SMHI utfärdar gul varning för snö i fem län

2024 12 02

Gul varning för snöfall utfärdas i mellersta Sverige på måndagen.

Det är den första av de tre varningsnivåer som SMHI använder sig av.

– Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö, framhåller väderinstitutet.

Svealand och Götaland

Den gula varningen gäller delar av västra och mellersta Svealand samt nordligaste Götaland.

– Regn som övergår  i snöfall som sedan kan bli ymnigt och bland annat medföra trafikproblem, betonar SMHI.

Konsekvenser väntas bland annat bli längre restider på grund av halka, dålig sikt och snörök. SMHI uppmanar alla som ska ut och resa att iaktta försiktighet och vara ute i god tid.

Även kollektivtrafiken kan drabbas av förseningar eller inställda avgångar.

Vid temperatur nära noll grader är det risk för störningar i el- och telenät i områden med luftburna ledningar, tillägger SMHI.

Fem län berörs

Den gula varningen gäller från och med klockan 20.00 på måndagskvällen och ligger just nu kvar till och med klockan 06.00 på tisdagen.

Efter regn passerar ett område med snöfall under kvällen och natten till tisdag. Det kan ge 5-10 cm snö, förklarar SMHI.

Följande län är föremål för varningen:

- Örebro län

- Värmlands län 

- Dalarna (Syd och sydväst)

- Västmanlands län (Nordväst)

- Västra Götalands län (Nordost)

Blir kallare imorgon

Förutom i mellersta Sverige väntas även sydöstra Norrland få en hel del snö ikväll. I nuläget är det dock inte utfärdat någon formell varning i området.

– Imorgon tisdag växer ett högtryck in över landet och kallare luft avancerar söderut, framhåller SMHI-meteorologen Christopher Greenland om fortsättningen på vädret.

– Över västra Svealand och Norrland mest klart väder med lokala snöbyar. I Götaland samt östra Svealand en del snö eller regn som följs av minskande molnighet.

Foto: G. Shalan

Text: Redaktionen


JUST NU: Carl Bildt går till angrepp – ”Lever i en fantasivärld”

2025 03 28

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) rasar i en intervju i SVT:s Aktuellt.

Carl Bildt har varit både statsminister och utrikesminister i borgerliga regeringar, och är en av Sveriges mest kända politiska profiler, inte minst när det gäller utrikespolitik.

Och Bildt backar inte för att uttrycka sig skarpt om vad som händer i världen.

I kvällens Aktuellt går Bildt till rasande angrepp – mot USA:s vicepresident JD Vance och president Donald Trump.

”Taget ur tomma luften – i bästa fall”

JD Vances blixtvisit på Grönland på fredagen är ingenting som imponerar på den tidigare stats- och utrikesministern.

Under sitt besök på Grönland höll Vance ett tal till soldater på en amerikansk militärbas, och gick bland annat till angrepp mot Danmark.

– Vårt meddelande till Danmark är enkelt – ni har inte gjort ett bra jobb, sade JD Vance, som bland annat anser att Danmark inte investerat tillräckligt i Grönlands säkerhet.

Nu går Carl Bildt till angrepp mot JD Vance.

– En hel del av det Vance säger är fullständigt taget ur tomma luften – i bästa fall, säger Bildt till SVT.

”En liten fantasivärld”

Trump-administrationen vill att Grönland (som idag tillhör Danmark) ska bli en del av USA, och enligt Vance skulle det vara en fördel för Grönland eftersom ön då skulle hamna under amerikanskt säkerhetsparaply.

Ett argument som Carl Bildt inte ger mycket för.

– Det är ju ett amerikanskt paraply. Grönland ligger i Nato. USA är medlem i Nato, som bekant, även Danmark, man har ett gemensamt försvar, säger Bildt.

JD Vance har också pratat om ryska och kinesiska intrång, men även det argumentet avfärdas av Bildt, som menar att ryska och kinesiska fartyg inte ens varit i närheten av Grönland.

Carl Bildt är därför minst sagt kritisk till både Vance och Trump.

– De lever i en liten fantasivärld som de har hittat på själva för att de av någon anledning vill ta över Grönland, säger Bildt till kanalen.

Frederiksen: ”Orättvist”

Även Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttalat sig om JD Vances besök på Grönland, och försvarat sitt land mot den amerikanska vicepresidentens angrepp. Frederiksen påpekar att Danmark och USA länge har varit allierade.

– Därför är det ett orättvist sätt att beskriva Danmark, säger Frederiksen om orden från JD Vance, enligt Berlingske.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har också ännu en gång uttryckt sitt stöd för Danmark efter JD Vances verbala angrepp mot landet.

Foto: Caroline Andersson Renaud, Talarforum

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder för stor konflikt – utesluter inte militära medel

2025 03 28

USA försöker förhandla med en av sina ärkefiender, men utesluter inte att ingripa militärt.

President Donald Trump jobbar intensivt för att hans utrikespolitik ska få genomslag i världsordningen.

Än så länge har han dock inte lyckats uppnå fred i Ukraina.

Samtidigt finns det en reell risk för att USA:s konflikt med Iran trappas upp – och Trump utesluter inte att ingripa militärt.

Väldigt spänt läge

Relationen mellan USA och Iran är väldigt spänd, rapporterar Newsweek.

– Spänningarna har varit höga mellan USA och Iran, där USA:s president Donald Trump har inlett en ”maximal press”-kampanj mot Teheran angående dess kärnkraftsprogram och även inlett luftangrepp mot Iran-stödda huthirebeller i Jemen, enligt tidning.

Trump vill få till en lösning på konflikten genom diplomatiska medel, och har bland annat skrivit ett brev till regimen där han föreslår förhandlingar.

Men den amerikanska presidenten har inte uteslutit militära aktioner mot Iran, och de amerikanska styrkornas närvaro i regionen har stärkts.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt tidningen.

Iran har samtidigt varnat för att amerikanska baser kan bli måltavlor om USA attackerar iranska mål.

Regimen hårt pressad

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Donald Trump hoppas på förhandlingar mellan de två länderna, och har alltså bland annat skickat ett brev om detta till den iranska regimen.

Från Irans sida har man emellertid svarat att Iran bara är redo för indirekta samtal så länge USA fortsätter sin strategi att sätta Iran under ”maximal press”. Donald Trump har sagt att han vill göra en ”deal”, men Iran ifrågasätter huruvida USA är att lita på när det gäller överenskommelser.

Den iranska regimen är dock hårt pressad av bland annat ekonomiska problem, med en inflation över 40 procent och matpriser som har fördubblats, enligt tidningen.

Foto: Senior Airman Joel Pfiester - US Air Force

Text: Redaktionen