Smittspridningen rusar – Folk följer inte restriktionerna

2022 01 06

Smittspridningen i Sverige är nu uppe på värsta nivåerna under hela pandemin och nu kommer kraftig kritik mot att rekommendationerna inte följs.

Antalet bekräftade fall med covid-19 har nu rusat upp till högsta nivån sedan pandemin startade.

Rekordstor smitta

Folkhälsomyndigheten konstaterar att antalet smittade som registrerades 30 december var hela 11 507 personer vilket är en ny rekordnotering. Och antalet smittade för det senaste registrerade dygnet, den 3 januari som var nu i måndags, är också mycket högt, 9 793 personer.

Struntar i rekommendationerna

Det råder därmed inga tvivel om att smittspridningen av det fruktade coronaviruset har nått nya rekordnivåer.

Och nu kommer kraftig kritik från Sahlgrenskas Infektionsklinik om att folk struntar i att följa rekommendationerna.

Inte bra

– Det är naturligtvis inte bra för de restriktioner vi har har ju ändå ett syfte som är väldigt gott och vi vet att de är väl underbyggda i de allra flesta fall, säger överläkare Magnus Gisslén på Sahlgrenskas Universitetssjukhusets Infektionsklinik i Göteborg, till Sveriges Radio.

Nonchalerar munskydd

En av de restriktioner som väldigt många totalt struntar i är att bära munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

– Att använda munskydd om man inte kan undvika trängsel, det är väl visat att det har en effekt för att minska smittspridningen. Så det är klart att man ska följa de restriktioner vi har, säger överläkare Magnus Gisslén.

Samma sak i Norge

Även i Oslo slår smittspridningen nya rekord. Den tidigare toppnoteringen var 1 194 fall på ett dygn men senaste dygnet har hela 1 771 nya covidfall registrerats. Det kommer även larmrapporter från en rad andra länder i Europa.

Belastar sjukvården

Även om det finns studier på att omikronvarianten är mildare blir det ändå ökad belastning för sjukvården eftersom så många smittas samtidigt.

Vaccinpass kan utökas

För att värna hälsa och liv i Sverige väntas S-regeringen i dag ge Folkhälsomyndigheten mandat att fatta beslut om införande av vaccinpass på ytterligare en rad platser.  Bland annat följande platser kan bli aktuella uppger Aftonbladet:

◾Restauranger

◾Kollektivtrafik

◾Handelsplatser

Ovaccinerade

Myndigheterna klargör att ovaccinerade personer riskerar att sprida smittan i betydligt större utsträckning av vaccinerade personer och ovaccinerade utgör även en stor del av de som läggs in på intensiven.

Hela 85 procent

Region Sörmland har granskat de 13 senaste patienterna som smittats av coronaviruset och som blivit så pass sjuka att de har tvingats läggas in på intensiven. Så många som 11 av de 13 patienterna har varit ovaccinerade vilket motsvarar hela 85 procent.

DN uppger samtidigt att av alla som befinner sig på intensivvårdsavdelningar så är så många som cirka 80 procent ovaccinerade.

Mycket stora åldersskillnader

Det är även mycket stor skillnad i ålder på vaccinerade som läggs in på intensiven och på ovaccinerade konstaterar Region Sörmlands smittskyddsläkare som berättar att de två vaccinerade var i dryga 70-årsåldern.

Snittålder på blott 48 år

– Alla övriga är ovaccinerade och medelåldern för dem är 48 år. Jag vet att det är ett väldigt stort skydd om man är vaccinerad, mot svår sjukdom och iva/intensivvårdsavdelning, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo till SVT.

Löper 14 gånger större risk

Han betonar att en ovaccinerad person löper upp till 14 gånger större risk att drabbas av intensivvård vid coronasmitta jämfört med en vaccinerad person.

– Det är de ovaccinerade som belastar intensivvården idag. Om man tittar på Sveriges befolkning är det ungefär 15-20 procent som valt att inte vaccinera sig. De utgör ungefär 80 procent av alla som intensivvårdas, säger han.

Måste upp i 95 procent

Region Sörmlands smittskyddsläkare förklarar att vaccinen har utformats för att skydda mot svår sjukdom och död men vaccinen är så pass effektiva att de även bidrar till minskad smittspridning enligt Mäkitalo.

– Över 95 procent måste vara vaccinerade för att det ska bli ett lugn. I vissa åldersgrupper är vi redan uppe i 95 procent och för de övriga grupperna finns hoppet kvar, säger han.

Foto: W. Otto