Smittökning med 11 % i Sverige

2021 10 09

De senaste fyra dagarna har smittan ökat med 11 % i Sverige jämfört med samma period veckan innan.

Det konstateras av Svenska Dagbladets analys i kväll där tidningen granskat smittökningen sedan Sverige slopade nästan alla kvarvarande restriktioner.

En begränsad ökning

Från i lördags den 2 oktober till igår tisdag den 5 oktober drabbades Sverige av 1 188 nya registrerade fall av covid-19 vilket kan jämföras med 1 071 fall motsvarande dagar veckan innan. Det innebär en ökning på 10,9 %, från låga nivåer.

Slopade restriktionerna

Virologiprofessor Niklas Arnberg vid Umeå Universitet befarar att ökningen kan förvärras om bara ett par veckor.

– Man kan skönja en svag ökning med ungefär 100 fler fall mellan de här perioderna, men än så länge är det för tidigt att säga något om vad de slopade restriktionerna och rekommendationerna har haft för effekt, säger han till SvD.

Professorn tror på ökning

Framåt 20 oktober tror Arnberg att smittan tar fart ytterligare.

– Jag gör bedömningen att vi nog får räkna med en ökning i smittotalen. Vi kommer att träffas mycket mer nu när vi får, och vi kommer inte kunna undvika trängsel på samma sätt som förut, tror han.

I Stockholm har smittspridningen ökar en aning på sistone men i Region Västra Götaland och i Region Skåne har smittspridningen minskat.

ANALYS

Tack vare vaccinationerna kan man nu hoppas att pandemin kommer att avta men samtidigt finns det en oro då man inte vet hur det kommer att gå framöver. Folkhälsomyndigheten har haft fel flera gånger tidigare och nästan varje gång handlar det om att man underskattat virusets framfart.

Vet mer om 4-5 veckor

Förra året 2020 förvärrades läget med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Hur det går under samma period i år 2021 vet vi om 2 – 3 veckor.

Kylan vs vaccinet

Det är känt att smittan tenderar att spridas mer när det är kallare väder men den stora fördelen i år jämfört med i fjol är att vi har vaccinet och en stor andel av svenska folket är vaccinerade.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="732"]