Smittan i Norge fördubblad på en vecka – Restriktioner förlängs

2021 10 30

Antalet smittade i Norge har fördubblats på en vecka och nu ökar oron för en ny smittvåg inför den annalkande vintern.

Det framgick vid dagens presskonferens med Norges nya sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol (S) som betonar att regeringen följer situationen noga.

Befarar ny våg till vintern

Folkehelseinstituttets generaldirektör Camilla Stoltenberg meddelar att man befarar en ny smittvåg i Norge till vintern och sjukhusen i landet ser redan nu en ökad belastning.

Fördubbling på en vecka

– Vissa sjukhus har många inlagda och upplever en belastning. Antalet registrerade smittade har fördubblats på en vecka, säger Camilla Stoltenberg.

Senaste dygnet har 1 079 nya fall registrerats rapporterar VG.

Kan bli värre än man tror

Norge beslutar nu att förlänga flera olika restriktioner och bland annat rör det sig om kravet på isolering vid covid-19 och inreserestriktionerna.

Förhoppningen är att Norge tack vare vaccineringen inte ska drabbas av ett lika svårt läge som tidigare under pandemin men Folkehelseinstituttet är beredda på att det kan bli värre än man tror.

Två saker är extra viktiga

– Vi måste vara förberedda på en större våg, säger generaldirektören.

– Det krävs mindre nu än tidigare för att begränsa smittspridningen. Det är två viktiga saker att tänka på – folk måste säga ja till att vaccinera sig och ta dos 1 och 2 och kanske 3. Och folk måste stanna hemma och testa sig om de är sjuka, säger generaldirektör Stoltenberg.

Ökning sedan i går

I Norge finns det nu 104 coronasmittade som sjukhusvårdas vilket är en ökning med 6 personer på ett dygn. 16 av patienterna ligger i respirator och 30 vårdas på intensiven.

För Norges nya regering blir det en nervös vinter med stor osäkerhet om hur smittan kommer att utveckla sig.

Minister oroad

– Vi är redo att ta fram verktygen igen om det blir nödvändigt. I dag har vi god översikt och kontroll. Vi följer noga om situationen ändras. Pandemin är inte över. Vi ser att smittan får fart och att många blir inlagda i vårt land. Det är oroande, säger sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol.

Foto: L. Zischke

[yop_poll id="836"]