Snart ska fler får dos 3 – Ny tidtabell ska presenteras

2021 11 22

Inom några få dagar ska en ny tidtabell presenteras för vaccination av dos 3 och målet är att många ska vaccineras innan julen.

I september inleddes vaccinationen avseende den tredje sprutan men takten har varit ganska långsam. Så här långt har man hunnit med två steg och nu är det dags för det tredje steget vilket väntas rikta sig till en bredare allmänhet uppger DN.

Dags för steg 3

Så här har stegen sett ut så här långt vad gäller dos nummer 3:

Steg 1

▪Personer som är 80 år eller äldre

▪Personer med hemsjukvård

▪Personer med hemtjänst

▪Boende på särskilt boende för äldre, så kallat SÄBO

Steg 2

▪Personer som är 65 till 79 år

▪Personal inom SÄBO, hemsjukvård och hemtjänst

Steg 3

▪Skall meddelas nästa vecka

Svårt för 65-plussarna

Men fortfarande kan det vara svårt för en del 65-plussare att få tidsbokning för att få sin tredje dos då det helt enkelt är svårt att hitta lediga tider. Anders Tegnell förklarar att det beror på en trång flaskhals hos regionerna.

– Vi behöver nå samma kapacitet som under slutet av våren. Det är därför vi för en intensiv dialog med regionerna, säger han till DN som har frågat honom om fler grupper kan få dos 3 före julen.

– Ja, det hoppas vi verkligen. Det handlar mycket om kapaciteten i regionerna, svarar Anders Tegnell.

ANALYS

Vårdpersonal lär stå långt fram i kön när man nästa vecka presenterar en ny tidtabell för dos 3 men även alla i till exempel åldern 40-64 år om man ska släppa på breda samhällsgrupper. Det ska finnas mycket vaccin tillgängligt och intresset lär vara stort från allmänheten. I takt med att smittspridningen ökar kraftigt i Europa väntas den öka även i Sverige inom kort. Och för att ha chans att fira jul tillsammans lär många vilja ha en tredje dos dessförinnan.

Foto: D. Schludi