SMHI:s besked inför sommaren – har inte hänt på 100 år
2025 05 13
Årets sommar föregås av omständigheter som inte har synts på över 100 år.
Inledningen på 2025 har varit torr.
Ovanligt torr.
I Skåne har nederbörden hittills varit historiskt låg, enligt statistik från SMHI som SR tagit del av.
Siffran för april är den lägsta på över 100 år.
– Av de här fyra månaderna sticker april ut mest, där ligger vi på ungefär tio procent av det som är normalt, säger klimatologen och meteorologen Magnus Joelsson från SMHI till kanalen.
Låga grundvattennivåer
Det har varit ovanligt torrt även i större delen av landet.
SMHI flaggar för att sommarens inledning som en konsekvens kan präglas av låga vattenflöden och låga grundvattennivåer.
– Det krävs enligt våra beräkningar en ovanligt nederbördsrik vår för att det ska bli normala flöden under sommaren, säger Hanna Pierrau, hydrolog på SMHI, i ett uttalande.
Kan bli värre än 2018
Nyligen varnade europeiska forskare för att torkan under våren liknar den som föregick extremsommaren 2018 då bland annat en del lantbrukare tvingades nödslakta boskap för att djuren inte skulle svälta ihjäl.
– De kommande veckorna kommer att bli kritiska. Om det inte regnar under de kommande veckorna ser vi framför oss allvarliga effekter på jordbruket, till exempel, sade Andrea Toreti, ledande forskare vid European Drought Observatory, till Politico i april.
Oro inför sommaren
Vädertrenden under 2025 skapar oro inför sommaren, framhåller SR.
Sett över de fyra första månaderna i år har det varit den lägsta sammanlagda nederbördsmängden på 30 år (95,3 millimeter). I Lund har den lägsta snö- och regnmängden i april på nästan 200 år noterats.
Magnus Joelsson beskriver det som anmärkningsvärt.
– Det är osedvanligt lite. Om man jämför med normalvärdet så är det ungefär halva nederbördssumman av det vi förväntade oss, så det är väldigt lite.
LÄS MER: Extremsommar befaras i år – kan bli värre än 2018
Långt under det normala
Den torra vintern och våren beror på ett högtrycksbetonat väder. I södra halvan av Sverige varnas det redan för grundvattennivåerna.
– I Götaland, större delen av Svealand och Gästrikland samt delar av Norrlandskusten är nivåerna mycket under de normala för årstiden, förklarar myndigheten Sveriges geologiska undersökning.
Foto: T. Sergej resp SGU
Text: Redaktionen