Smitta sprids på Finlandsfärjor

2025 04 25

Ett flertal personer har insjuknat på flera olika Finlandsfärjor.

Flera personer har drabbats av sjukdom på Finlandsfärjor den senaste tiden.

Både passagerare och personal uppges ha drabbats.

Smittan har spridits på fartyg från såväl Viking Line som Tallink Silja.

Flera har insjuknat

Passagerare har drabbats dels på Viking Lines fartyg Viking Grace, rapporterar Svenska Yle.

Dels har passagerare på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess drabbats.

Passagerarna har insjuknat i magsjuka, enligt kanalen, och även personal som jobbar på båtarna har blivit sjuka.

Viking Line bekräftar att det har förekommit fall av magsjuka på Viking Grace den senaste tiden. Fartyget kör mellan Åbo och Stockholm.

– En grupp har tagit kontakt med oss och så vet jag att det varit några enstaka andra fall också, säger Johanna Boijer–Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, till kanalen.

Men Viking Grace är alltså inte den enda Finlandsfärjan som har drabbats av magsjukesmitta.

Vidtar åtgärder

Även på fartyget Baltic Princess, som tillhör Tallink Silja och trafikerar rutten Åbo-Åland-Stockholm, har vissa passagerare drabbats av magsjuka.

– Vi har fått rapport om fem magsjukefall bland kunderna, lite fler i besättningen. Sammanlagt är det färre än 20 som insjuknat, säger Marika Nöjd, kommunikationschef vid Tallink Silja, till kanalen.

Problemen med att magsjuka sprider sig har noterats under de senaste två veckorna.

Nu vidtar man åtgärder på de drabbade fartygen, eftersom magsjuka kan sprida sig snabbt. Exempelvis kommer man att vara extra noggrann med hygienen samt rengöra handtag oftare. Även i samband med matserveringen vidtas försiktighetsåtgärder.

Myndigheter har också informerats.

Passagerare uppmanas nu att vara extra noggranna med handhygienen.

Rapporterna om magsjukeutbrott på Finlandsfärjorna kommer för övrigt en dryg månad efter att över 90 personer insjuknat i magsjuka i Finlands riksdag.

Foto: JIP, Wikipedia

Text: Redaktionen


Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 24

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen


Nytt förbud för alla bilägare kan bli aktuellt – “vi har bestämt oss”

2025 04 25

Många svenskar tvättar bilen hemma på uppfarten eller gatan.

Det innebär att stora mängder skadliga ämnen rinner ut i mark, sjöar och hav, exempelvis oljerester, tungmetaller och andra kemikalier.

Nu växlar motståndet mot beteendet upp. Ett förbud behöver införas och frågan kommer nu att lyftas till agendan, meddelar organisationen Hållbar biltvätt.

– Vi har tidigare varit osäkra på om lagstiftning är rätt väg att gå, men har nu bestämt oss för att driva frågan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt tillika vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

"Viljan i landet finns"

Robert Dimmlich pekar på en ny undersökning utförd av Norstat som visar att var femte svensk, 21 procent, vill göra det straffbart att tvätta bilen på gatan.

Nio av tio anser att böter är en rimlig påföljd.

– Idag finns det varken lagstiftning eller straff mot att tvätta bilen hemma, men vår undersökning visar att viljan finns ute i landet, säger Robert Dimmlich.

Majoriteten säger nej

Undersökningen visar dock att majoriteten, 53 procent, anser att det inte borde vara straffbart att tvätta bilen hemma. Av respondenterna har 26 procent ingen åsikt.

Ett starkare stöd i frågan finns emellertid i kommunerna. En rapport från samma organisation visade förra året att över 80 procent av Sveriges kommuner anser att det behövs lagstiftning mot att tvätta bilen på gatan.

Redan idag kan dock kommunernas respektive miljöförvaltning agera om det krävs.

– Det finns möjlighet för kommunerna att inom vissa geografiska områden som är särskilt känsliga, som exempelvis vattenskyddsområden, att föreskriva förbud mot fordonstvätt på gatan, framhåller Naturvårdsverket.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen – lägger ned efter 40 år

Omfattar privatpersoner

Enligt Villaägarnas riksförbund kan det handla om vite på tusentals kronor om kommunen väljer att ingripa för att efterleva lagen, som kräver att alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet ska förebygga och motverka skador på miljön.

Lagen omfattar även privatpersoner.

– Det är olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft och därför är det möjligt för miljönämnden att förbjuda enskilda bilägare att tvätta bilen på gatan, förklarar exempelvis Malmö stad.

Istället för att tvätta fordonet på gatan rekommenderas bilägare att åka till en biltvättsanläggning med oljeavskiljare och reningsverk.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen