Smittan i Norge fördubblad på en vecka – Restriktioner förlängs

2021 10 30

Antalet smittade i Norge har fördubblats på en vecka och nu ökar oron för en ny smittvåg inför den annalkande vintern.

Det framgick vid dagens presskonferens med Norges nya sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol (S) som betonar att regeringen följer situationen noga.

Befarar ny våg till vintern

Folkehelseinstituttets generaldirektör Camilla Stoltenberg meddelar att man befarar en ny smittvåg i Norge till vintern och sjukhusen i landet ser redan nu en ökad belastning.

Fördubbling på en vecka

– Vissa sjukhus har många inlagda och upplever en belastning. Antalet registrerade smittade har fördubblats på en vecka, säger Camilla Stoltenberg.

Senaste dygnet har 1 079 nya fall registrerats rapporterar VG.

Kan bli värre än man tror

Norge beslutar nu att förlänga flera olika restriktioner och bland annat rör det sig om kravet på isolering vid covid-19 och inreserestriktionerna.

Förhoppningen är att Norge tack vare vaccineringen inte ska drabbas av ett lika svårt läge som tidigare under pandemin men Folkehelseinstituttet är beredda på att det kan bli värre än man tror.

Två saker är extra viktiga

– Vi måste vara förberedda på en större våg, säger generaldirektören.

– Det krävs mindre nu än tidigare för att begränsa smittspridningen. Det är två viktiga saker att tänka på – folk måste säga ja till att vaccinera sig och ta dos 1 och 2 och kanske 3. Och folk måste stanna hemma och testa sig om de är sjuka, säger generaldirektör Stoltenberg.

Ökning sedan i går

I Norge finns det nu 104 coronasmittade som sjukhusvårdas vilket är en ökning med 6 personer på ett dygn. 16 av patienterna ligger i respirator och 30 vårdas på intensiven.

För Norges nya regering blir det en nervös vinter med stor osäkerhet om hur smittan kommer att utveckla sig.

Minister oroad

– Vi är redo att ta fram verktygen igen om det blir nödvändigt. I dag har vi god översikt och kontroll. Vi följer noga om situationen ändras. Pandemin är inte över. Vi ser att smittan får fart och att många blir inlagda i vårt land. Det är oroande, säger sjukvårdsminister Ingvild Kjerkol.

Foto: L. Zischke

[yop_poll id="836"]

Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Skatteverket inför avgift – hundratusentals riskerar betalningskrav

2025 02 04

Hundratusentals svenskar riskerar att behöva betala extra till Skatteverket.

Detta på grund av att myndigheten inför en ränta som påförs från och med den 13 februari i år, det vill säga redan nästa vecka.

Räntan ligger på 2,5 procent och adderas på summan för den som ska betala kvarskatt på över 30 000 kronor.

Och det är det en hel del som ska.

– Den som har sålt bostad eller värdepapper med vinst får ofta kvarskatt, liksom den som har inkomster från uthyrning, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Går att undvika

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik säljs omkring 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor varje år.

Men även personer som har lön eller pension från flera utbetalare behöver också ofta betala kvarskatt.

Anledningen är att det enbart är huvudutbetalaren som drar skatt efter den så kallade skattetabellen medan övriga utbetalare ska dra 30 procent.

– För att undvika kvarskatt går det att be en utbetalare dra mer i skatt eller att ansöka om jämkning hos oss på Skatteverket. På skatteverket.se finns hjälp för att räkna ut din skatt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Då är deadline

Skatteverket framhåller att den som fått besked om stor kvarskatt det här året kan göra en extra skatteinbetalning senast den 12 februari.

Då kommer man att undvika den ränta som alltså påförs dagen därpå.

Absolut sista dag att betala kvarskatten är för den stora majoriteten 14 juli eller 12 september. Exakt vilket datum som gäller för dig kommer du att kunna se på slutskattebeskedet.

Två uppmaningar

Myndigheten går sammanfattningsvis ut med följande två uppmaningar för att undvika kostnadsräntan om man räknar med att behöva betala kvarskatt på över 30 000 kronor:

  • Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari.
  • Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast 5 maj.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen