatta problem i Stockholm

Samtidigt är inte faran över i Stockholm där det finns fortsatta risker för störningar i lokaltrafiken.

– Mycket snö har fallit på kort tid. Det är svårt för bussar att komma fram på vägarna. Även spårtrafiken påverkas, bland annat kommer pendeltågen ha förseningar och inställda avgångar, meddelar SL på sin hemsida.

Polisen: "Stanna hemma"

Polisen har även fortsatt att uppmana stockholmarna att lämna bilen hemma och jobba hemifrån om det är möjligt under tisdagen, enligt Expressen.

En liknande uppmaning kommer från SJ och Trafikverket.

– Trafikverket uppmanar dig som har möjlighet att resa en annan dag, uttrycker tågbolaget på sin hemsida, och framhåller vidare att passagerare bör boka om biljetter om man planerat att resa idag.

Reducerad tågtrafik

Under tisdagen är tågtrafiken kraftigt reducerad som en följd av snöovädret. Nedanstående sträckor är de som i första hand berörs:

- Stockholm C–Uppsala C

- Stockholm C–Västerås C

- Gävle C– Linköping C

Foto: JavyGo

Text: Redaktionen