Snart ska fler får dos 3 – Ny tidtabell ska presenteras

2021 11 22

Inom några få dagar ska en ny tidtabell presenteras för vaccination av dos 3 och målet är att många ska vaccineras innan julen.

I september inleddes vaccinationen avseende den tredje sprutan men takten har varit ganska långsam. Så här långt har man hunnit med två steg och nu är det dags för det tredje steget vilket väntas rikta sig till en bredare allmänhet uppger DN.

Dags för steg 3

Så här har stegen sett ut så här långt vad gäller dos nummer 3:

Steg 1

▪Personer som är 80 år eller äldre

▪Personer med hemsjukvård

▪Personer med hemtjänst

▪Boende på särskilt boende för äldre, så kallat SÄBO

Steg 2

▪Personer som är 65 till 79 år

▪Personal inom SÄBO, hemsjukvård och hemtjänst

Steg 3

▪Skall meddelas nästa vecka

Svårt för 65-plussarna

Men fortfarande kan det vara svårt för en del 65-plussare att få tidsbokning för att få sin tredje dos då det helt enkelt är svårt att hitta lediga tider. Anders Tegnell förklarar att det beror på en trång flaskhals hos regionerna.

– Vi behöver nå samma kapacitet som under slutet av våren. Det är därför vi för en intensiv dialog med regionerna, säger han till DN som har frågat honom om fler grupper kan få dos 3 före julen.

– Ja, det hoppas vi verkligen. Det handlar mycket om kapaciteten i regionerna, svarar Anders Tegnell.

ANALYS

Vårdpersonal lär stå långt fram i kön när man nästa vecka presenterar en ny tidtabell för dos 3 men även alla i till exempel åldern 40-64 år om man ska släppa på breda samhällsgrupper. Det ska finnas mycket vaccin tillgängligt och intresset lär vara stort från allmänheten. I takt med att smittspridningen ökar kraftigt i Europa väntas den öka även i Sverige inom kort. Och för att ha chans att fira jul tillsammans lär många vilja ha en tredje dos dessförinnan.

Foto: D. Schludi


Vanligt körkort försvinner i Sverige

2025 01 07

Den gröna omställningen kan leda till att ett vanligt körkort dör ut i Sverige.

Det rör sig om körkort för manuellt växlade bilar, som är den vanligaste körkortsformen i Sverige i dag.

Anledningen till att det klassiska körkortet riskerar att försvinna är biltillverkares omställning till elbilar, som saknar manuell växellåda.

Redan i dag upplever Trafikverket svårigheter med att köpa in manuellt växlade bilar till förarproven, rapporterar DN.

Samtidigt väljer allt fler förare att ta automatkörkort.

Under 2023 var 42 procent av alla uppkörningar för automatkörkort.

Elbilen ersätter

Från och med 2035 kommer dessutom EU att stoppa nya bensin- och dieselbilar. Nya bilar kommer inte längre att få producera några koldioxidutsläpp, vilket i praktiken innebär ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar.

När de klassiska bilarna fasas ut innebär det sannolikt slutet för den manuella växellådan. Detta eftersom elbilar ska ersätta fossildrivna bilar.

– Elbilen är ju alternativet som finns i dag, och där finns egentligen ingen manuell växellåda, säger Ove Lommered, avdelningschef på Trafikverket, till DN.

Kollegan Sofia Lindahl, kommunikationschef på Trafikverkets förarprov, bedömer dock att det manuella körkortet inte kommer fasas ut helt och hållet.

Undantag kommer behöva göras för en del yrkesgrupper, menar Lindahl.

– Till exempel polis, räddningstjänst och de som kör bärgningsbilar behöver ofta kunna förflytta vilket fordon som helst i sin tjänst. Det gör att det finns en kravbild i professionen, säger hon till tidningen.

Digitala körkort

En annan typ av körkort som är på väg att försvinna är de fysiska korten som många svenskar har i plånboken i dag.

Målsättningen är att de rosa plastkorten ska ersättas med digitala varianter.

Förhandlingar pågår för närvarande i EU för att komma fram till ett gemensamt beslut för alla medlemsländer.

– Om det här träder i kraft så ska det senast om fem år finnas ett digitalt körkort även i Sverige, sade Ted Snölilja, utredare på Transportstyrelsen, till SR Ekot i början av december.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Anstormning till akuten – aldrig varit värre

2025 01 06

Aldrig förr har trycket varit så högt på akutmottagningar i delar av Sverige.

Vintern tog ett järngrepp om Sverige inför nyårsafton.

Den här veckan har snökaoset fortsatt med vädervarningar över nästan hela landet. Utöver trafikanter och resenärer drabbas även många fotgängare.

Nu rapporteras det att folk skadar sig i halkolyckor mer än någonsin, vilket ortopedakuten i Falun för närvarande får erfara.

– Vi jobbar mer eller mindre dygnet runt just nu säger Maria Rindeskog, som är tillförordnad verksamhetschef på ortopeden vid Falu Lasarett, till SVT Nyheter.

Historiskt många patienter

Enligt Maria Rindeskog är det ett historiskt rekord på ortopedakuten, både i antal dagar i sträck och antalet inneliggande patienter.

Förutom frakturer på hand- och fotleder skadar många även höften på grund av halkolyckor.

Ortopeden i Falun har tvingats kalla in föräldraledig personal och öppna fler platser, men ändå har man fått skicka uppemot elva patienter till andra avdelningar.

Belastningen verkar inte minska under trettondagshelgen.

– Vi får tyvärr prioritera bort planerade operationer dessa dagar, till förmån för de akuta skadorna som inte kan vänta, säger Maria Rindeskog och uppmanar att ta på sig broddar om man tvunget måste ut.

Förslaget: gratis broddar för pensionärer

Falun och Dalarna är långt ifrån den enda drabbade regionen.

Just nu är många vägar, trottoarer och parkeringar glashala över hela landet då snön och halkan dundrar in för fullt.

I Götene kommun utanför Lidköping togs det fram ett förslag av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att erbjuda seniorer kostnadsfria broddar.

Nobbades: "Eget ansvar"

Förslaget fick dock nobben. Det faller under den enskildes ansvar, menar kommunalrådet Johan Månsson (GF).

Vi som kommun har såklart ett ansvar för att förhindra fall- och halkolyckor, bland annat genom att grusa gång- och cykelvägar, och att ge rådgivning kring olika typer av hjälpmedel. Men att dela ut gratis broddar anser vi inte är ett sådant ansvar, sade han till NLT i dagarna.

Johan Månsson får medhåll av moderaten Marcus Källander.

– Götene är inte en blank fläck på broddmarknaden. Vi har lokala butiker som tillhandahåller broddar och olika sorters skor, säger kommunpolitikern till samma tidning.

Arkivfoto: Niklas Laurin, Region Skåne

Text: Redaktionen