Smittoutbrott: Folkhälsomyndigheten slår larm om livsmedel
2024 09 20
Antalet rapporterade fall av salmonella har ökat ”markant”.
Det framhåller Folkhälsomyndigheten i sin senaste lägesuppdatering av smittspridningen.
– Sedan augusti har antalet rapporterade fall av salmonella ökat markant, uppger myndigheten i ett uttalande.
Totalt har 27 personer insjuknat av samma variant av bakterien Salmonella Typhimurium.
– Därmed misstänks personerna ha smittats av en gemensam smittkälla, fastslår Folkhälsomyndigheten.
Pekar ut livsmedel
Personerna har insjuknat mellan 9–24 augusti och är i åldrarna 4–89 år.
Majoriteten av de smittade är kvinnor och fallen är spridda över Sverige. Fall av salmonella har bekräftats i elva regioner runt om i landet.
Folkhälsomyndigheten arbetar med att identifiera smittkällan, som misstänks vara ett livsmedel med "bred distribution i Sverige".
Vilket livsmedel det rör sig om är oklart.
Berörda smittskyddsenheter och Livsmedelsverket bistår Folkhälsomyndigheten i arbetet.
Fakta salmonella
- Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.
- Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.
- Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt. De flesta som blir sjuka i Sverige har smittats utomlands.
- Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. I ovanliga fall kan man få följdsjukdomar som till exempel ledbesvär.
- Det finns ett sätt att ta kål på bakterierna. Vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: D. Kydd
Text: Redaktionen