Smittsam sjukdom sprids i Sverige – “den är fruktansvärd”
2024 05 27
Antalet fall av en för många mycket allvarlig sjukdom har börjat öka ordentligt i Sverige.
För de allra yngsta handlar det om en livshotande sjukdom.
Det gäller kikhosta där antalet fall nu stiger efter att ha legat på låga nivåer sedan 2020, meddelar Folkhälsomyndigheten.
– Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta både hos vuxna och barn. De som drabbas hårdast av kikhosta är spädbarn där infektionen kan bli livshotande, framhåller myndigheten i ett nytt uttalande på måndagen.
"Fruktansvärd sjukdom"
I höstas ägde en smittoexplosion av kikhosta rum i Danmark. Folkhälsomyndigheten slog redan då larm om en ökning även i Sverige.
Smittskyddsläkaren Leif Dotevall i Region Västra Götaland påtalade samtidigt allvaret i situationen.
– Jag tror att alla vi som arbetat inom infektionssjukvård och barnsjukvård har sett mycket små barn med kikhosta och vet att det är en fruktansvärd sjukdom, sade han till P4 Väst vid tillfället.
Under 2024 har ökningen alltså fortsatt. Hittills har 241 fall rapporterats, varav 28 är barn under ett år.
Samma trend syns i andra europeiska länder.
– Flera dödsfall bland spädbarn har rapporterats i Europa vilket belyser vikten av att skydda de mindre barnen, understryker Folkhälsomyndigheten.
Uppmanar barnfamiljer
Fallen av kikhosta brukar vara som högst under sommaren och hösten. Folkhälsomyndigheten förväntar sig att antalet bara kommer att öka de kommande månaderna.
Man går också ut med uppmaningar till familjer med små barn.
– Det är troligt att antalet fall av kikhosta kommer att fortsätta att öka. Vaccination under graviditet ger ett bra skydd till spädbarnen redan från att de föds. Skyddet fylls sedan på vid vaccination av barnet vid tre månaders ålder. Man bör också undvika att spädbarn träffar personer som har hosta eller snuva utanför familjen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i en kommentar.
Många behöver testa sig
Folkhälsomyndigheten meddelar också att många som upplever symtom ska testa sig.
– Gravida kvinnor och familjemedlemmar med långvarig hosta bör också provtas och behandlas om de har kikhosta för att minska risken för att barnet ska smittas efter födseln.
Om ett spädbarn misstänks ha drabbats av kikhosta är det mycket viktigt med snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom.
I Sverige rekommenderas vaccination till alla barn från tre månaders ålder och till alla gravida efter graviditetsvecka 16.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen