Snön drar vidare – nya varningar i fem län

2022 11 22

Snöovädret är på väg vidare och nu utfärdar SMHI nya varningar som gäller för tisdagsdygnet.

Det plötsliga snöfallet under helgen har ställt till stora problem i flera delar av landet. Värst var det i Stockholm och på Gotland där SMHI hade gått ut med orange varning för måndagen – den näst högsta varningsnivån.

Nu drar snöovädret vidare och nya varningar utfärdas i fem län under tisdagen, rapporterar Aftonbladet.

20 centimeter snö väntas

För följande fyra län gäller gul varning till och med 22 november klockan 12, då det förväntas komma lokalt upp till 20 centimeter snö.

- Västmanland

- Dalarna

- Norra Värmland

- Örebro

Varningarna klargör även att det finns risk för långsammare trafik, begränsad framkomlighet och kraftiga förseningar eller inställda avgångar i kollektivtrafiken.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen, meddelar SMHI på sin hemsida.

Varning i femte län

Ytterligare en gul varning har utfärdats även i Sörmland. Här gäller dock enbart varningen fram till och med 09.00 på tisdagsförmiddagen.

– Tidvis snöfall som bland annat kan orsaka trafikstörningar, framhåller SMHI att Sörmlands invånare måste vara beredda på.

Fortsatta problem i Stockholm

Samtidigt är inte faran över i Stockholm där det finns fortsatta risker för störningar i lokaltrafiken.

– Mycket snö har fallit på kort tid. Det är svårt för bussar att komma fram på vägarna. Även spårtrafiken påverkas, bland annat kommer pendeltågen ha förseningar och inställda avgångar, meddelar SL på sin hemsida.

Polisen: "Stanna hemma"

Polisen har även fortsatt att uppmana stockholmarna att lämna bilen hemma och jobba hemifrån om det är möjligt under tisdagen, enligt Expressen.

En liknande uppmaning kommer från SJ och Trafikverket.

– Trafikverket uppmanar dig som har möjlighet att resa en annan dag, uttrycker tågbolaget på sin hemsida, och framhåller vidare att passagerare bör boka om biljetter om man planerat att resa idag.

Reducerad tågtrafik

Under tisdagen är tågtrafiken kraftigt reducerad som en följd av snöovädret. Nedanstående sträckor är de som i första hand berörs:

- Stockholm C–Uppsala C

- Stockholm C–Västerås C

- Gävle C– Linköping C

Foto: JavyGo

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen