Smittspridningen rusar – Folk följer inte restriktionerna

2022 01 06

Smittspridningen i Sverige är nu uppe på värsta nivåerna under hela pandemin och nu kommer kraftig kritik mot att rekommendationerna inte följs.

Antalet bekräftade fall med covid-19 har nu rusat upp till högsta nivån sedan pandemin startade.

Rekordstor smitta

Folkhälsomyndigheten konstaterar att antalet smittade som registrerades 30 december var hela 11 507 personer vilket är en ny rekordnotering. Och antalet smittade för det senaste registrerade dygnet, den 3 januari som var nu i måndags, är också mycket högt, 9 793 personer.

Struntar i rekommendationerna

Det råder därmed inga tvivel om att smittspridningen av det fruktade coronaviruset har nått nya rekordnivåer.

Och nu kommer kraftig kritik från Sahlgrenskas Infektionsklinik om att folk struntar i att följa rekommendationerna.

Inte bra

– Det är naturligtvis inte bra för de restriktioner vi har har ju ändå ett syfte som är väldigt gott och vi vet att de är väl underbyggda i de allra flesta fall, säger överläkare Magnus Gisslén på Sahlgrenskas Universitetssjukhusets Infektionsklinik i Göteborg, till Sveriges Radio.

Nonchalerar munskydd

En av de restriktioner som väldigt många totalt struntar i är att bära munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

– Att använda munskydd om man inte kan undvika trängsel, det är väl visat att det har en effekt för att minska smittspridningen. Så det är klart att man ska följa de restriktioner vi har, säger överläkare Magnus Gisslén.

Samma sak i Norge

Även i Oslo slår smittspridningen nya rekord. Den tidigare toppnoteringen var 1 194 fall på ett dygn men senaste dygnet har hela 1 771 nya covidfall registrerats. Det kommer även larmrapporter från en rad andra länder i Europa.

Belastar sjukvården

Även om det finns studier på att omikronvarianten är mildare blir det ändå ökad belastning för sjukvården eftersom så många smittas samtidigt.

Vaccinpass kan utökas

För att värna hälsa och liv i Sverige väntas S-regeringen i dag ge Folkhälsomyndigheten mandat att fatta beslut om införande av vaccinpass på ytterligare en rad platser.  Bland annat följande platser kan bli aktuella uppger Aftonbladet:

◾Restauranger

◾Kollektivtrafik

◾Handelsplatser

Ovaccinerade

Myndigheterna klargör att ovaccinerade personer riskerar att sprida smittan i betydligt större utsträckning av vaccinerade personer och ovaccinerade utgör även en stor del av de som läggs in på intensiven.

Hela 85 procent

Region Sörmland har granskat de 13 senaste patienterna som smittats av coronaviruset och som blivit så pass sjuka att de har tvingats läggas in på intensiven. Så många som 11 av de 13 patienterna har varit ovaccinerade vilket motsvarar hela 85 procent.

DN uppger samtidigt att av alla som befinner sig på intensivvårdsavdelningar så är så många som cirka 80 procent ovaccinerade.

Mycket stora åldersskillnader

Det är även mycket stor skillnad i ålder på vaccinerade som läggs in på intensiven och på ovaccinerade konstaterar Region Sörmlands smittskyddsläkare som berättar att de två vaccinerade var i dryga 70-årsåldern.

Snittålder på blott 48 år

– Alla övriga är ovaccinerade och medelåldern för dem är 48 år. Jag vet att det är ett väldigt stort skydd om man är vaccinerad, mot svår sjukdom och iva/intensivvårdsavdelning, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo till SVT.

Löper 14 gånger större risk

Han betonar att en ovaccinerad person löper upp till 14 gånger större risk att drabbas av intensivvård vid coronasmitta jämfört med en vaccinerad person.

– Det är de ovaccinerade som belastar intensivvården idag. Om man tittar på Sveriges befolkning är det ungefär 15-20 procent som valt att inte vaccinera sig. De utgör ungefär 80 procent av alla som intensivvårdas, säger han.

Måste upp i 95 procent

Region Sörmlands smittskyddsläkare förklarar att vaccinen har utformats för att skydda mot svår sjukdom och död men vaccinen är så pass effektiva att de även bidrar till minskad smittspridning enligt Mäkitalo.

– Över 95 procent måste vara vaccinerade för att det ska bli ett lugn. I vissa åldersgrupper är vi redan uppe i 95 procent och för de övriga grupperna finns hoppet kvar, säger han.

Foto: W. Otto


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen