Smittspridningen ökar snabbt i Stockholm

2021 11 27

Smittspridningen har ökat med hela 24 % under den senaste veckan i Sveriges huvudstad.

Utvecklingen är bekymrande uppger sjukvårdsansvariga.

Oroande enligt chefläkaren

– Vi ser en ökad smittspridning i regionen, det oroar. Särskilt med tanke på att smittan ökar dramatiskt i många grannländer, säger Region Stockholms chefläkare Johan Bratt.

Sverige har sett en betydligt lägre smittspridning än många andra länder i Europa och den stora frågan är om Sverige – bland annat med anledning av att vi redan drabbats hårt vid tidigare smittvågor – ska komma lindrigare undan denna gång, eller om även Sverige kommer att drabbas hårt ännu en gång.

Snabb ökning

Antalet bekräftade smittfall har den senaste registrerade veckan ökat från 1 557 fall till 1 930 fall i Region Stockholm vilket motsvarar en uppgång med hela 24 %. Antalet sjukhusvårdade har ökat från 74 till 75 men oron är stor för att eftersläpningen ska leda till allt fler sjukhusvårdade framöver.

Rejäl ökning i Skåning

Samtidigt har läget förvärrats tydligt i Skåne där antalet patienter som vårdas för covid-19 nu har nått den högsta nivån på över ett halvår.

Skånes senaste siffror visar följande:

▪▪61 personer sjukhusvårdas jämfört med 27 personer 1 nov

7 personer intensivvårdas jämfört med 4 personer 1 nov

Ökad smittspridning

Bakom det ökande antalet svårt coronasjuka ligger en ökning av smittspridningen. Skåne har den senaste veckan drabbats av i genomsnitt 167 nya smittfall varje dag jämfört med motsvarande siffra för mindre än en månad sedan vilket var 76 enligt Region Skåne.

80 % är ovaccinerade

Överläkaren Jonas Cronqvist vid Skånes Universitetssjukhus berättade för SVT i mitten av november vilken kategori personer det är som vårdas för covid på Skånes sjukhus.

– Jag skulle säga att ungefär 80 % av de patienter som vi vårdar just nu är ovaccinerade. Och de andra 20 är äldre patienter som har blivit  vaccinerade men inte fått sin tredje spruta och deras skydd har börjat sjunka, sa han.

Foto: Region Kronoberg


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen