Smittspridningen ökar snabbt i Stockholm

2021 11 27

Smittspridningen har ökat med hela 24 % under den senaste veckan i Sveriges huvudstad.

Utvecklingen är bekymrande uppger sjukvårdsansvariga.

Oroande enligt chefläkaren

– Vi ser en ökad smittspridning i regionen, det oroar. Särskilt med tanke på att smittan ökar dramatiskt i många grannländer, säger Region Stockholms chefläkare Johan Bratt.

Sverige har sett en betydligt lägre smittspridning än många andra länder i Europa och den stora frågan är om Sverige – bland annat med anledning av att vi redan drabbats hårt vid tidigare smittvågor – ska komma lindrigare undan denna gång, eller om även Sverige kommer att drabbas hårt ännu en gång.

Snabb ökning

Antalet bekräftade smittfall har den senaste registrerade veckan ökat från 1 557 fall till 1 930 fall i Region Stockholm vilket motsvarar en uppgång med hela 24 %. Antalet sjukhusvårdade har ökat från 74 till 75 men oron är stor för att eftersläpningen ska leda till allt fler sjukhusvårdade framöver.

Rejäl ökning i Skåning

Samtidigt har läget förvärrats tydligt i Skåne där antalet patienter som vårdas för covid-19 nu har nått den högsta nivån på över ett halvår.

Skånes senaste siffror visar följande:

▪▪61 personer sjukhusvårdas jämfört med 27 personer 1 nov

7 personer intensivvårdas jämfört med 4 personer 1 nov

Ökad smittspridning

Bakom det ökande antalet svårt coronasjuka ligger en ökning av smittspridningen. Skåne har den senaste veckan drabbats av i genomsnitt 167 nya smittfall varje dag jämfört med motsvarande siffra för mindre än en månad sedan vilket var 76 enligt Region Skåne.

80 % är ovaccinerade

Överläkaren Jonas Cronqvist vid Skånes Universitetssjukhus berättade för SVT i mitten av november vilken kategori personer det är som vårdas för covid på Skånes sjukhus.

– Jag skulle säga att ungefär 80 % av de patienter som vi vårdar just nu är ovaccinerade. Och de andra 20 är äldre patienter som har blivit  vaccinerade men inte fått sin tredje spruta och deras skydd har börjat sjunka, sa han.

Foto: Region Kronoberg