SMHI:s besked inför sommaren – har inte hänt på 100 år

2025 05 14

Årets sommar föregås av omständigheter som inte har synts på över 100 år.

Inledningen på 2025 har varit torr.

Ovanligt torr.

I Skåne har nederbörden hittills varit historiskt låg, enligt statistik från SMHI som SR tagit del av.

Siffran för april är den lägsta på över 100 år.

– Av de här fyra månaderna sticker april ut mest, där ligger vi på ungefär tio procent av det som är normalt, säger klimatologen och meteorologen Magnus Joelsson från SMHI till kanalen.

Låga grundvattennivåer

Det har varit ovanligt torrt även i större delen av landet.

SMHI flaggar för att sommarens inledning som en konsekvens kan präglas av låga vattenflöden och låga grundvattennivåer.

– Det krävs enligt våra beräkningar en ovanligt nederbördsrik vår för att det ska bli normala flöden under sommaren, säger Hanna Pierrau, hydrolog på SMHI, i ett uttalande.

Kan bli värre än 2018

Nyligen varnade europeiska forskare för att torkan under våren liknar den som föregick extremsommaren 2018 då bland annat en del lantbrukare tvingades nödslakta boskap för att djuren inte skulle svälta ihjäl.

– De kommande veckorna kommer att bli kritiska. Om det inte regnar under de kommande veckorna ser vi framför oss allvarliga effekter på jordbruket, till exempel, sade Andrea Toreti, ledande forskare vid European Drought Observatory, till Politico i april.

Oro inför sommaren

Vädertrenden under 2025 skapar oro inför sommaren, framhåller SR.

Sett över de fyra första månaderna i år har det varit den lägsta sammanlagda nederbördsmängden på 30 år (95,3 millimeter). I Lund har den lägsta snö- och regnmängden i april på nästan 200 år noterats.

Magnus Joelsson beskriver det som anmärkningsvärt.

– Det är osedvanligt lite. Om man jämför med normalvärdet så är det ungefär halva nederbördssumman av det vi förväntade oss, så det är väldigt lite.

LÄS MER: Extremsommar befaras i år – kan bli värre än 2018

Långt under det normala

Den torra vintern och våren beror på ett högtrycksbetonat väder. I södra halvan av Sverige varnas det redan för grundvattennivåerna.

I Götaland, större delen av Svealand och Gästrikland samt delar av Norrlandskusten är nivåerna mycket under de normala för årstiden, förklarar myndigheten Sveriges geologiska undersökning.

Foto: T. Sergej resp SGU

Text: Redaktionen


JUST NU: Journalister grips i USA

2025 06 10

Demonstrationerna mot Trumpadministrationens räder mot illegala invandrare fortsätter i USA.

Under måndagskvällen spred sig protesterna till flera amerikanska städer.

Förutom i Los Angeles har demonstrationer ägt rum i bland annat San Francisco, New York, Louisville och Dallas, rapporterar CNN.

Slår till mot journalister

Protesterna har eskalerat i våldsamheter vid flera tillfällen.

I Los Angeles fortsätter demonstranter att trotsa polisens order, vägar har blockerats och bilar har satts i eld.

Polisen har svarat med att gripa ett dussintals demonstranter, rapporterar CNN.

Men det är inte bara demonstranter som blivit omhändertagna av blåljuspersonalen. Enligt kanalen har polisen även slagit till mot journalister.

CNN:s journalist Jason Carroll är en av dem. Enligt kanalen greps Carroll av polisen när han rapporterade om upploppen i Los Angeles. Journalisten fick sina händer bakbundna och fördes bort av polispatruller.

– Det är något jag inte förväntade mig. Vi har varit här ute hela dagen och bevakat ett antal protester. I normala fall inser poliserna att pressen är närvarande och bara gör sitt jobb, säger Carroll till CNN efter händelsen.

Stor oenighet

President Trump har valt att skicka militärer till Los Angeles för att stävja protesterna. I dagsläget har 700 marinsoldater anlänt till staden för att ge stöd till nationalgardet.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom rasar mot Trumps åtgärder, som inte godkänts av honom. Han anklagar anklagar Trump för att medvetet eskalera situationen.

– Det här är precis vad Trump vill. Han eldar på situationen genom att mobilisera nationalgardet, skriver Newsom i ett inlägg på X.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Planerar jättebro till Sverige – 317 miljarder kronor

2025 06 10

I början av 2024 meddelade Finland att de första stegen har tagits för att bygga en bro mellan Sverige och Finland.

Den finska staten annonserade att man utreder möjligheten att bygga ”Kvarkenbron” mellan Vasa och Umeå.

Finländarna uppgav att man redan öronmärkt stora pengar till projektet.

–  Vi har bokat upp 200 000 euro från vårt planeringsprogram för att kunna göra en förstudie. Den kommer att bestå av flera olika delar och vi kommer att använda oss av konsulter, sa Tapio Ojanen biträdande direktör på finska Trafikledsverket, till Svenska Yle.

Här är prislappen

Nu är förstudien klar.

Enligt den finska rapporten är det tekniskt möjligt att bygga bron och den preliminära prislappen beräknas till 5–29 miljarder euro beroende på hur bygget genomförs. Den högsta summan motsvarar cirka 317 miljarder kronor och utgår från att bron trafikeras av både järnvägs- och biltrafik.

– Enligt prognosen skulle cirka 2 000–3 000 fordon använda den fasta förbindelsen per dag i persontrafiken och 500–600 fordon i godstrafiken. Trafikmängderna motsvarar till sin storleksklass de typiska trafikmängderna i förbindelserna mellan landskapscentrumen i Finland, framhåller Trafikledsverket i förstudien.

Vidare skriver myndigheten att restiden mellan Vasa och Umeå skulle förkortas avsevärt och att bron skulle fylla en särskild stor funktion för fritidsresor, militära transporter och energiöverföring.

LÄS MER: Tung varning om rysk ekonomi – inifrån Ryssland | Ekonomibladet

Sex förslag

Här är samtliga genomförbara lösningar, enligt studien:

  • Landsväg (94 kilometer, varav 30 km på fastlandet, 18 km på vägbankar och 46 km på broar). Kostnadskalkyl 4,9–8,4 miljarder euro.

  • Landsväg delvis i tunnel (94 kilometer, varav 30 km på fastlandet, 18 km på vägbankar, 39 km på broar och 7 km i tunnel). Kostnadskalkyl 6,2–10,5 miljarder euro.

  • Järnväg (114 km, varav 53 km på fastlandet, 14 km på vägbankar och 47 km på broar). Kostnadskalkyl 5,5–9,3 miljarder euro.

  • Järnväg delvis i tunnel (114 km, varav 53 km på fastlandet, 7 km på vägbankar, 39 km på broar och 15 km i tunnel). Kostnadskalkyl 10,3–17,5 miljarder euro.

  • Järnväg i sin helhet i tunnel (105 km, varav 2 km på fastlandet och 103 km i tunnel). Kostnadskalkyl 17–28,9 miljarder euro.

  • Kombination av landsväg och järnväg (114 kilometer, varav 53 km på fastlandet, 7 km på vägbankar, 39 km på broar och 15 km i tunnel). Kostnadskalkyl 16,7–28,3 miljarder euro.

LÄS MER: Ica-butik slår larm – “Blir bara värre och värre” | Ekonomibladet

Exempelbild: Chuttersnap

Text: Redaktionen