SMHI varnar för superkyla – det här är bara början

2024 01 16

Svenska folket bör förbereda sig på fortsatta minusgrader utöver det vanliga.

Efter den kalla inledningen på året när temperaturerna i norra Sverige sjönk till nästan 50 minusgrader är det nu dags igen.

– För många startar tisdagen med kallt vinterväder och blå himmel. Under morgonen väntas tvåsiffriga minusgrader ända ned till Skåne, förklarar SMHI:s meteorolog Lisa Frost i ett uttalande.

Nedemot 30 minusgrader

Men det är bara början.

Längre fram i veckan blir det ännu kallare.

– Ett kallt högtryck etablerar sig alltmer söderut över landet och i hela landet väntas minusgrader och uppluckrat molntäcke mot slutet av veckan, fortsätter Lisa Frost och tillägger:

– I klara och vindsvaga förhållanden kan temperaturen krypa ned till 20 minusgrader så långt söderut som Svealand. I delar av Norrland närmare 30 minus.

Det är drygt 15 grader kallare än genomsnittstemperaturen i norra Sverige under januari, enligt SMHI:s egen statistik.

Långt under medeltemperaturen

Framför allt på fredagen kan det bli riktigt kallt även i norra Götaland, där den normala medeltemperaturen för januari ligger mellan mellan två och sex minusgrader.

Men mitt på dagen – när det är som mildast – förväntas temperaturerna istället krypa ända ned till 18 minusgrader, visar expertmyndighetens väderkartor.

Från och med tisdag kan det även falla rikligt med snö.

– Framåt eftermiddagen mulnar det på västerifrån över landets södra halva följt av snöfall och tilltagande vind under kvällen och natten, informerar Lisa Frost.

– Snöfallet kan på sina håll vara kraftigt och dröjer sig kvar under onsdagsdygnet samtidigt som det sprider sig upp över södra Norrland.

Rusning efter värmefläktar

Efter årets första köldknäpp konfronterades många hushåll med frusna rör och andra besvär som en konsekvens av kylan.

Nu förbereder sig svenska folket bättre. Det pågår en rusning efter värmefläktar, som de senaste veckorna har ökat i försäljning med flera hundra procent.

– Vi har i princip slut på alla modeller, säger exempelvis Anders Björklund, arbetsledare på Clas Ohlson, till P4 Stockholm.

Foto: A. Steinarsdottir resp T. Eberly

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen