Smittan ökar på flera håll i Sverige

2021 11 22

Antalet smittade har ökat rejält i Skåne och oroande signaler kommer även från Gävleborg

Det är inte bara antalet smittade som ökar utan även antalet som kräver sjukhusvård konstaterar SVT ikväll.

Nästan fördubbling

Det genomsnittliga antalet covidfall den senaste 7-dagarsperioden i Skåne var 71 för en månad sedan men har nu den senaste veckan ökat till 130 vilket motsvarar nästan en fördubbling konstaterar Region Skåne.

Många ovaccinerade kvar i samhället

Samtidigt har antalet covidpatienter som kräver sjukhusvård ökat till 43 och 5 patienter vårdas på intensiven enligt Skånes senaste lägesrapport, uppger SVT.

– Smittan finns kvar i samhället och vi har ett öppet och levande samhälle nu. Vi har en god vaccinationstäckning men det finns många ovaccinerade kvar i samhället som kan bli sjuka, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander till SVT.

Yngre smittar mest

Coronastatistiken i Skåne visar att det är inte pensionärer eller personer över 50 år som står för smittspridningen utan det är istället åldersgruppen 10 – 50 år.

– De flesta som drabbas är fortfarande mellan 10 och 50 år och det är få som smittas bland de allra äldsta. Det är en generell ökning vi ser och vi ser ökningen i hela Skåne vilket tyder på att smittan tar sig fram i vårt samhälle lite mer nu, säger Eva Melander till SVT.

Även negativa signaler i Gävleborg

I Region Gävleborg larmar man nu också för att smittläget har förvärrats den senaste tiden i kommunerna Gävle, Sandviken, Ovanåker och Ljusdals kommun.

– Det handlar om flera klusterutbrott, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal.

Regionen slår fast att smittspridningen i flera all kan kopplas till att barn och ungdomar ägnat sig åt olika fritidsaktiviteter under höstlovet.

Barnen smittar familjen

–När barn och unga har smittats så kanske de har smitta vidare i familjen. Jag är lite orolig över läget så klart. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid symptom och testa sig för covid, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare som inte utesluter att lokala restriktioner kan komma att krävas om läget förvärras framöver.

Kan bli vaccinkrav på fler platser

Folkhälsomyndigheten förbereder nya restriktioner i Sverige. Den 1 december införs vaccinpass på inomhusevenemang och i nästa steg kan det bli dags för vaccinkrav även på restauranger, gym och museer rapporterar DN.

– Absolut, men vi vet inte när det kan bli aktuellt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN ikväll.

Foto: Region Kronoberg