Smittan ökar i sju län och två särskilda orsaker pekas ut

2021 07 08

Smittan minskar i Sverige men i sju län ökar istället smittan – och fotbolls-EM och midsommarfirandet pekas ut som orsaker.

De drabbade länen är följande:

⛔ Halland

⛔ Västra Götaland

⛔ Örebro

⛔ Södermanland

⛔ Gävleborg

⛔ Västernorrland

⛔ Västerbotten

Sitter trångt

När det gäller Gävleborg ser man en tydlig koppling till fotbolls-EM.

– De flesta fall av deltavarianten vi sett har en koppling till EM i fotboll och resor till matcher i Spanien, Ryssland, Tyskland. De sitter trångt och ropar, och då går luften från den ena personen till den andra. Efter resan har man kommit hem och smittat andra, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg till Aftonbladet. De flesta fallen är i åldern 20-29 år men det avser även vuxna som varit på på fotbollsresorna.

Även i Örebro ser man en koppling till fotbolls-EM och en fotbollsresa till St Petersburg i Ryssland.

Midsommar

I Västernorrland och Västerbotten ser man istället en koppling till midsommarfiranden.

– Vi har sett en del barn och unga mellan 10–19 visa positivt, vilket kan tyda på att smittan sker inom familjer, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten till Aftonbladet.

– Fallen har fördubblats sedan veckan innan. Det finns en del smitta relaterad till midsommarfirandet och mest inom familjer. Folk rör på sig mer och reser nu, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland till tidningen.

Även i Södermanland ser man en ökning. Också i Halland och Västra Götaland ser man för första gången på flera veckor en ökning och deltavarianten är på väg att ta över uppger SR.  Sammantaget sett är dock läget mest allvarligt i Stockholm och Värmland.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det är positivt att smittan minskar i Sverige som helhet men det är fortfarande viktigt att hålla distansen och att undvika att smittas själv och att undvika att smitta andra. Och det är väldigt viktigt att se till att ta både dos 1 och dos 2 för att få ett bra skydd mot viruset som mycket väl kan komma att öka igen efter sommaren.

[yop_poll id="334"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen