Snabbmatsjättar plockar bort ingrediens – från alla menyer
2024 10 25
En person har dött och nästan 50 personer har insjuknat efter att ha ätit på McDonalds.
Det uppgav CDC, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, under gårdagen.
Enligt myndigheten har det skett ett utbrott av E.coli – en bakterie som kan ge allvarliga symtom som diarré och feber i flera dagar, kräkningar, magkramper och uttorkning.
Nu har CDC fastslagit orsaken till sjukdomsutbrottet.
Färsk lök tros ha varit den ursprungliga källan till utbrottet.
Nu plockar McDonalds bort ingrediensen från sina menyer i USA, rapporterar Sky News.
Flera andra stora snabbmatskedjor följer beslutet. Burger King, KFC, Pizza Hut och Taco Bell har vidtagit åtgärder och tagit bort färsk lök från sina menyer i USA.
– Vi har blivit tillsagda att inte använda någon lök framöver under överskådlig framtid. Det är borttaget från våra menyer, säger en chef på Burger King i Colorado, USA.
Företag pekas ut
Löken har levererats av Taylor Farms, ett företag i Kalifornien.
USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) bekräftar att det är Taylor Farms som har levererat löken och att livsmedlet nått flera aktörer.
– Gul lök såldes till ytterligare livsmedelskunder, framhåller FDA i ett uttalande.
Allvarlig sjukdom
Minst tio personer har lagts in på sjukhus i samband med utbrottet, inklusive ett barn som drabbats av allvarlig njursjukdom.
Det är inte första gången som lök från Taylor Farms lett till att flera människor insjuknat.
2015 återkallade företaget en selleri- och lökblandning som användes i kycklingsallader efter att 19 personer blev sjuka av E.coli.
Fakta E.coli
- Sjukdomsframkallande E.coli som orsakar magtarminfektion (gastroenterit) hos människa, tillhör en minoritet av alla de vanliga harmlösa E. coli-varianter, som finns i tarmen hos människor och varmblodiga djur.
- Den viktigaste varianten av sjukdomsframkallande E.coli är shigatoxinproducerande E. coli (stec). Stec kan orsaka allvarlig, blodig gastroenterit med fara för njursvikt. Det är främst barn under fem år som drabbas av allvarliga symtom.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: F. Photographer
Text: Redaktionen