Smittan ökar i sju län och två särskilda orsaker pekas ut

2021 07 08

Smittan minskar i Sverige men i sju län ökar istället smittan – och fotbolls-EM och midsommarfirandet pekas ut som orsaker.

De drabbade länen är följande:

⛔ Halland

⛔ Västra Götaland

⛔ Örebro

⛔ Södermanland

⛔ Gävleborg

⛔ Västernorrland

⛔ Västerbotten

Sitter trångt

När det gäller Gävleborg ser man en tydlig koppling till fotbolls-EM.

– De flesta fall av deltavarianten vi sett har en koppling till EM i fotboll och resor till matcher i Spanien, Ryssland, Tyskland. De sitter trångt och ropar, och då går luften från den ena personen till den andra. Efter resan har man kommit hem och smittat andra, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg till Aftonbladet. De flesta fallen är i åldern 20-29 år men det avser även vuxna som varit på på fotbollsresorna.

Även i Örebro ser man en koppling till fotbolls-EM och en fotbollsresa till St Petersburg i Ryssland.

Midsommar

I Västernorrland och Västerbotten ser man istället en koppling till midsommarfiranden.

– Vi har sett en del barn och unga mellan 10–19 visa positivt, vilket kan tyda på att smittan sker inom familjer, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten till Aftonbladet.

– Fallen har fördubblats sedan veckan innan. Det finns en del smitta relaterad till midsommarfirandet och mest inom familjer. Folk rör på sig mer och reser nu, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland till tidningen.

Även i Södermanland ser man en ökning. Också i Halland och Västra Götaland ser man för första gången på flera veckor en ökning och deltavarianten är på väg att ta över uppger SR.  Sammantaget sett är dock läget mest allvarligt i Stockholm och Värmland.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det är positivt att smittan minskar i Sverige som helhet men det är fortfarande viktigt att hålla distansen och att undvika att smittas själv och att undvika att smitta andra. Och det är väldigt viktigt att se till att ta både dos 1 och dos 2 för att få ett bra skydd mot viruset som mycket väl kan komma att öka igen efter sommaren.

[yop_poll id="334"]