Smittrusning efter hockey – Ovaccinerade riskerar ta kål på äldre

2021 10 07

Nu rusar smittspridningen i Pajala och det hela tros att startat i samband med en hockeyturnering.

Det uppger TV4 som konstaterar att Pajala kommun mellan Kiruna och Luleå står för hela 40 % av alla nya smittfall i Region Norrbotten de senaste två veckorna.

Vaccinera sig även för bekanta och äldre

Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt klargör att det även är tre religiösa sammankomster som ligger bakom smittutbrotten och han framhåller att det främst är ovaccinerade som driver smittspridningen.

– Jag vet att det finns en skepsis inom religiösa strömningar, och att det kan vara svårt för mig att ändra den övertygelsen. Men vaccinerar sig gör man inte bara för sin egen skull, utan även för bekanta och äldre, säger Anders Nystedt till NSD.

Tungt ok att bära

Att ta kål på en äldre familjemedlem är inget att eftersträva.

– Det är ett tungt ok att bära för de som smittar en anhörig och den äldre dör. Så jag hoppas man ska komma fram till att vaccinering är ett sätt att visa omtanke om andra, säger Anders Nystedt till tidningen.

Träffas inte i stora grupper

Nu uppmanar smittskyddsläkaren invånarna i Pajala att återgå till att leva som innan restriktionerna slopades.

– Inte träffas i stora grupper, vara noga med hygienen, testa sig vid symptom och bara träffa mormor och morfar när man inte har några symtom och ingen annan i familjen är sjuk. Viktigt är också att de som inte är vaccinerade fixar tid för sticket, säger Nystedt.

ANALYS

Pandemin är inte över och Folkhälsomyndigheten betonar att ovaccinerade personer kan inte leva på som vanligt. Myndigheten betonar tvärtom att ovaccinerade måste följa hårdare ramar. Bland annat understryker Folkhälsomyndigheten att ovaccinerade måste hålla distans och undvika riskgrupper och äldre.

Kan ta kål på äldre

Det handlar helt enkelt om att ovaccinerade personer riskerar att ta kål på äldre personer och risken ökar givetvis då det står klart att skyddseffekten avtar med tiden. De ovaccinerade smittar i betydligt större utsträckning än vaccinerade.

Foto: C. Schwarz

[yop_poll id="728"]