Smittan skenar i Norge, Danmark och Finland – Allt fler dör

2021 11 14

Pandemin går år helt fel håll i Sveriges grannländer och antalet döda är betydligt högre nu jämfört med samma period förra året.

Och det är enligt myndigheterna i Norge och Finland de ovaccinerade som driver på smittspridningen och som även är den grupp som dominerar bland sjukhusvårdade.

Allt mörkare situation

En sammanställning av läget i Norge, Finland och Danmark av SVT visar att det nu ser allt mörkare ut i alla tre länderna.

Norge

▪Den senaste veckan har 29 dödsfall registrerats i Norge samtidigt som motsvarande period förra året bara resulterade i 3 dödsfall.

▪Landet har även drabbats av sin högsta dygnssiffra av antal smittade under hela pandemin denna vecka.

▪Det är hela fyra gånger fler smittade sett till antalet bland de ovaccinerade jämfört med de vaccinerade enligt Folkhelseinstituttet.

▪Det är främst de yngre ovaccinerade som driver smittan vilket leder till att äldre och riskgrupper också drabbas.

Finland

▪Den senaste veckan har 36 dödsfall registrerats samtidigt som motsvarande period förra året bara resulterade i 4 dödsfall.

▪Den grupp som belastar den specialiserade sjukvården mest i landet är ovaccinerade personer i ålder 40 – 69 år.

▪Finlands regering överväger att kontakta varje ovaccinerad person inom social- och hälsovården.

Danmark

▪Den senaste veckan har 28 dödsfall registrerats samtidigt som motsvarande period förra året resulterade i 22 dödsfall.

▪En expert vid Roskilde Universitet bedömer att antalet smittade kommer att bli dubbelt så många redan inom 2 – 3 veckor om inget görs. Landet kommer bland annat att införa coronapass på restauranger, sjukhus och vårdcentraler.

Detta konstaterar SVT i en helt ny sammanställning i kväll.

ANALYS

Risken är givetvis stor för att även Sverige kommer att drabbas allt hårdare. Det är naivt att tro att Sverige av någon anledning inte kommer att drabbas av ett ökat antal smittade, fler på sjukhusen och även risk för fler döda än vad som är fallet i nuläget.

Samtidigt har Sverige skalat ned testningen kraftigt vilket riskerar att leda till att det blir svårare att upptäcka ökad smittspridning i tid. Det är fortsatt viktigt att vara varsam och framförallt framhåller Folkhälsomyndigheten att det är mycket viktigt att de som fortfarande tvekar kring att vaccinera sig ser till att vaccinera sig snarast.

Foto: Region Kronoberg


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen